Lagbanner
Berättelsen om den "iranska blixten" som levde i en bubbla

Berättelsen om den "iranska blixten" som levde i en bubbla

Han har fått smeknamnen “blixten” och “Irans nästa stjärna”, kallar sig själv för landslagsspelare, har en fanskara på över 80 000 följare på Instagram och bedyrar sin kärlek för “sin klubb” Esteghlal i var och varannan post. Det här är berättelsen om Täby-killen som inte spelat en enda professionell tävlingsmatch i sitt liv men ändå skapat sig en hype om att vara en svensk talang med internationell karriär. Hur gick det egentligen till?

Låt oss ta det från första början. År 1995 föds Mahan Baghdadi i Tehran, Iran. Som så många andra av sina landsmän flyttade familjen till Sverige när Mahan var fyra år. Han började spela fotboll som liten grabb och det var i Brommapojkarna han fick sin första skolning. Fler klubbar avverkade med tiden, däribland IFK Lidingö, Täby, Vasalund och slutligen Athletic FC. Det är i de två sistnämnda klubbarna han på allvar sagan om Mahan Baghdadi började skapas.

Vasalund - ironisk “Best new player”
Tiden i Vasalund beskrivs i väldigt positiva ordalag av Mahan. Han tränade med A-laget redan som 18-åring. Babar Rehman från Vasalund håller det dock väldigt kort och enkelt när vi pratar om Mahan: Han hade en kort sejour hos oss. Han var inte nära A-laget.

Det visar sig att träningen med A-laget rörde sig om två försök som inte resulterade i något vidare spel. Faktum är att Mahan var skadad under större delen av sin tid i Vasalund och fick inte mer än någon enstaka match under bältet. Utmärkelsen “Best new player in Vasalunds IS 2013” som Mahan har skrivit i sitt CV var alltså ett pris med glimtet i ögat från klubben eftersom han helt enkelt inte hade spelat några matcher för Vasalund.

Oklar skyttekung i oklar liga för Athletic FC
Athletic FC, numera AFC Eskilstuna, spelade år 2014 i dåvarande U19 division 1 Svealand. I iransk media har dock nyheten om att Baghdadi vunnit skytteligan i Sveriges bästa ungdomsliga (vilket den regionala U19-ligan inte är) redan börjat sprida sig och han får nu uppmärksamhet av det fotbollstokiga landet. På Stockholms fotbollsförbunds (STFF) hemsida visar det sig att Athletic FC hamnat näst sist i gruppen och att en viss Brwa Pishdari, kanske mest känd som mannen bakom “kvalvaka” med Karlberg vunnit skytteligan med otroliga 47 mål på 27 matcher. Mahan Baghdadi hamnar på sex gjorda mål, varav ett på straff. Skytteligan som Mahan sägs ha vunnit kan ha varit hans tid i IFK Lidingö P15, men de målen registreras sällan och det finns inga officiella källor som kan styrka detta påstående.

Enligt Mahans hemmasnickrade CV, som går tillbaka till knattefotbollen som nioåring, ska han 2014 ha vunnit skytteligan med AFC U-21-lag. Men frågan är i vilken serie Mahan och AFC ska ha spelat. 2014 spelade nämligen inte klubben i “Folksam U21 Allsvenskan” som arrangeras av Svenska fotbollsförbundet (SVFF). Det är först 2015 som laget går att hitta i seriesystemet, men då i U21 Superettan. Mahan Baghdadi finns inte noterad som spelare eller målskytt i någon match.

Enligt Mahan själv så var han dock nära en plats i seniortruppen när laget avancerade till Superettan:
- Jag hade kontrakt med AFC:s U21-lag, men sen så skulle jag bli uppflyttad till A-laget, allt var klart men se så värvade de några brassar så det blev inte av men jag hade bland annat snackat med Sirius och IK Frej. Då var jag riktigt riktigt vass och spelade i landslaget och så vidare.

Men enligt AFC:s hemsida var han aldrig en del av vare sig A-truppen eller någon juniortrupp.
Lojaliteten till AFC är tydlig i hans sociala medier och inom iransk media, där han oftast pratar i “vi-form” om klubbens avancemang genom seriesystemen. Han gjorde dock inte en enda tävlingsmatch för Athletic, som han lämnade 2015.

