Lagbanner
En av tidernas största fotbolls figurer
Ali Karimi, känd som Asiens Maradona, lyckades spela i Bayern München och blev populär för sina dribblingar. Idag är han en oppositions figur mot regimen i Iran.

En av tidernas största fotbolls figurer

Ali Karimi, fotbollsspelaren från Iran som spelade i bland annat Bundesliga och Bayern Munchen. Han är en av Asiens bästa spelare genom tiderna, och blev känd i världen för sina dribblingar. Ali Karimi fick smeknamnen Asiens Maradona och trollkarlen från Teheran. Men Ali Karimi är inte bara en fotbollsspelare utan också en nationalhjälte, skriver Armin Firouzbakhsh.

Idag, den 8 november, fyller han år. Men han får en födelsedag långt ifrån hemma. 
Ali Karimi började blomma ut efter VM 1998 och blev snabbt populär i Iran för sina dribblingar, men också för sin speciella personlighet.
Ali Karimi spelade i Bayern München i två säsonger och vann både tyska cupen och Bundesliga.
När Irans landslag spelade en vänskapsmatch mot Tyskland, sade den tyske mittbacken Per Mertesacker: "Ali Karimi gjorde oss yr med sin teknik."
Ali Karimi var känd för sina hypnotiska rörelser och bollarbete, hans häpnadsväckande och magiska dribblingar gav honom smeknamnet Asiens Maradona.
Karimi spelade mest som en offensiv mittfältare, och var en mycket bra spelfördelare, playmaker.
Ali Daei, den första fotbollsspelaren i historien att nå 100 mål i ett landslag, har sagt följande om Ali Karimi: "Jag är säker på att Ali Karimi skulle kunnat spela en längre tid i lag som Barcelona och Real Madrid, om han skulle haft bättre agenter."
Ali Karimi är kanske den största fotbollsspelaren genom tiderna i Iran, men han var inte bara en fotbollsspelare, utan en nationalhjälte, som alltid var omtyckt.
När Irans tidigare president, Mahmoud Ahmadinejad, skulle hälsa på landslagets träning valde Ali Karimi att inte ställa sig upp och hälsa på presidenten. Han lade sig på rygg och ignorera medan presidenten gick förbi. Detta är i den iranska kulturen, mycket orespektsfull, men Ali Karimi valde att inte visa respekt för presidenten på grund av folkets missnöje med honom.
I en match 2009, mellan Iran och Sydkorea i VM-kvalet 2010, som spelades efter 2009 års protester i Iran, övertalade Ali Karimi många spelare i det iranska landslaget att bära gröna armbindel, som den iranska presidentkandidaten Mir-Hossein Mousavi som förlorade presidentvalet i Iran 2009 på grund av valfusk, hade en grön rörelse som valkampanj. Ali Karimi fick mycket kritik från islamiska politiker i Iran efter matchen. 
År 2010 valde Ali Karimi att bryta de islamiska normerna i Iran, genom att under den islamiska månaden Ramadan under en träning under dagstid, dricka vatten. En ledamot av det iranska parlamentet, Mostafa Ajorlu, ville då att Ali Karimi skulle strykas från sporten i Iran helt och hållet. Men Ali Karimi förblev inte tyst, utan fortsatte ännu hårdare, genom att ge en av sina matchtröjor från tyska klubben Schalke till familjen till Ashkan Sohrabi, en av ungdomarna som mördades i protesterna 2009.
Ali Karimi har flera gånger i regimens TV kritiserat cheferna för fotbollsförbundet i Iran, Ali Kafashian och Mehdi Taj, för landslagets brist på möjligheter och resurser.
När den blåa flickan brände ihjäl sig i protest mot det nationella förbudet mot kvinnors närvaro på fotbollsarenor i Iran uppmanade Ali Karimi det iranska folket att bojkotta matcherna tills kvinnor fick komma in på arenorna.
Ali Karimi har alltid riktat hård kritik mot förtrycket i Iran.
Efter Mahsa Jina Aminis död och de efterföljande protesterna i Iran 2022 blev Ali Karimi aktiv på sociala medier till stöd för demonstranterna. Han fick sedan många av sina tillgångar i Iran frysta. När Ali Karimi fick sina tillgångar frysta i Iran sade han: "Jag bryr mig inte. Jag föredrar att inte vara tyst om förtryck."
Ali Karimi har många gånger mottagit dödshot och har med sin familj levt under stort press. 
Ali Karimi hade sedan några år tidigare lämnat Iran, och först bodde han i Förenade Arabemiraten men lever nu i exil utanför Iran, i USA, Kanada och Tyskland. 
Ali Karimi visade sitt stöd för Hans Kejserliga Höghet Reza Pahlavi, den landsförvisade kronprinsen, i samband med att välja en ledare för den iranska pågående revolutionen. Dessutom har Ali Karimi flera gånger på sociala medier hyllat den iranska före detta kungafamiljen.
Ali Karimi träffade även Tysklands president Frank-Walter Steinmeier i Tyskland för att prata om stödet till demonstranterna i Iran.
Irans militära organisation och revolutionsgarde, IRGC, har uppmanat till att arresta Ali Karimi. Den iranska regimen har anklagat Ali Karimi för att uppmana till upplopp och bland annat harmonisera fienden. Dessa anklageser kan leda till dödsstraff  i Iran. 
Ali Karimis budskap till det iranska folket är: "Vi har inget val. Vi måste störta regimen, för att annars måste vi vänta på fruktansvärda konsekvenser. Vi har alla samma mål och den enda lösningen är solidaritet oavsett åsikt."
Ali Karimi är mer som en nationell symbol i Iran. Det iranska folket har alltid älskat Ali Karimi för hans mod, hans fotboll, hans välgörenhet, hans personlighet och hans kritik av regimen i Iran.
När Iran förlorade med 6-2 i  VM 2022 mot England, skrek de iranska suppotrarna i Qatar, Ali Karimis namn. 
Ali Karimi, var en spelare som hade nummer 8, som inte jagade titlar. I slutet av 1990-talet var det många iraniers glädje att se Ali Karimi spela fotboll.
Den 20 juli 2014 meddelade Ali Karimi efter ett år i iranska Tractor Sazi att han avslutar sin fotbollskarriär. Den dagen sade iranierna: Synd. Tråkigt att vi aldrig kommer att uppleva en liknande karaktär.
Stort Grattis på Födelsedagen, Ali Karimi. 
Armin Firouzbakhsh.


 

Armin Firouzbakhshfirouzbakhsh.armin@gmail.com2023-11-08 00:05:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!