Inför kvalavgörandet

Inför kvalavgörandet

Det drar ihop sig rejält i Asiens VM-Kval. Under morgondagen spelas den näst sista omgången i Grupp B men redan igår fick Australien en hjälpande hand av UAE. Lyckas men omvandla detta till ett avancemang redan vid lunchtid under torsdagen?

Augusti slår snart om till härliga september. Med detta kommer också en härlig uns av ångest, nervositet eller kalla det vad du vill. Den kvalfyllda hösten är på G och så även i Asien. Ange Postecoglus landslag vann den senaste upplagan av asiatiska mästerskapen (2015) och svarade för ett knappt godkänt Conf. Cup. Nu vänds istället alla blickar mot det VM-Kval som går in i slutfasen för både Grupp A och Grupp B. Två direktplatser till VM i Ryssland står på programmet och med tanke på Saudiarabiens förlust igår mot UAE är läget som följer:
 

  1. Japan 17p +9
  2. Saudiarabien 16p +6
  3. Australien 16p +6
  4. UAE 13p -2
  5. Irak 5p -3
  6. Thailand 2p -16
 
Omgång nio består av:
UAE - Saudiarabien 2-1             29/8
Japan – Australien 12.35           31/8
Thailand – Irak 14.00                 31/8
 
Omgång tio består av:
Australien - Thailand 12.00     5/9
Irak – UAE 16.00                   5/9
Saudiarabien – Japan 19.30    5/9
 
Med ovanstående läge i åtanke innebär detta att vinnaren i morgondagens match mellan Japan och Australien kvalificerar sig för fotbolls-VM 2018. Japan har fördel av hemmaplan och ska betraktas som favoriter på Saitama Stadium. Japanerna har förlorat en match hemma under kvalet medan Australien ännu inte förlorat någon bortamatch.
Notera också att tredjelaget går in i ett kvalspel mot trean i Grupp A. Just nu är tredjelaget i A-gruppen Uzbekistan men även där är det rafflande inför avslutningen.
Om Australien kommer undan med ett X i Japan bör man fixa avancemanget på hemmaplan i sista rundan där Thailand väntar. Rusdryckerna kan redan korkas upp vid seger imorgon men skulle det bli förlust ställs man inför ett lurigt avgörande där man dock har en trolig målskillnadsaffär att ta hänsyn till.

Blir det ikonen Tim Cahill som frälser Socceroos eller tvingas man till en oviss avslutning nästa tisdag?

Joel Ajoel.x.andersson@hotmail.se2017-08-30 13:47:00
Author

Fler artiklar om Australien

Kvalspel mot Syrien väntar