Iscensatta målfiranden
Det han dock tar med sig från Vasalund och AFC är ett portfolio av målfirande bilder. Den klassiska “hyschningen” och vråla ut i glädje och dra i sin egen tröja är bara ett par av många bilder från Mahans tid på Skytteholms IP. Det visade sig dock vara iscensatta bilder.
- Han brydde sig väldigt mycket om sin image. Därför hade han photoshoots på Skytteholms IP där han gjorde olika målgester. Det skulle se ut som om det var riktiga mål han firade men det var bara han och en kameraman. Det hela var väldigt märkligt säger en källa som vill vara anonym, men som varit, tidigare lagkamrat med Mahan.

Från juniorlandslaget till divison 6
Vi snabbspolar till september 2016. Under dessa två år har Mahan hunnit med att bli landslagsmeriterad för Iran, gjort en märklig vända i Azerbaijan och provspelat för iranska storklubben Esteghlal. Vi ska återvända till det lite senare. Det vi kan se i Stff:s register 2016 är att Mahan Baghdadi noterats för mål i Sverige igen. Nu är Täbysonen tillbaka i sina hemtrakter, men inte i sin forna klubb IFK Täby som spelade i division fem. Inte heller var det områdets högst rankade lag IK Frej som spelade i Superettan. Istället hamnade han i Erikslunds Kamratförening som spelade i division sex i Stockholm. Serien är den näst sämsta i Stockholm seriesystem. I division sex spelas matcher med endast en huvuddomare på plan och lagen kan ofta ha olika färger på sina shorts, likadan strumpfärg eller annat som inte är tillåtet högre upp i seriesystemet. Att en spelare tar en cigg i halvtid hör inte till ovanligheterna. Det var alltså här Irans nästa stjärnskott hade hamnat.

-När jag kom hem (till Täby, red anm) så var jag förlorad i mig själv. Det var otroligt tufft. Jag var hemma en månad och sen drog jag och spelade i  Azerbaijan i en halv säsong i deras “Superettan” men det fanns inga möjligheter. Det fanns inga möjligheter, inga pengar.
Mahan var alltså målskytt i division sex, men hur hamnade han i just Erikslund? En från ledningen i klubben berättar:
- Vi hade inte bjudit in han eller så, han bara dök upp. Han är ju härifrån och har några kompisar i Täby. Han nämnde inte ett ord om sin tid i Iran, utan kom bara till träningen.

Erikslund kom att vinna serien och enligt Edlund gjorde han bara en bra match men var ingen given startspelare.
- Jag ser inte Mahan som en stor talang eller så. jag tror att han tror att han är bättre än vad han egentligen är.

Den iranska talangen från Sverige hade hamnat i en kompisserie i Stockholm, och då var hans inte ens given i startelvan.

“Han är ingen fotbollsspelare” - Azerbaijan tur och retur
Tiden i Azerbaijan skulle bli vändningen för Mahan enligt han själv. Kontrakt skrevs med division ett-laget Turan Tovuz. I en intervju med Svenskafans.com från 18 april 2016 sa han så här:
- De förväntar sig att jag gör en grym säsong där jag utvecklas väldigt mycket och på två år kan de sälja mig för en större summa. Klubben vill att jag är det där lite mindre namnet som blommar ut i år och blir ett ännu större namn, då jag troligtvis kommer vara bredvid eller bakom den/de stora brasilianska och utländska offensiva spelarna. Men de har tänkt sig mig som en startspelare nästa år i ligan. Samtidigt som jag ska leverera så ska jag även utvecklas ständigt för varje dag, vilket är väldigt möjligt när jag kommer spela med landets landslagsspelare här i laget och även bli tränad av ett av de kanske allra största tränarna i Azerbadjan.

Mahan kom till klubben när det återstod fem omgångar av ligan. Enligt Mahan spelade han de återstående matcherna i ligan, dock utan att lämna avtryck i protokollet.
Men det dröjde inte länge förrän de gick skilda vägar. Drömmen om att utvecklas och bli en dyrare spelare kraschade ganska snabbt. När han skrev på lovade man att satsa på att ta in flera utländska spelare och etablera sig som ett topplag. Verkligheten blev en annan.
- De lovade en massa saker som de inte kunde hålla. Det du vill ha finns inte här sa dom till mig. Därför lämnade jag Azerbaijan.


Mahan Baghdadi med agenten Hamed Daghestani och den påstådda transfern till Turan Tovuz.

