Lagbanner
U-19 landslaget imponerar i Ryssland

U-19 landslaget imponerar i Ryssland

Det iranska U-19 landslaget befinner sig just nu i Ryssland för att försvara nationens färger i den årliga turneringen ”Commonwealth Cup 2012”. En turnering som genom åren främst varit framstående för att fungera som ett klubbmästerskap för mästarlag från länder som tidigare tillhört Sovjetunionen. I år ändrade man dock på konceptet och bjöd istället in ungdomslandslag.

Iran är tillsammans med Vitryssland ensamma om att ställa upp med sitt U-19 landslag, då de resterande länderna har valt att ställa upp med spelare upp till 21 år. Däribland stornationerna Ryssland och Ukraina.

Irans 21-mannatrupp består av följande spelare:

Målvakter:
Ali Mohsenzadeh, 1993, Moghavemat
Hojjat Sedghi, 1993, Mes Kerman
Mohammad Naseri, 1993, Sepahan

Försvarare:
Ahmad Abdollahzadeh, 1993, Foolad Khoozestan
Ehsan Pahlavan, 1993, Aboo Moslem
Vahid Heydarieh, 1993, Peykan
Seyadsaid Engashte, 1993, Nasagi Mazandaran
Mohammad Hossein Kanani Zadegan, 1994, Persepolis
Mohammad Hossein Heidari, 1993, Mes Kerman
Mohammad Hossein Moradmand khorzoghi, 1993, Sepahan

Mittfältare:
Ali Reza Jahan Bakhsh Jirandeh, 1993, Damash
Roozbeh Cheshmi, 1993, Moghavemat
Farshid Esmaeili, 1994, Fajr Sepasi
Mohammad Daneshgar, 1994, Fajr Sepasi
Yousef Vakia, 1993, Foolad Khoozestan
Amir Reza Zare, 1993, Shamushak
Amin Jahan Kohan, 1993, Foolad Khoozestan

Anfallare:
Behnam Barzay, 1993, Naft Abadan
Ali Alipourghara, 1995, Estil Azin
Sardar Azmoun, 1995, Sepahan
Ali Choopani Dehsorkhi, 1993, Sepahan

Turneringen bestod till en början av 12 lag som var indelade i 3 grupper med 4 lag vardera. Grupperna såg ut på följande vis (lagen ordnade efter slutplacering i gruppen) där 3 lag från vardera grupp gick vidare till kvartsfinal:

Grupp A:
Ryssland U21
Kazakstan U21
Turkmenistan U21
Estland U21

Grupp B:
Ukraina U21
Moldavien U21
Lettland U21
Kirgizistan U21

Grupp C:
Iran U19
Litauen U21
Vitryssland U19
Tajikistan U21

I den första matchen drabbades Iran emot Vitryssland i en match som slutade 0-0. Enligt uttalanden från respektive landslags huvudtränare var det en storspelande målvakt i Artem Soroko som höll siffrorna nere.

Redan nästa dag var det dags för Litauen att försöka sätta käppar i hjulet för våra unga herrar. I och med att man spelade 0-0 mot Tajikistan i den första omgången hade man inte med sig ett alltför imponerande resultat i bagaget.

Huvudtränaren i Iran, Akbar Mohammadi Argi, hade inför turneringen lovat publiken att hans mannar var kapabla till att överraska och visst hade han rätt. Redan tidigt i matchen visade Iran att skillnaden mellan lagen var stora trots att de litauiska spelarna var ett par år äldre. Efter två mål av Foolad Khoozestan spelaren Amin Jahan Kohan (18, 90) samt ett mål av den 17-årige Sepahan spelaren Sardar Azmoun (65) kunde slutresultatet fastställas till komfortabla 3-0.

Den sista matchen i gruppen spelades mot Tajikistan som i sin match mot Vitryssland fick se sig besegrade med 2-0.

Det stabila försvarsspelet och det aggressiva anfallsspelet som Iran hade visat upp i föregående matcher var verkligen inga engångsförteelser och även här spelade man igenom matchen tämligen enkelt. Resultatet stannade vid 5-0 efter ett hattrick av Sardar Azmoun. Övriga målskyttar var Behnam Barzay och Farshid Esmaeili.

Som tidigare nämnt var det tre lag som gick vidare från respektive grupp och både Litauen samt Vitryssland gjorde Iran sällskap i kvartsfinalerna. Iran fick möta 3:an i grupp B, det vill säga Lettland. Litauen drabbades emot Ukraina som slutade på förstaplats i samma grupp och Vitryssland fick ställas emot Kazakstan, 2:an i grupp A.

Inför matchen var det många frågor som skulle besvaras. Skulle Iran fortsätta med sitt vägvinnande spel? Skulle de unga spelarna kunna hålla nerverna i styr eller skulle man underskatta det lettiska laget? Hur bra var Lettland egentligen?

Ja, då undertecknad själv inte kunde se matchen är det svårt för mig att göra en bedömning. Men enligt de rapporter som skrivits var det iranska laget väldigt oeffektivt. Efter att ha missat ett flertal solklara lägen tidigt in i matchen kom bakslaget redan i den 10:e minuten då den lettiske anfallaren Karasausks målade för sitt lag. Iran fortsatte att mala på men den psykiska påfrestningen var för stor för våra unga talangar och målen lyste med sin frånvaro, trots att Lettland drabbades av en utvisning tidigt i den andra halvleken. Det dröjde ända tills den 90:e minuten då den iranska supertalangen Sardar Azmoun än en gång frälste sitt lag med sin kvittering.

Beklagligtvis blev bristen på erfarenhet hos de iranska spelarna tydligt i straffläggningen då man endast mäktade med att göra mål på en av fyra straffar. Kanske spelade nervositeten en stor roll och kanske underskattade man motståndet, men hur som helst var det surt att åka ut så tidigt då man tidigare visat upp en fantastiskt spel.

Man skall däremot ha i åtanke att de iranska spelarna var ett flertal år yngre än de flesta och vid den åldern spelar det en stor roll både ur fysisk och psykisk synvinkel. Att en 17-årig Sardar Azmoun mäktat med 5 mål på 4 matcher säger en del om potentialen hos den grabben och vi får hoppas att vi har en framtida landslagsanfallare i honom.

Imorgon, fredag, väntar match mot Moldavien. Vinnaren där möter vinnaren i matchen mellan Litauen och Kazakstan i en match om 5:e pris.

Slutspelet i sin helhet:

Kvartsfinaler:
Ukraina – Litauen 1-1 (4-3 efter straffar)
Kazakstan – Vitryssland 2-3
Iran – Lettland 1-1 (1-4 efter straffar)
Ryssland – Moldavien 2-1

Semifinaler:
Ukraina – Vitryssland (27 januari)
Lettland – Ryssland (27 januari)

Vinnarna av dessa två möten spelar match om 5:e pris
Litauen – Kazakstan (27 januari)
Iran – Moldavien (27 januari)

OBS! Artikeln kommer att uppdateras under de närmaste dagarna!

Siavosh Mesdaghi2012-01-26 22:07:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!