Lagbanner
"En dröm att spela i Allsvenskan"
Parvin Farhadi i vänskapsmatch mot Sverige.

"En dröm att spela i Allsvenskan"

Iranska landslagsstjärnan Parvin Farhadi har gjort succé på klubb- och landslagsnivå. Nu vill hon bli utlandsproffs. Läs den exklusiva intervjun här!

 pelade fotboll med sina bröder
Parvin Farhadi föddes i en sporttokig familj där “gol kochik” (spela fotboll på gatan med små mål) var något varje liten grabb höll på med. Hon fick följa med sina bröder när de spelade fotboll och fick till slut också vara med. Men det var ingen självklarhet att hon skulle få spela. Som tjej i Iran, med massa andra pojkar som spelade fotbollen skrattade de åt henne i början. Men det skulle inte ta lång tid innan hon visade dem att hon var mer än bara sina bröders klängiga syster, hon var en egen person som dessutom var duktig på fotboll.

- Som ung var jag ganska pojkaktig i den bemärkelsen att jag gjorde mycket sånt som pojkar också gjorde och kanske inte lika mycket “tjejiga” saker. Att spela fotboll på gatan med pojkar var en sån grej. Jag fick börja som målvakt men de märkte att jag var duktig så jag fick även spela ute. Men när jag började närma mig tonåren så fick jag sluta spela med dem.

Att Parvin skulle ta sig hela vägen till det iranska landslaget var inte något självklart, hennes kontakt med mer organiserad fotboll var nästan en slump
- Det var distriktsuttagningar där jag bodde så jag anmälde mig. Jag hade hört talas om det och någon sa att jag borde anmäla mig. Väl där gick det bra och jag blev uttagen i truppen. Därifrån lyckades jag ta mig vidare till landslaget och där började jag som vänsterytter men idag är jag mer som en anfallare.



Att vara kvinna och spela fotboll i Iran var kantat med svårigheter. I Iran är det lag på slöja för kvinnor så när FIFA 2007 förbjöd spelare att bära hijab på grund av “medicinska skäl” skapades ytterligare ett hinder för kvinnorna i Iran som bara ville spela fotboll. Många såg beslutet mer som ett politiskt verktyg för att trycka ner muslimer, i synnerhet de från mellanöstern. Förbudet höll i sig fram till 2014 när dåvarande generalsekreteraren Jerome Valcke sa att det var OK för kvinnor att täcka deras huvuden när de ska spela.

- Hijabfrågan är alltid aktuell men vi är vana med det. Jag vill bara spela fotboll, det är det som jag brinner för. Sedan kan det bli extra svårt för oss att bli proffs. Även om FIFA tillåter hijab är det inte säkert att klubbarna vill ha spelare som bär slöja när de spelar fotboll.

Trots svårigheterna med hijab och de sedvanliga haltande möjligheterna för kvinnor att spela fotboll i Iran blev Parvin en av de första utlandsproffsen.
- Jag blev proffs i Irak och vi vann faktiskt ligan. Det som dock gjorde mig besviken var att detta krigsdrabbade land var mer proffsiga och bättre organiserade än Iran. Hur är det möjligt?



Idag så finns det en uttalad satsning på damfotbollen och mycket har blivit bättre, men man har fortfarande en lång väg att vandra. Det finns inte ett riktigt seniorlandslag idag för resurserna läggs på de yngre. Förbundet har bland annat tagit in tränare utifrån för att bygga upp från grunden. Flera av de äldre spelarna har därför fungerat mer som mentorer för den generation tjejer som ska bilda det framtida iranska seniorlandslaget.
- Det är bra att vi satsar på de unga, men vi behöver ett A-landslag också.
Många gånger i början fick vi bekosta det mesta själv. Utrustning, långa bussresor, matchkläder...


Match mot Sverige
När det svenska herrlandslaget mötte Iran 2015 lovades det att även iranska damerna skulle komma till Sverige. Men det var oklart på vilken nivå och vilken omfattning. Resultatet blev en vänskapsmatch mellan ett starkt svenskt landslag och ett nykomponerat och illa förberett iranskt landslag. Just matchen mot Sverige är något som får Parvins ögon att lysa av glädje och stolthet.
- När vi skulle möta Sverige trodde folk utifrån att vi var det iranska landslaget, men vi var egentligen ett hopslag av de två bästa klubbarna i Iran.
Det var en av de bästa träningslägren i mitt liv när vi var i Sverige. Svenskorna var så sjyssta och professionella mot oss och idag är jag vän med flera av dem. Vi följer varandra på Instagram bland annat. Några som jag pratade mer med var Caroline Seger, Linda Sembrant och Lotta Schelin. Även Sveriges tränare Pia Sundhage var sjysst mot oss. Vi fick höra hennes historia, hur hon kom in i fotbollen. Hon var ärlig mot oss och sa att vi var ca 50 år efter i fotbollen men att vi hade potential. Efter matchen mot Sverige så hade vi en middag med svenska damlandslaget och jag kan säga att jag har bara goda minnen från tiden i Sverige.


Själva matchen vann Sverige bekvämt med 7-0 efter att ha gjort alla målen i första halvlek och sedan dragit ner på tempot i andra halvlek.

- Hade Iran haft bästa laget och vi varit bättre förberedda hade det inte blivit lika stora siffror. Det var ett helvete att ta sig till Sverige. Först åkte vi buss 16 timmar till Tehran. Vi tog oss hela vägen ut till flygplatsen men fick vända eftersom alla inte hade fått visum. Så vi var nästan en hel dag i flygplatsen på grund av det. Vi lyckades åka till Sverige dagen efter, men inte till Göteborg där vi skulle spela utan till Stockholm. Från Stockholm flög vi sedan till Göteborg. Väl framme, efter två tre dagar på resande fot skulle vi för första gången träna med varandra! Du hör ju själv hur illa det låter!



När det väl var dags för match så var Parvin och många i det iranska landslaget väldigt stressade. De skulle möta ett av världens bästa landslag.

De var så kyliga i sitt spel, de spelade så enkelt. Även om de skulle möta oss så var de väldigt proffsiga i allt de gjorde. Allt med Sverige var proffsigt, vi vågade inte ens byta tröjor med dem för våra tröjor var i så dålig kvalité, det skulle vara för pinsamt.

Drömmer om att spela utomlands
- Jag skulle älska att spela i ett riktigt bra lag, det kan vara varsomhelst. Jag vill utvecklas. Thailand eller Japan har bra ligor i Asien, varför inte där. Tänk dig att mäta dig med de bästa. Allsvenskan är ju en av världens bästa ligor, det finns så sjukt många bra fotbollsspelare där.


Vi på Svenskafans.com vill tacka Parvin Farhadi för intervjun och önskar henne all lycka till i framtiden!

Spelarprofil
Namn: Parvin Farhadi
Födelseort: Ardekan, Fars
Ålder: 25 (1992)
Klubb: Shahrdari Bam
Landslag: U17, U19, A-landslag, totalt 87 landskampe
Meriter (urval): Hazfi Cup (1), Persian League (3), Årets mittfältare 2016
Favoritspelare: Alex Morgan

Pezhman Pars@Iranskfotboll2017-11-28 10:35:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!