Det enda som går att finna från Baghdadis tid i Azerbaijan är en bild på hans Instagram där han skriver kontrakt med klubben Turan Tovuz. Idag är bilden borttagen från Baghdadis Instagram, men den finns kvar på hans forna agent Hamed Daghestanis Instagram.
Det visade sig dock att de fem matcher som Mahan sägs ha spelat aldrig skett. Även avtalet visade sig inte vara ett riktigt.

Nära källor i klubben beskriver Mahans tid i Azerbaijan som en flopp.
- Mahan provtränade endast med oss. Efter första träningen sa tränaren att det var katastrofalt, han kunde inte ens slå en ordentlig bredsida. Han fick flera chanser på sig men klubben var aldrig intresserade av Mahan efter att ha sett han träna med klubben. Tränaren sa att Mahan är en trevlig kille och skulle säkert göra det bra som civilingenjör eller på ett kontor, men att han är absolut ingen fotbollsspelare.

Avtalet med Turan Tovuz visade sig vara ett “internt kontrakt” som i bästa fall kan tolkas som en initiation på att ett riktigt avtal ska bindas. Men det finns inget legalt värde i sådana kontrakt och de godkänns inte av FIFA. Med andra ord så fanns det inget juridiskt bindande kontrakt mellan Mahan Baghdadi och Turan Tovuz.

Målskytt i juniorlandslaget
Mahans verkliga resa från att vara en i mängden i Sverige till att kallas “ung talang” drog igång på allvar när han blev uttagen till iranska landslaget. I en intervju med Svenskafans från 20 januari 2015 går detta att läsa mer om hans uttagning:
- Jag minns att landslaget hade via TV och sociala medier gått ut med att de vill ha spelare från utlandet, då kontaktade min dåvarande agent dem. Sedan hörde Mehdi Mahdavikia av sig direkt till mig när han sett video på mina matcher och mål.


Mahan Baghdadi firar sitt landslagsmål mot Finland.

Mahan blev med andra ord en chansning från iranska landslaget eftersom de bara sett honom på video. Men strax satt han på ett plan till Ryssland, där han skulle delta i en internationell  U-19-turnering med 16 lag från hela världen. Turneringen har varit en språngbräda för många unga spelare att ta sig framåt i karriären. Det va bland annat så Saeed Ezatollahi (Atletico Madrid U-19, numera Reading och iranska landslaget) och Sardar Azmoun (Rubin Kazan och iranska landslaget) fick sina genombrott.

Väl i St Petersburg blev det snabba kast för Baghdadi.
- Dagen efter jag kom dit var det match mot Vitryssland. Jag hade aldrig gjort en landskamp tidigare och i 60:e minuten sa tränaren Ali Doostimehr att jag skulle hoppa in. Det stod 1-0 till oss men Vitryssland hade satt en enorm press på oss. Jag hann knappt ens röra bollen, inte ens känna på den innan jag fick ett friläge och gjorde mål! Mahdavikia och tränarna stod och applåderade. Efter 40 sekunder gjorde jag mål och det kändes fantastiskt.


Två dagar senare var det återigen dags för match. Generellt var det ett högt tempo i turneringen med matcher varannan dag.
- Jag hoppade in i halvtid mot Finland och efter fem minuter gjorde jag mål mot Finland. Sedan stördes jag av en liten skada, men fortsatte att spela mot Slovenien och Grekland.

Men den lilla skadan visade sig vara än befarat då det var menisken och inte en sträckning som Mahan först trodde. Mahan var borta i ungefär 2-3 månader. Enligt egen utsago var det på grund av skadan och återhämtningen som han inte blev återkallad till juniorlandslaget.

Hoppades på OS i Rio 2016
I samma intervju var han väldigt positivt inställd på framtiden:
- Nu har jag ett kontrakt med AFC United här i Superettan, men sedan har jag från Iran lite olika, Thailand, Slovakien. Men inget som har lockat mig helt än. 2015 är faktiskt ett år jag har höga mål för. Jag har varit så inne i privata problem då min mamma haft en sjukdom, och jag kom tillbaka efter det ändå. 2015 är året då jag vill göra mig och min mor stolt.
- I år vill jag göra det riktigt bra ifrån mig så jag tar plats i U-21 landslaget i Iran. De ska snart börja kvala till sommar-OS i Rio 2016 och jag hoppas och tror att jag kommer bli uttagen till kvalen. Sedan får vi se hur det blir med klubblag, vad som kommer intressant. Just nu har jag ingen agent dock och mitt kontrakt med AFC går ut om en månad. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska skriva på ett nytt kontrakt eller inte, vi får helt enkelt se.


