Lagbanner
Enda landet som INTE tillåter kvinnor se fotboll!
Sahar Khodayari, känd som den blåa flickan, brände sig själv när hon fick veta att hon skulle sitta i fängelse för att ha försökt ta sig in på fotbollsarenan och se sitt favoritlag spela.

Enda landet som INTE tillåter kvinnor se fotboll!

De islamiska sharialagarna i Iran tillåter inte närvaro av kvinnor på Irans fotbollsarenor. Iran är en fotbollstokig nation, och även kvinnorna älskar fotboll men har lidit av att inte kunna se sina favoritlag på plats i arenorna. Kvinnor har protesterat mot förbudet, genom självbränning och självmord, och den iranska regimen har accepterat närvaron av kvinnor på arenorna, men trots det finns inte kvinnor på alla arenor i landet, skriver Armin Firouzbakhsh.

Att se på fotboll i arenor är Iranska kvinnornas rättighet!
Sahar Khodayari, känd som Blåa Flickan, är en iransk kvinna som i mars 2019 skulle se sitt favoritlag, Esteghlal från Iran, spela på Azadi Stadium i Teheran mot Al Ain från Förenade Arabemiraten i Asiens Champions League. Sahar Khodayari bar peruk och hade en lång kappa för att se ut som en man. Poliserna blev misstänkta, och bestämde sig för att genomsöka hennes kropp, och det visade sig att hon var en kvinna och greps av poliserna.
Hon häktades i två nätter, sedan fick hon reda på att hon skulle dömas från 6 månader till 2 års fängelse, hon valde då att sätta eld på sig själv och dog sedan av sina skador. 
Jag minns själv händelsen, som om det vore igår. Jag trodde aldrig att detta problem skulle bli så stort.  
Men jag kommer ihåg när jag själv var i Iran 2011, och med min morbror skulle till nationalarenan Azadi Stadium för att se en match i den iranska ligan, men hans fru inte fick följa med, trots att hon ville det. 
Den Blåa Flickan blev känd i hela världen och många fotbollspelare över hela världen uppmärksammade hennes död, däribland svenska Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Kosovare Asllani. Men också herrsidans stjärnor som Paul Pogba och Gary Lineker. 
Många iranska fotbollsikoner, uppmanade det iranska folket att bojkotta fotbollsmatcher tills kvinnor skulle släppas in på arenorna. 
Det främsta skälet till det nationella förbudet mot närvaro av kvinnor på Irans arenor är att det inte är lagligt för en kvinna att titta på den del av en mans kropp som inte är täckt. I fotbollsmatcher är herr shortsen ovanför knät. Enligt islamisk sharialag är det haram, det vill säga fel, för en kvinna att se ovanför männens knän.
Många kvinnor brukar klä ut sig till män och försöka smyga sig in på arenor i landet.
I hela världen finns det bara två länder som inte tillåter närvaro av kvinnor på fotbollsarenor. Iran och Afghanistan. Sedan är det oklart om Algeriet gör det eller inte. 
Innan revolutionen 1979 i Iran, alltså under Shahens tid, var närvaron av kvinnor på Irans arenor fullt laglig, och iranska kvinnor kunde fritt titta på herr- och damlandskamper och klubbmatcher.
Trots förbjudet för iranska kvinnor har utländska kvinnor kunnat besöka iranska arenor. När Iran skulle möta Sydkorea i VM-kvalet 2018, fick sydkoreanska kvinnor vara närvarande på arenan men inte iranska kvinnor.  
Förbudet mot närvaro av kvinnor på fotbollsarenor har åtföljts av protester, självbränningar och självmord, och den islamiska regimen, har efter år av motstånd, tvingats acceptera närvaron av kvinnor på arenor för att se herrmatcher. Kvinnorna fick se Iran spela några matcher i kvalet till VM 2022. 
Men i kvalet till VM 2022 skulle Iran spela mot Libanon och eftersom Iran redan då hade kvalificerat sig till VM skulle matchen inte spelas på nationalarenan Azadi Stadium utan i Irans näst största stad Mashhad, på Imam Reza Stadium. Först meddelade de iranska myndigheterna att kvinnor skulle få se matchen på plats. Men när kvinnorna var utanför arenan fick de inte komma in på arenan trots att de köpt biljetter, och den iranska polisen använde pepparspray för att skingra kvinnorna.
Om kvinnor får gå på arenor idag eller inte är faktiskt oklart. När det gäller den iranska ligan får kvinnor gå på vissa matcher men inte andra. Orsakerna till detta är bara oklara. Många iranska fotbolllspelare har också protesterat mot detta. 
Jag måste också nämna att när kvinnor väl får se fotboll på arenor i Iran, så får de inte sitta bredvid männen, utan de får en egen sektion av arenan. 
Iran är hem för en av de äldsta kontinuerliga civilisationerna i världen, vars historiska och urbana bosättningar går tillbaka till 4000 f.Kr. För 2500 år sedan skrev den persiska kejsaren Cyrus den Store den första deklarationen i mänslighetens historia om mänskliga rättigheter, men trots det så kränks kvinnors rättigheter även inom fotbollen i dagens Iran. 
FIFA och den asiatiska fotbollskonfederationen, AFC, har varnat och ökat trycket på Iran, men den iranska regeringen lyckas alltid styra FIFA:s fokus bort från det nationella förbudet mot kvinnors närvaro på arenor. 
Som en iranier skäms jag över att mina systrar inte kan se vårt landslag och deras favoritlag spela fotboll på plats i landets arenor. FIFA och AFC gör absolut ingenting.
Det enda jag kan göra är att hoppas på att vi en dag får se iranska kvinnor i fotbollsarenorna, både för landslag och för klubblag, i alla städer, utan problem.  
Armin Firouzbakhsh.

 

Armin Firouzbakhshfirouzbakhsh.armin@gmail.com2023-09-09 21:47:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!