Lagbanner
Asian Cup: Allt du behöver veta om Iran

Asian Cup: Allt du behöver veta om Iran

Den sjuttonde upplagan av Asian Cup, även kallad “Asiatiska mästerskapen”, hålls mellan 5 januari till 1 februari i Förenade arabemiraten (UAE). Totalt 24 lag har kvalificerat sig till Asian Cup som i sin tur är indelade i sex grupper med fyra lag i varje grupp. För Irans del är man förstaseedade i grupp D tillsammans med Jemen, Vietnam och Irak.

Iran är en av favoriterna att ta hem guldet tillsammans med de andra asiatiska drakarna Sydkorea och Japan, något som inte har skett sedan 1976 då man blev mästare för tredje gången, vilket även var tredje gången i följd. Den 42 år långa väntan är nu bara sju matcher bort för “Team Melli” men vägen dit är tuff och lär kräva både tur och skicklighet. Det första steget, att ta sig vidare från gruppspelet kommer nog inte att vålla några större bekymmer då ettan och tvåan kvalificerar sig till åttondelsfinalerna. Även de fyra bästa treorna i de sex grupperna tar sig vidare till nästa omgång.

Nyckelspelare borta från truppen
För Irans del har man fått en del motgångar då viktiga spelare inte har blivit uttagna på grund av skador.
Den mest kännbara är utan tvekan Readings 22-åriga innermittfältare Saeed Ezatolahi, som bara hann med fyra matcher för Championship-laget innan han gick sönder. Den första prognosen var att han skulle vara återställd och tillbaka i spel i december, men det visade sig under julen att Ezatolahi inte hinner tillbaka i tid. Ezatolahi var en av Irans bästa spelare under VM och har trots sin ålder visat prov på stort ledarskap och axlat rollen från Javad Nekounam väl.

Andra skadade spelare är Charlerois offensiva mittfältare Ali Gholizadeh. Den före detta Saipa-spelaren har under året i Belgien tagit stora kliv och utvecklats mycket på kort tid, vilket också har synts i landslaget då han fått mer och mer förtroende och speltid. Men Gholizadeh som skadade sig i en match med klubblaget i december kommer inte heller hinna tillbaka i tid. Även före detta Charleori-spelaren och numera Club Brugge-anfallaren Kaveh Rezaei missar sitt andra stora mästerskap i rad då han i sista stund petades från VM-truppen. Denna gång har dock skador hållit Kaveh borta från spel, samtidigt som han fått sparsamt med speltid hos de belgiska mästarna. En annan kännbar frånvaro från truppen är Esteghlals innermittfältare Ali Karimi som säkerligen hade tagit den plats som Ezatolahi lämnat efter sig.

Truppen i sin helhet:
Målvakter
:
Alireza Beyranvand, Persepolis
Amir Abedzadeh, Maritimi (POR)
Payam Niazmand, Sepahan

Försvarare:
Vouria Ghafouri, Esteghlal
Pejman Montazeri, Esteghlal
Hossein Kanaani, Mashin Sazi
Morteza Pouraliganji, Eupen (BEL)
Majid Hosseini, Trabzonspor (TUR)
Ehsan HajSafi, TeraktorSazi
Milad Mohammadi, Akhmat Grozny, (RYS)
Ramin Rezaeian Al Shahania (QAT)

Mittfält/anfall
Rouzbeh Cheshmi, Esteghlal
Omid Ebrahimi, Al Ahli (QAT)
Ahmad Nourollahi, Persepolis
Vahid Amiri, Trabzonspor (TUR)
Ashkan Dejagah, TeraktorSazi
Masoud Shojaei, TeraktorSazi
Mehdi Torabi, Persepolis
Mehdi Taremi, Al Gharaffa (QAT)
Saman Ghoddos, Amiens (FRA)
Alireza Jahanbakhsh, Brighton (ENG)
Karimi Ansarifard, Nottingham Forest (ENG)
Sardar Azmoun, Rubin Kazan (RYS)

Vad kan vi förvänta oss av Irans spel?
Det var många som blev imponerade av Irans taktiska, hårt arbetande och defensivt skickliga spel under VM i Ryssland. Många spelare nådde upp till sin fulla potential och som lag så visade man sina motståndare och omvärlden att Iran är inget lag man bara kan promenera över. Men, förutsättningarna är helt annorlunda nu i Asian Cup. I VM var Iran uträknade redan innan avspark, men nu förväntar sig folket, media och även många av spelarna att man ska ta sig hela vägen till final. Motståndet är inte Spanien och Portugal, utan Jemen och Vietnam. Det är först i utslagsmatcherna som Iran kan ställas mot riktigt tufft motstånd och då kan det ta tvärtstopp, precis som det gjort senaste två mästerskapen när man åkt ut mot Sydkorea och senast Irak på straffar.

