Gästartikel: Asiatiska mästerskapen stundar

Gästartikel: Asiatiska mästerskapen stundar

Erik Haking går igenom samtliga 16 lag. Lär dig mer om lagen och spelarna.


Den fina mästerskapsmånaden januari inleds imorgon med öppningsmatchen i AFC Asian Cup mellan värdlandet Australien och Kuwait. De asiatiska lagen floppade i VM då samtliga fyra deltagare slutade sist i sina respektive grupper och bara de tidigt uträknade australiensarna och Iran kom ur det hela med någon sorts heder i behåll.
Denna turnering har beskrivits som en av den öppnaste på länge och den som prioriterar sina dagar rätt kan se fram emot en hel del sevärda holmgångar via fulstreamen. 

Vi tar det som vanligt grupp för grupp.

Grupp A: Australien, Sydkorea, Oman, Kuwait

Australien

Asienranking: 10
AFC-meriter: Silver (2011)
Kvalet: Direktkvalificerat i egenskap av arrangör
Nyckelspelare: Mathew Ryan (Club Brügge), Mile Jedinak (Crystal Palace), Tim Cahill (New York Red Bulls)
Australien nollades i sin VM-grupp trots imponerande kämpainsatser kryddade med Tim Cahill:sk briljans av tre övermäkriga motståndare i Chile, Holland och Spanien. Sedan flytten från Oceanien till den asiatiska gruppen har Australien presterat bättre resultat än någonsin med tre raka VM-slutspel och ett silver i Asiatiska Mästerskapen 2011 som höjdpunkter. Efter en tuff generationsväxling då spelare som Viduka, Kewell, Schwarzer, Craig Moore, Aloisi och Lazaridis försvunnit anländer Australien till sitt eget mästerskap med ett ungt lag där flera trots det etablerat sig i europeiska klubblag.
För rutinen står såklart Cahill, Bresciano (Al-Gharafa) och underskattade Jedinak medan Robbie Kruse (Bayer Leverkusen) och Tommy Oar (Utrecht) bidrar med kreativitet och passningar mot Cahills panna i straffområdet. Det enda riktiga avbräcket är skadade Tom Rogic (Celtic) medan ratade gamlingar som Luke Wilshere (Feyenoord) och Joshua Kennedy (Melbourne City) inte kommer saknas alls.
Hemmastödet gör nog sitt också. Enkelt till semifinal men där väntar ett minst lika organiserat och kämpastarkt Iran.
Tips: Brons


Sydkorea

Asienranking: 3
AFC-meriter: Guld (1956, 1960)
Kvalet: Direktkvalificerat i egenskap av trea i Asiatiska Mästerskapen 2011
Nyckelspelare: Ki Sung-yueng (Swansea City), Son Heung-min (Bayer Leverkusen), Lee Chung-yong (Bolton)
En dominant inom asiatisk fotboll som trots det senast vann mästerskapen för 54 (!) år sedan. Park Ji-sung lämnade landslaget redan 2011 och ett jättelikt tomrum efter sig samtidigt som Park Chu-yong (Al-Shabab) försvann ur rampljuset via reservlagsspel i Arsenal efter ett fint VM 2010.
I Brasilien-VM skrapade man bara ihop en poäng (1-1 mot Ryssland) medan 2-4 mot Algeriet och 0-1 mot Belgien kunde blivit betydligt större siffror. Son Heung-min har däremot konsoliderat formen och glimtade till i VM liksom han växt ut till Leverkusens viktigaste offensiva vapen. Bundesliga-rutin finns också i Koo Ja-cheol (Mainz), Kim Jin-su (Hoffenheim) och Park Joo-ho (Mainz) medan Ki Sung-yueng tagits till nåder efter sina utspel om före detta förbundskapten Choi.
Det finns kvalité i truppen men laget fortsätter sakna en målskytt och coach Ulf Stieleke har trots detta faktum ratat nämnde Park, veteranen Lee Dong-Gook (Jeonbuk) och fyrtornet Kim Shin-wook (Ulsan) där den senare på sina få minuter i VM bidrog med mer produktivt straffområdesspel än resten av Sydkoreas samlade offensiv. Det känns som om det här laget är på väg ner. Floppvarning.
Tips: Kvartsfinal