En representant till Mehdi Mahdavikia bekräftar hur Mahan nådde landslaget:
-Han skickade ett par videos och skrev att han vunnit skytteligan och hur bra han var och så. Vi tyckte att det lät spännande och bestämde oss att ta in han utan att ha sett han spela. Vid den tiden ville förbundet testa unga killar fostrade utanför Iran i hopp om att få mer professionellt skolade spelare. Men ganska snabbt insåg de att det han sa att han var och den spelare vi såg på planen stämde inte riktigt överens. Han var helt enkelt inte så bra som han påstod.

Provspel med Esteghlal
Under Baghdadis sista tid i Iran innan han under sensommaren 2018 flydde tillbaka till Sverige kantas av samma oklarheter som resten av hans karriär kantats av.

Mahan Baghdadi i Esteghlal på provspel 2016.

Den stora hypen kring Mahan Baghdadi skapades 2016 när han fick provspela med iranska storlaget Esteghlal. Den “iranska blixten” tränade under tre veckor med flera iranska landslagsspelare och i en intervju med Erik Niva hävdar han att han var nära att skriva på ett kontrakt med Esteghlal men att de i sista minuten istället valde tysk-marockanen Adil Chihi. Att han ska ha spelat matcher med Esteghlal är en sanning med modifikation då han fick spela en träningsmatch med U23-laget. I ett samtal med mig nämner han dock inget om Chihi utan säger istället att han var tvungen att utföra militärtjänstgöringen innan han fick kontrakt med laget.
Lotten föll på division ett-laget Niro Zamini i Teheran som fostrat flera unga duktiga spelare under deras militärtjänstgöring. I intervjun med Erik Niva hävdar Baghdadi att han gjorde 16 mål för klubben, men det visar sig att han aldrig platsade i Niro Zamini och fick ingen speltid där överhuvudtaget. Istället förpassades han till en regional U23-liga i Teheran som håller ungefär samma klass som St:Erikscupen i Stockholm. Väl där blev han även tvungen att starta den “riktiga” militärtjänstgöringen ändå. Det visade sig vara ett helvete för Baghdadi, något ni kan läsa mer om här. Det ska tilläggas att det finns “militärtjänstgöringslag” i högstaligorna i Iran som TeraktorSazi eller Malavan, eller i divisionen under som Fajr Sepasi, men Mahan själv sa att han “gärna ville stanna kvar i Teheran”.

"Avslöja dina källor"
Efter att ha läst artikeln ställer sig Mahan Baghdadi kritisk till flera punkter. Bland annat är han oförstående om den kritik han fick i juniorlandslaget:
- Hur kan det vara dåligt om en spelare totalt på fem matcher får ihop 80min speltid och gör två mål och påverkar i två matcher? De alla hade spelat med varanra i 20 matcher men jag kom en dag innan?".
Vidare menar han att tränaren i Turan Tovuz lovordat han och att han är oförstående för kritiken. Tyvärr verkar det som om Mahan Baghdadi inte känner till källskydd som vi har i Sverige och vill ha namnen på källorna i artikeln. Något han givetvis inte delgavs.

När han ser tillbaka till sin tid i Iran erkänner han att han fastnade i en bubbla.
- Jag var ung, kom in i bubblan persisk media skapade åt mig dvs skrev de siffror osv som jag bara hade blivit indragen till. Sen när de gick bra med landslaget så drog de in mig i Esteghlal-bubblan.
Visst älskar jag Esteghlal och det är häftigt men då släppte jag Sverige helt, istället för att fortsätta utvecklas här gick jag dit. Det var för tidigt, jag kunde åkt vid bättre tillfälle när jag blivit mer etablerad.

Men där är inte jag längre jag lever inte i det där nu för jag lever i mitt nya jag. Där jag gör mitt bästa, hittat mig själv igen och ska ta steg för steg o nå så långt jag kan. Och därför menar jag att den där bubblan är jag inte kvar vid. Jag har dragit mig ut därifrån och försöker njuta av livet komma tillbaka och bara ta steg för steg och inget orimligt istället.

Pezhman Pars@Iranskfotboll2018-09-16 20:37:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!