Eftersom Iran under tränaren Carlos Queiroz senaste sju åren förvandlats till en stark lagmaskin med defensiva kvalitéer och stark lagmoral har man fått ut det bästa av laget när man inte varit bollförande. Men i Asian Cup, speciellt i gruppspelet när man ställs mot Jemen, Vietnam och även Irak för den delen, förväntas Iran vara det lag som håller i taktpinnen och bestämmer matchens utgång. Det har sällan varit Irans signum, även om man varit kapabel till det under VM-kvalmatcher mot liknande motstånd. Iran är helt enkelt bättre på att försvara än att anfalla. Men med nya offensiva stjärnor som Sardar Azmoun i laget finns det nu kvalité även högst upp på plan. Han har visat sig vara en målskytt av rang i landslaget och hans huvudspel är bland de bättre i världen idag. En frisk och formstark Azmoun kommer att vara en riktigt jobbig spelare för samtliga asiatiska landslag, inte bara de i gruppspelet. Men det finns andra offensiva spelare som har Queiroz förtroende och som gjort bra ifrån sig på sistone. En av dem är Mehdi Taremi, anfallaren/yttern som är duktig med bollen nära fötterna och hittar sina medspelare i straffområdet väl, men han är själv en duktig målskytt och räds inte ett avslut. Någon som måste nämnas här är även Brightons högerytter Alireza Jahanbakhsh, som på klubbnivå nådde stora framgångar med holländska AZ Alkmaar. Jahanbakhsh har dock dragits med en skada senaste tiden och har därmed missat värdefulla Premier League-minuter samt träningsmatcher med landslaget. Det är redan klart att Jahanbakhsh missar första gruppspelsmatchen mot Jemen på grund av skadan.

För oss hemma i Sverige kommer många att hålla ett extra öga på Saman Ghoddos. Före detta Östersunds FK-spelaren har haft en godkänd säsong i sin franska klubb Amiens, även om laget kämpar för överlevnad i Ligue 1. I landslaget har han dock fått sparsamt med speltid, vilket kan bero på att han är hyfsat ny i truppen samt att han inte är van med det defensiva ansvaret som Queiroz kräver av sina spelare. Men i Asian Cup hoppas många på att Saman Ghoddos inte bara blir en startspelare, utan en av de som bär truppen och visar vägen. Hans frisparkar har fått mångas uppmärksamhet och hans precisa inlägg och avgörande passar har gjort att han redan lämnat starka avtryck i Frankrike.

Vilka kommer att spela?
Eftersom VM i Ryssland bara var för ett drygt halvår sen har det inte skett några större förändringar i truppen. Det är de tidigare nämnda skadorna som satt käppar i hjulet för Queiroz. Enligt Queiroz själv går Saeed Ezatolahi inte att ersätta, men i övrigt lär de andra skadade spelarnas frånvaro inte påverka spelet nämnvärt.

Det är alltid svårt att sia om vilka som kommer att starta och hur Iran kommer att spela. Mot Jemen på måndag så lär vi se en offensiv spelstil från “Team Melli” samtidigt som man fortsätter med det disciplinerade defensiva spelet och inte ger motståndarna några onödiga lägen. Om Iran skulle spela i en 4-3-3-formation skulle en liknande startelva som denna tas ut
Startelva:

Beyranvand
Rezaeian - Hosseini - Pouraliganji - HajSafi


Kommentar: Beyranvand är troligen den spelaren som är mest given i landslaget. Målvakten stod för ett utmärkt VM och har tagit nya kliv i klubblaget Persepolis, där han kom till final i AFC Champions League.

Backlinjen är lite svårare att gissa. Mittbacksparet Hosseini och Pouraliganji känns givna och Hosseini, som spelade sin första landskamp maj 2018 har vuxit till att bli en gigant i backlinjen och trots sina 22 år är han väldigt mogen för sin ålder. Pouraliganji är inte heller gammal, men med sina 26 år och drygt fyra år i landslaget har han nu cementerat sin plats i backlinjen.