Oman

Asienranking: 7
AFC-meriter: Gruppspel (2004, 2007)
Kvalet: Vann kvalgrupp A före Jordanien, Syrien och Singapore
Nyckelspelare: Ali Al-Habsi (Wigan), Ahmed Mubarak (Al-Oruba), Ahmad Al-Hosni (Saham)
Oman anländer till Australien med ambitionen att för första gången avancera förbi gruppen. Detta med hjälp av en trupp med endast ett utlandsproffs, lagets stora stjärna målvakten Ali Al-Habsi som via Tippeligan och Lyn etablerade sig i England 2006. Mestadels som reserv i Bolton men på senare år allt oftare som förstaval i Wigan. I övrigt finns endast inhemska spelare i laget även om en del har erfarenhet från andra ligor runt Gulfen. 
Kvalet klarade man galant men skulle man Oman på Australien eller Sydkorea skulle det vara en sensation. 
Tips: Ut i gruppen


Kuwait

Asienranking: 16
AFC-meriter: Guld (1980)
Kvalet: Tvåa i kvalgrupp B bakom Iran, framför Libanon och Thailand
Nyckelspelare: Nawaf Al-Khaldi (Al-Qadsia), Musaed Neda (Al-Orobah), Bader Al-Mutawa (Qadsia)
Kuwait gjorde vad man skulle i kvalet och höll Libanon tätt bakom sig tack vare en överraskande poäng mot Iran. Väl i mästerskapet är det slut på kraven. Under 80-talet hade man sin storhetsperiod med seger i mästerskapet 1980 och VM-deltagande 1982 där spelarna fick se på hur emirens bror och president av fotbollsförbundet skämde ut sig genom att invadera planen för att i all enkelhet korrigera ett domslut enligt en logik bara en maktfullkomlig shejkpamp med oljetillgångar långt upp i tarmkanalen kan ha funnit rimlig. 
Trots detta innovativa tilltag samt en imponerande poäng mot Tjeckoslovakien blev det respass i gruppen. Det blir det nog även denna gång men se upp för vänsterfoten hos Musaed Neda och anfallsparet Al-Mutawa och Yousef Nasser (Kazma) som totalt stått för 95 landslagsmål.
Tips: Ut i gruppen



Grupp B: Uzbekistan, Saudiarabien, Kina, Nordkorea



Uzbekistan


Asienranking: 4
AFC-meriter: Semifinal (2011)
Kvalet: Tvåa i kvalgrupp E bakom Förenade Arabemiraten, framför Hong Kong och Vietnam
Nyckelspelare: Vitaliy Denisov (Lokomotiv Moskva), Server Djeparov (Seongnam FC), Odil Ahmedov (FC Krasnodar)
Inom klubblagsfotbollen är Bunyodkor en flitig deltagare i Champions League samtidigt som det uzbekiska landslaget var snubblande nära en VM-plats senast. Sydkorea och Iran tog direktplatserna på målskillnad och i play off mot Jordanien förlorade man på straffar trots favoriter på förhand.
Uzbekistan har kvalat in till alla Asiatiska mästerskap sedan 1996 och stadigt förbättrat resultaten. Tidernas mest framgångsrika spelare, Dinamo Kievs gamla skyttekung Maxim Shatskikh är pensionerad men truppen har flera rutinerade pjäser med Djeparov, Timur Kapadze (Lokomotiv Tashkent) och före detta stortalangen Odil Ahmedov i spetsen. För återväxtens skull hoppas man mycket på anfallaren Igor Sergeev som vann U-19-mästerskapets skytteliga 2012
Senast blev det en semifinal och den kan finnas inom räckhåll igen, trots ett halvsömnigt kval. 
Tips: Semifinal



