FIFA ultimatum till Egypten: 16 dagar

FIFA ultimatum till Egypten: 16 dagar

FIFA har meddelat Egyptens fotbollsförbund om att dem senast den 28 oktober ska ha fått in noggranna planer och detaljer kring returmatchen.

Efter att Ghana's fotbollsförbund skickat ett yttrande till FIFA för deras oro kring situationen i Egypten har FIFA begärt förbundet att skicka in en noggrann plan på hur man tänker sig arrangera matchen med tanke på de rådande situationen i landet.

Ur FIFA's brev till både Egyptens och Ghanas fotbollsförbund:

"Med tanke på dem senaste händelserna i Kairo och andra delar i Egypten, och för att säkerställa att alla involverade parter kan organisera sina matcher och spela dem i en problemfri miljö, vill vi gärna be det Egyptiska fotbollsförbundet att senast den 28 oktober meddela förberedelserna. Den skrivna säkerthets föreskrifterna  och den globala säkerhetsskrifterna plan för denna match i samråd med FIFAs regler för stadion säkerhet och delegationsäkerhet. (besökande lag och FIFA's domarkår)"

"Vår önskan är såklart att säkerthetssituationen går tillbaks till det normala i lagom till returmatchen i Kairo och i en period som ger oss chansen att kunna fasställa i god tid vilka alternativ vi kan erbjuda ifall det inte gör det"

"Vi kommer att hålla oss uppdaterade kring situationen och eventuellt kräva ytterligare krav beroende på omständigheterna meddelar FIFA general sekreterare Jerome Valcke"



Svenska Fans Egypten redaktör kommenterar:

Detta är klart väntat eftersom läget i Egypten inte varit stabilt senaste veckorna. Oavsett situation i landet, är det en säkerhetsrisk för bägge lagen och med detta har FIFA som ansvar att tillsammans med förbunderna skyldighet att garantera att inget fel sker före, under och efter matchen den 19 november. Jag hoppas att vi lyckas få igenom matchen i Kairo om inte, hade jag personligen sett av vi spelar långt från Kairo i en av Afrikas finaste och bästa stadion, nämligen Borg al Arab som ligger nära Alexandria. Den är ny, modern och framförallt distant från befolkning, frågan är bara om säkerhetsaspekten. Om det Egyptiska fotbollsförbundet vill ha matchen i Egypten, måste man ha flera alternativ än just den tilltänkta stadion i Kairo. Detta för att ge ett tydligt budskap att man kan arrangera matchen även några kilometer bort från huvudstaden. I rapporten som ska skickas till FIFA senast den 28 oktober, måste man vara noggran med planerna för mottagande av alla parter fram tills deras avresa från landet, samtidigt som som att man ska kunna garantera säkerhet för hemma och bortafansen. Det är bara att återstå och se om situationen blir bättre i landet. Jag hoppas även att laget och tränarstaben inte blandar sig oavsett hur situationen ser ut, men vi som följer Egyptisk fotboll vet hur viktigt det kan bli om returmatchen kommer att bli den avgörande vid ett positivt resultat i den första matchen i Ghana. Egyptiska fans kommer att definitivt vara den 12:e spelaren ifall matchen kommer vara avgörande, en returmatch utanför Egypten kommer i slutändan att bara gynna Ghana.

Ihab Ramadan2013-10-12 12:50:00
Author

Fler artiklar om Egypten