När det gäller ytterbackarna så är det hård konkurrens på båda kanterna. Högerbackspositionen står mellan Vouria Ghafouri och Ramin Rezaeian. Under VM spelade Ramin på den positionen och Vouria hamnade utanför truppen, men pga Ramins höst där han under lång tid var klubblös kom Ghafouri tillbaka till truppen och tog även tillbaka sin plats. Rezaeian har dock nyligen skrivit på och även hunnit spela några match för qatariska Al Shahania. Både har en snarlik spelstil där de gärna följer med på uppspelen, men Rezaeian är den mer offensiva av dem.

På vänsterbackspositionen var Milad Mohammadi länge given, men har fått nöta bänk på sistone då Ehsan HajSafi åter flyttats tillbaka till den positionen. Faktum är att HajSafi spelade som vänsterback innan Mohammadi kom in i landslaget, och Mohammadi gjorde det så bra att HajSafi blev flyttad in till mittfältet istället. Men till mångas stora överraskning var det återigen HajSafi som startade som vänsterback i VM, och så har det även sett ut i vänskapsmatcherna efter VM. Mycket tyder på att HajSafi, med över 100 landskamper återigen kommer att synas på vänsterkanten.

Mittfält:

Ebrahimi - Cheshmi - Shojaei

Kommentar: Med Ezatollahi borta kommer Rouzbeh Cheshmi som till vardags spelar som mittback att ta klivet upp i banan och spela bredvid Omid Ebrahimi. Cheshmi kommer då mer vara den defensivt lagda av dem medan Ebrahimi kommer vara bollfördelaren och “box till box”-spelaren. Framför sig, eller nästan som en fri roll på planen kan vi se lagkaptenen Masoud Shojaei. Detta kommer säkerligen bli 34-åringens sista stora turnering på landslagsnivå. Masoud är en favorit hos tränare Queiroz men har haft svårt att hålla en jämn nivå och frågan är om han ens kommer att få 90 minuters speltid. Den före detta Osasuna-spelaren var en gång en offensivt lagd ytter med fart och en bländande teknik, men har med åren tappat farten och istället blivit en bollfördelare och allmän ledare på och utanför planen. En möjlig ersättare till Shojaei kan vara Ashkan Dejagah som efter en lång tids skada äntligen fått lite spelminuter under bältet, även om det är i iranska ligan med Teraktor. Ett tredje alternativ kan vara Trabzonspors Vahid Amiri, en hårt arbetande mittfältare som springer kopiösa mängder och inte fuskar med det defensiva arbetet.

Anfall:
Taremi - Azmoun - Torabi


Kommentar: Här tror jag vi får räkna med en liten skräll. Med Jahanbakhsh borta första matchen kan en trolig ersättare vara Saman Ghoddos, men skrällen ligger i att han kanske får börja på bänken, precis som under VM. Istället får vi se en formstark och bollskicklig Mehdi Torabi som på allvar börjar slå in sig i landslaget. Hans teknik och blick för spelet är imponerande samtidigt som han vet att hans roll kommer gå ut på att frigöra Azmoun i straffområdet eller helt enkelt servera honom bollar som ska leda till avslut. Just Azmoun är kanske en av Irans bästa anfallare genom tiderna (eller så har han åtminstone potentialen för det) och det är viktigt att han får igång sitt målskytte igen. Trots ett imponerande facit med 24 mål på 40 matcher har han endast gjort ett mål på de senaste åtta matcherna. Till vänster i denna anfallstrio hittar vi Mehdi Taremi, som överraskade många i VM med sitt hårda försvarsarbete. Taremi har kommit att bli en allt mer viktig figur i det iranska anfallsspelet och han har även gjort mål i Irans två senaste träningsmatcher mot Palestina och Qatar.

Hålltider för Iran
7/1, 17:00: Iran - Jemen
12/1, 12:00 Iran - Vietnam
16/1, 17:00 Iran - Irak


Om Iran vinner sin grupp vinner man ett av lagen som slutar som bästa trea. Blir Iran tvåa möter man vinnaren i grupp E som består av Saudiarabien, Qatar, Libanon och Nordkorea.

Åttondelsfinalerna spela 20-22 januari, kvartsfinalerna 24-25 januari, semifinaler 28-29 januari och finalen 1 februari. Tidigare upplagor av Asian Cup har man spelat om bronset också, men det är slopat för 2019.

Pezhman Pars@Iranskfotboll2019-01-06 23:49:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!