Saudiarabien

Asienranking: 11
AFC-meriter: Guld (1984, 1988, 1996)
Kvalet: Vann grupp C före Irak, Kina och Indonesien
Nyckelspelare: Osama Hawsawi (Al-Ahli), Taisir Al-Jassam (Al-Ahli), Nasser Al-Shamrani (Al-Hilal)
1990-talet var Saudiarabien Asiens mest framgångsrika lag med åttondelsfinal mot Sverige i VM 1994, arrangör för Confederations Cup 1995 och asiatiska mästare 1996 som höjdpunkter. VM deltagandet 1998 blev anonymt medan laget åkte hem från Sydkorea/Japan 2002 med tre förluster, noll gjorda mål och tolv insläppta varav åtta mot Tyskland. 2006 blev det en poäng mot Tunisien då nationens största spelare genom tiderna Sami Al-Jaber avslutade karriären som målskytt.
Sedan dess har landslaget gått in i dvala medan den inhemska ligan blivit bättre och attraktivare. Saudiska spelare är fortfarande kraftigt begränsade i att få tillstånd till att spela utomlands vilket ofta lyfts fram som en anledning till stagnationen. Mittbacken Osama Hawsawi är en av få som prövat på spel i Europa - en match för Anderlecht 2012 - men skulle säkert kunna hävda sig väl. Anfallarna Al-Shamrani och Naif Hazazi (Al-Shabab) likaså. Laget känns lika svårbedömt som gruppens utgång. Instinkten säger nej.
Tips: Ut i gruppen



Kina

Asienranking: 9
AFC-meriter: Silver (1984, 2004)
Kvalet: Bästa grupptrea i kvalgrupp C bakom Saudiarabien och Irak, framför Indonesien
Nyckelspelare: Zheng Zhi (Guangzhou Evergrande), Hao Junmin (Shandong Luneng), Gao Lin (Guangzhou Evergrande)
Under Bora Milutinovics ledning gick Kina till sitt första VM någonsin 2002 och ett internationellt memo gick ut om att nu var stunden inne för det enorma landets definitiva inträde i fotbollsvärlden. Ett antal kineser dök upp i Premier League (med varierande framgång) och självaste Manchester United investerade i en egen kines (Dong Fanghzou) just in case ryktet om en boom likt den som skett i Japan och Sydkorea skulle visa sig vara sant.
Hypen uteblev. Kina förlorade alla matcher utan att göra mål och har sedan dess aldrig varit riktigt nära ett nytt VM. Den inhemska ligan har fått ett uppsving, vilket inte minst allsvenskan fått erfara, men samtidigt gnälls det (framförallt från utländska spelare) om dåliga träningsmöjligheter, illa organisering och obefintlig gräsrotsförankring. 
Landslaget gör trots det sitt elfte raka mästerskap och har alla möjligheter till avancemang i denna vidöppna grupp. Hao Junmin ska visst vara något extra och offensiven har rutin men bakåt är det mer oklart vilka spelare som ska kunna kliva fram och i kvalet imponerade man inte.
Tips: Ut i gruppen



Nordkorea

Asienranking: 25
AFC-meriter: Semifinal (1980)
Kvalet: Vinnare av Challenge Cup 2012 efter finalseger mot Turkmenistan
Nyckelspelare: Cha Jong-hyok (FC Wil), Pak Song-chol (Rimyongsu), Pak Kwang-ryong (FC Vaduz)
Givetvis oerhört svårbedömda. Tog omvägen till mästerskapet via Challenge cup där man genom segrar mot klent motstånd kunde kvalificera sig och kommer med en ung trupp utan särskilt välkända namn. Stora stjärnan Jong Tae-se (Suwon) har lämnats utanför av oklara skäl, men det kan ha spelat roll att han efter sina år i Tyskland valde att bli proffs i Sydkorea och dessutom registrera sig som sydkorean hos förbundet för att undkomma kvoten av utländska spelare.
Men nu är det jag som spekulerar. Det finns alltid en överraskningspotential hos nordkoreanerna, det vet alla som minns VM 2010. Resultaten på senare år har dock inte varslat om någon stundande framgång men magkänslan säger att turneringens lägst rankade deltagare blir den stora skrällen.
Tips: Kvartsfinal
Grupp C: Iran, Förenade Arabemiraten, Qatar, Bahrain



