Hur (illa) står det till med den iranska fotbollen?
När det kommer till den iranska ungdomssatsningen är det enda märkbara hur omärkbar den är i förhållande till resten av kontinenten. Ett brutalt kvitto fick de iranska fotbollsfansen erfara under 2014 när samtliga ungdomslag åkte ur sina respektive turneringar med buller och brak och Champions League blev en besvikelse av högsta rang.
En snabb genomgång av årets olika turneringar. VM i Brasilien ej inräknat utan kommer att behandlas i en separat artikel.
AFC U16-mästerskapen
Att kvala in till U16-mästerskapen är inte allt för svårt. För Irans del var det att besegra nationer som Pakistan och Sri Lanka, något man gjorde utan problem. Väl under mästerskapen vann man faktiskt sin grupp före Qatar, Syrien och Saudiarabien. Men det blev ett kvickt respass hem i kvartsfinalen när Nordkorea slog ut de iranska tonåringarna på straffar. Enligt rapporter var det iranska spelet undermåligt turneringen igenom. Finalen blev en koreansk historia mellan Syd och Nord, där Nord drog det längsta strået. För Irans del innebar förlusten framförallt att man missade möjligheten att delta i U17-VM i Chile 2015, en perfekt arena för att “upptäckas” av framtida arbetsgivare.
AFC U19-mästerskapen
Med 16-åringarna utslagna vände många blickarna åt de äldre iranierna. Laget tränades av erkänt duktige tränaren Ali Doustimehr, som rönt framgång med ungdomslag tidigare i sin karriär. Och med en drömlottning var vägen banad för att ta sig långt i turneringen. Värdlandet Myanmar, svaga Thailand och okända Yemen var motståndet i grupp A. Den iranska ledningen och de iranska ungdomarna var nog redan i kvartsfinal i sinnet när de ställde ut skorna mot Thailand i premiärmatchen, för Iran förlorade matchen mycket överraskande med 1-2. Att skylla på klimatet som några hävdade funkade inte då de iranska spelarna hade fått lång tid på sig att acklimatisera sig till de fuktiga förhållandena i landet. Måstematchen mot Yemen två dagar senare slutade i en ny pinsam förlust (0-1) och det iranska fiaskot blev ett faktum. Aldrig förr hade ett iranskt ungdomslag förlorat två matcher i rad mot så svagt motstånd (enligt FIFA-rankingen). Den avslutande matchen mot värdlandet Myanmar slutade med en iransk vinst, men i de iranska tidningarna tävlades man om att såga hela iranska fotbollsförbundet och bristen på riktiga och fruktbara ungdomssatsningar, något som man brutalt fick uppleva i dessa turneringar. Bye bye fick man säga till U19-VM också.
AFC U22-mästerskapen
U22-mästerskapen spelades redan i januari 2014 och Iran lyckades inte ens ta sig vidare från sin grupp, där Australien och Japan blev för svåra. Man lyckades endast slå jumbon Kuwait. Ett nytt U22-mästerskap kommer att hållas i januari 2016 (troligen i Qatar) där tre asiatiska lag får en biljett till OS i Rio samma år. Som det ser ut just nu är återväxten inom iransk fotboll obefintlig och drömmen om ett fotbollslag i OS är långt borta.
AFC Champions League
Fyra iranska lag deltog i 2014 års upplaga av Champions League, där endast en finalmatch återstår. Tyvärr floppade de iranska representanterna rejält i år och man fick se sig besegrad av sina arabiska motståndare redan i gruppspelet. Sepahan, TeraktorSazi och Esteghlal floppade i gruppspelet och blev bortspelade av diverse “AL”-nånting lag (Hilal, Sadd, Ahli osv) medan Foolad Khozestan övertygade stort med att vinna sin grupp. Men i åttondelsfinalen tog det stopp då Rauls (japp, legenden från Real Madrid) Al Sadd från Qatar lyckades ta sig vidare tack vare fler gjorda bortamål.
Obefintlig satsning på ungdomen
Det sägs att en investerad krona i ungdomen har mycket större möjlighet att ge mångdubbelt tillbaka i framtiden. Värdet av en väl fungerande, eller till att börja med, existerande ungdomsakademi är något som många av Europas toppklubbar tagit fasta på. Tex måste alla lag i tyska Bundesliga ha en ungdomsakademi, annars får de inte delta i högstaligan. Den franska satsningen på unga talanger är väl dokumenterad och tillsammans med Spanien har man genererat flest proffs utanför landets egna gränser. Sedan har vi lag som holländska Ajax, som förädlar duktiga unga spelare och säljer dem vidare med en stor vinstmarginal som ett exempel. I Sverige har vi Brommapojkarna som ett av de främsta exemplen, ett lag som i bästa fall är ett topplag för Superettan, men knappast något för Allsvenskan. Antalet talanger Brommapojkarna släppt fram genom åren till andra klubbar är dock imponerande många.
År 2015 kommer vara ett förlorat år för den iranska ungdomen. Chansen att spela i de största ungdomsturneringarna är borta, de iranska klubbarna har stora ekonomiska bekymmer och satsningen på ungdomsfotbollen lyser med sin frånvaro.
Tjejerna imponerar
Men det finns åtminstone en ljuspunkt i all dystopi. De iranska U16-tjejerna tog sig för första gången vidare till AFC-mästerskapen efter att ha utklassat sitt motstånd. Trots att man spelade med heltäckande kläder och slöja vann de samtliga fyra kvalmatcher och slutade med 19-3 i målskillnad. Ett otroligt imponerande resultat för ett lag med obefintliga resurser visar att potentialen och talangen i Iran är stor Nu gäller det att ta tillvara på dessa tjejer, ge dem ordentlig utbildning, låta dem känna på den stora scenen och bara njua. Det kommer att bana vägen för andra tjejer i Iran och skapa en långt efterlängtad återväxt.
U16-mästerskapen hålls i Kina november 2015. Iran är ett av åtta kvalificerade lag.