Iran

Asienranking: 1
AFC-meriter: Guld (1968, 1972, 1976)
Kvalet: Vinnare av kvalgrupp B före Kuwait, Libanon och Thailand
Nyckelspelare: Alireza Haghighi (Penafiel), Javad Nekounam (Osasuna), Reza Ghoochannejad (Charlton)
Iran föll med ära i sommarens VM. 0-0 mot Nigeria och den heroiska insatsen mot Argentina där bara övertidsbriljans från Leo Messi stod i vägen för en riktig praktsensation. Till sist blev det förlust mot ett taggat Bosnien och missat avancemang men när Reza Ghoochannejad i sin 10 000:e djupledslöpning i turneringen äntligen hittade rätt var vi många som applåderade av respekt.
Lagets välorganiserade försvar toppas med målvaktshunken Haghighi, klippan Jalal Hosseini (Al-Ahli) och det centrala mittfältslåset med Nekounam och den outtröttlige Andranik Teymourian (Tractor Sazi). Offensivt sprudlar talangen hos Alireza Jahanbakhsh (NEC Nijmegen) och Sardar Azmoun (Rubin Kazan). Ashkan Dejagah (Al-Arabi) och Ghoochannejad har inte lyckats i England men i landslaget blir de viktiga med sin rutin och skicklighet.
Jag tror på guld men är givetvis partisk. Sambon är iranier och sommaren 2004 upptäckte jag Ali Karimi via eurosport på jobbets locka-kunder-till-butiken-TV. På den tiden innan hans oemotståndliga, ofunktionella teknik blivit fullt så utvecklad att den tog honom hela vägen till Bayern München. Det var en av mina största fotbollsupplevelser dittills och det är helt sant det. Lägg till att Iran, trots Carlos Quieroz klagosång över dåliga förberedelser, är kontinentens bästa lag just nu tillsammans med Japan så blir tipset givet.
Tips: Guld



Förenade Arabemiraten

Asienranking: 5
AFC-meriter: Silver (1996)
Kvalet: Vinnare av kvalgrupp E före Uzbekistan, Hong Kong och Vietnam
Nyckelspelare: Hamdan Al-Kamali (Al-Wahda), Ali Mabkhout (Al-Jazira), Ahmed Khalil (Al-Ahli)
Efter ett hyfsat framgångsrikt 90-tal har fotbollen i FAE mestadels handlat om den ekonomiskt attraktiva ligan medan landslaget legat kring platserna just utanför de allra bästa. Truppen saknar utlandsproffs men gjorde ett starkt kval och anfallsparet Mabkhout - Khalil har ett respektingivande målsnitt. Blott 23-årige lagkaptenen Omar Abdulrahman (Al-Ain) har varit på provspel hos självaste Manchester City vilket absolut inte har något att göra med nationaliteten hos Citys ägare utan var helt enkelt för att han är så oerhört bra. 
Tips: Ut i gruppen



Qatar

Asienranking: 6
AFC-meriter: Kvartsfinal (2000, 2011)
Kvalet: Tvåa i kvalgrupp D efter Bahrain, före Malaysia och Jemen
Nyckelspelare: Ibrahim Majid (Al-Sadd), Khalfan Ibrahim (Al-Sadd), Boualem Khoukhi (Al-Arabi)
Qatar har som vanligt inget vidare lag så till detta mästerskap, som får ses som ett avstamp mot hemma-VM 2022, har man fixat fram lite snabba pass till för behovens skull. Algeriern Khoukhi får sällskap av ghananen Mohammed Muntari (El Jaish), fransmannen Karim Boudiaf (Lekhwiya) och kongolesen Tresor Kangambu (Lekhwiya) detta mästerskap och de kommer säkert bidra med sitt. Däremot inte av argentinaren Sebastian Soria trots att han på ålderns höst - vissa uppgifter säger att Soria är född 1980 men Qatar uppgav (i samband med en viktig U23-match 2006) födelsedatum till 1984 eller till och med 1988. Officiellt är det dock 1983 - fortsatt ösa in mål i inhemska ligan.
Den här metoden är tyvärr framgångsrik. Qatar tråcklar sig vidare ett steg men inte längre bakom Iran.
Tips: Kvartsfinal



Bahrain

Asienranking: 12
AFC-meriter: Semifinal (2004)
Kvalet: Vinnare av kvalgrupp D före Qatar, Malaysia och Jemen
Nyckelspelare: Mohamed Husain (Al-Nassr), Ismail Abdul-Latif (Al-Ahli), Jaycee John Okwunwanne (Al-Mesaimeer)
Bahrain tog sig till semifinal i mästerskapen 2004 och var riktigt nära VM i Tyskland 2006 då man förlorade i avgörande play off mot Trinidad & Tobago. Sedan dess har man åkt ut i gruppen två turneringar i rad men kvalat in, det har man mäktat med.
Laget bygger liksom Qatar på en hel del naturaliserade spelare från inhemska ligan där nigerianen Jaycee John Okwunwanne kommer med erfarenhet från turkiska ligan. Får svårt att utmana om en plats i kvartsfinalen.
Tips: Ut i gruppen

Grupp D: Japan, Jordanien, Irak, Palestina



Japan


Asienranking: 2
AFC-meriter: Guld (1992, 2000, 2004, 2011)
Kvalet: Direktkvalificerat som vinnare av segrare i Asiatiska Mästerskapen 2011
Nyckelspelare: Yuto Nagatomo (Inter), Shinji Kagawa (Dortmund), Keisuke Honda (AC Milan)
Regerande mästarna går in som huvudfavoriter även 2015. Kagawa letar efter formen i hemtam miljö i Dortmund men Keisuke Honda har blommat ut i Serie A denna höst medan Shinji Okazaki (Mainz) hakar på i toppen av Bundesligas skytteliga.
Truppen är dessutom bred nog att kunna servera dugliga ersättare på i stort sätt alla positioner och det enda som talar emot Japan är formen på vissa nyckelspelare samt den svaga VM-turneringen senast. Okazaki måste hitta målet och vara frisk för även om Japan har gott om tekniska mittfältare och experter på fasta situationer så saknar man alternativ i anfallet.
Till final går man men frågan är hur man tar sig an ett kontringsskickligt Iran.
Tips: Silver



Jordanien

Asienranking: 8
AFC-meriter: Kvartsfinal (2004, 2011)
Kvalet: Tvåa i kvalgrupp A bakom Oman, framför Syrien och Singapore
Nyckelspelare: Amir Shafi (Al-Wehdat), Ahmad Hayel (Al-Arabi), Abdallah Deeb (Al-Riffa)
Slog överraskande ut Uzbekistan i senaste VM-kvalet och fick äran att köras över av ett Uruguay med kniven mot strupen i ett direkt avgörande dubbelmöte om platsen i Brasilien. Ledda av självaste Ray Wilkins ska Jordanien nu försöka bygga vidare på framgången och ta sig vidare från Grupp D bakom storfavoriten Japan.
Det kan gå. Laget har rutin och gott om spelare runt om i grannländernas ligor utan att för den sakens skull kunna ståta med några större namn. I VM-kvalet fick man agera underdog, denna gång är man mer av en favorit till avancemang vilket kanske inte passar lika bra.
Tips: Ut i gruppen



Irak

Asienranking: 8
AFC-meriter: Guld (2007)
Kvalet: Tvåa i kvalgrupp C bakom Saudiarabien, framför Kina och Indonesien
Nyckelspelare: Ali Adnan (Caykur Rizespor), Ahmed Yasin (Örebro SK), Younis Mahmoud (klubblös)
Ahmed Yasin blir enda allsvenska bidrag i detta mästerskap och det i laget som ska förvalta det sensationella guldet från 2007. En generation irakiska fotbollsspelare som inte kunnat överträffas sedan dess, vilket skulle vara att begära för mycket med tanke på situationen i landet.
Yaser Karim (Swindon) kommer med erfarenhet från England och målskytten framför andra, Younis Mahmoud, blir extra viktig denna gång i sitt ledarskap över detta orutinerade manskap. En ny klubbadress efter ett lyckat mästerskap skulle inte vara helt fel eller en allt för vild gissning. Öppningsmatchen mot Jordanien blir avgörande.
Tips: Ut i gruppen



Palestina

Asienranking: 14
AFC-meriter: Debutant
Kvalet: Vinnare av Challenge Cup 2014 efter finalseger mot Turkmenistan
Nyckelspelare: Ramzi Saleh (klubblös), Ismail Al-Amour (Jabal Al Mukaber), Ashraf Nu'man (Al-Faisaly)
Gör sitt första mästerskap någonsin vilket såklart är oerhört stort. Vi låter bli att tänka på att de tog sig hit den enklaste vägen. Allsvenskans enda bidrag spelar för Irak men svenska division 1 är sensationellt nog representerade genom Hammarby-fostrade Mahmoud Eid (Nyköping BIS). 
Palestina kommer inte göra bort sig men skulle de ta sig vidare vore det en stor sensation. Därför så fantatstiskt. Därför går det inte att tippa på annat sätt än med hjärtat.
Tips: Kvartsfinal

Detta inlägg kan ni även läsa på Eriks blogg. Eriks twitter är @denomhet

Erik Haking2015-01-08 19:32:00

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!