Lagbanner
Matchrapport: IRAN - Nigeria 0-0
Andranik Teymourian, en jätte i det iranska laget.

Matchrapport: IRAN - Nigeria 0-0

VM:s första mållösa match är nu ett faktum.

Iran - Nigeria

Till skillnad från många VM-matcher hittills var det svårt att hitta tomma sittplatser på Arena de Baixada. Publikens inlevelse gick tidigt att ta på, där båda ländernas fans gjorde mycket väsen av sig, men det var de iranska som lät och syntes mest. Det fanns också en hel del gulklädda brassar på plats.

Irans laguppställning
Många blev överraskade av att se oerfarne Alireza Haghighi vakta målet, en spelare som håller till i portugisiska andraligan och endast spelat 6 landskamper. I övrigt var den andra överraskningen vänsterbacken Pouladi, som är en favorit hos tränaren Queiroz men varit skadad och fått sparsamt med speltid. Annars spelade Jalal Hosseini mittback med pånyttfödde Amirhossein Sadeghi medan Pejman Montazeri, också mittback, men idag högerback, var de fyra som utgjorde backlinjen. Framför dem spelade den givna duon Teymourian och Nekounam, där den sistnämde även bar kaptensbindeln. Carlos Queiroz visade att han ville satsa på snabba yttrar, med HajiSafi och Heydari på var sin sida. Noterbart är att båda spelarna även kan spela som ytterbackar, något som tränaren säkert tänkt på om det skulle visa sig att Iran skulle bli hårt pressat av Nigeria. Ashkan Dejagah huserade mellan dem, en för honom ganska ny roll, där han fick spela bakom ensamma anfallaren Reza Ghoochanejhad.

Haghighi
Montazeri - Hosseini - Sadeghi - Pouladi
Teymourian - Nekounam (K)
Heydari - Dejagah - HajiSafi
Ghoochanejhad

Nigeria
Nigerias elva: Enyeama, Ambore, Oshaniwa, Oboabona, Omeruo, Mikel, Onazi, Azeez, Musa, Moses, Emenike

Nigerias elva bestod av flera offensivt lagda som Musa, Moses och Emenike. En kvalitetsspelare som Odemwingie fick alltså börja på bänken. Försvaret leddes av den duktige målvakten Enyeama, som haft en fantastisk säsong med franska Lille. Chelseas Jon Obi Mikel blev spelaren som fick agera spelfördelare i det fysiskt starka Nigeria.

Iran ställde upp i sin helvita Uhlsport-dress medan Nigeria ställde upp i sina helgröna kläder. Domaren Carlos Velr från Ecuador var debutant i VM-sammanhang.

Första halvlek
Iran började med avsparken men det var Nigerias Moses som fick matchens första målchans i tredje minuten genom ett lågt skott utanför mål, dock inte svårare än att målvakten Haghighi kunde plocka den i famnen.

Nigera var pigga i inledningen av matchen och ville snabbt ta sig mot Irans mål. Haghighi visade sig vara en fara i målet när han kom fel i en luftduell, tappade bollen som senare letade sig in i målet. Dessförinnan hade domare blåst för en nigeriansk förseelse, något som inte gick att finna på reprisbilderna. Tur för Iran. Bara minuterna senare fick Nigeria en dubbelchans och det var väldigt skakigt i det iranska försvaret, men som tur var blev det inte mål den gången. Nigerianerna fortsatte att vara det bollförande laget och använde sig av kanterna, där yttrarna agerade nervöst och stressat. De gånger Iran fick bollen var det långbollar utan riktig adress, där Reza Ghoochanejhad fick kämpa i tuffa luftdueller.

I den 22:a minuten gav Iran bort bollen väldigt enkelt vilket skapade en nigeriansk kontring, men de lyckades inte komma förbi på Irans vänsterkant den gången. Istället fick Dejagah bollen utanför nigeriansk straffområde men hans pass till Ghoochanejhad misslyckades och Nigeria fick återigen kontroll på matchen och bollen.

Med halvtimmen spelad var det bästa iranska inslaget under matchen den jublande iranska publiken, som hejade på spelarna på planen. Nigeria gjorde ett byte på mittbackspositionen på grund av skada. In kom den erfarne Yobo, som fick spela sin 98:e landskamp för Super Eagles. Han tilldelades också kapensbindeln av målvakten Enyeama.

Nigeria fick sin bästa målchans i 31:a minuten när Musa sånär sköt en frispark in i mål, men Haghighi lyckades rensa undan bollen till hörna. Hade det blivit mål hade Haghighi varit fullt ansvarig då han försökte tjuva några meter och springa ut ur målet.

Iran var ytterst nära att ta ledningen i 34:e minuten via en nick från Reza Ghoochanejhad, men målvakten Enyama stod för en fantastisk räddning på mållinjen. Matchens bästa målchans. Iran började sakta jobba sig tillbaka i matchen och fick tillbaka lite självförtroende efter de tuffa första 30 minuterna.

Nigeria började med allt fler höjdbollar till sina anfallare, men de iranska försvararna var väldigt kompakta och gav inte motståndarna något utrymme. De var dock väldigt nära egen  målvakt, något som förhindrade bland annat offsidefällor. Den nigerianska anfallsstormen ökade i slutminuterna innan halvtid och det var nog tur för Team Melli att domaren Vela blåste av spelet efter 47 spelade minuter.

Iran gick till halvtidsvila med 0-0, men fick känna på det snabba nigerianska spelet, och det egna lagets stressade spel där man inte fick låna bollen under längre stunder. Man hade dock den farligaste målchansen genom Ghoochanejhads nick som Enyama räddade på mållinjen.

Andra halvlek
Inga byten gjordes i halvlek och precis som i inledningen av matchen var det Nigeria som tog tag i taktpinnen. Man fick tidigt en hörna som dock blev resultatlös. I 50:e minuten fick Ghoochnejhad en halv målchans, men hans skott var alldeles för tamt och gick långt utanför mål.
Nigeria gjorde sitt andra byte i 52:a minuten när Liverpools Victor Moses fick lämna planen för Shola Ameobi, Newcastle.

Det märktes att Nigeria hade fått nya instruktioner i halvtid, för nu så sköt man inte lika många långbollar till anfallarna, istället var det bollar på marken som skulle luckra upp det iranska försvaret. Man använde sig av kanterna för att sedan komma med inlägg i straffområdet, något som inte hade varit lyckosamt i första halvlek, även om man började närma sig ett mål.

Iran fick främst koncentrera sig på att försvara sig och stå rätt i sina positioner och förlita sig på kontringar där slutdestinationen ofta stavades Reza Ghoochanejhad.

Iran fick en sällsynt målchans i 61:a minuten men ett stressat inlägg från högerkanten plockades enkelt ner av målvakten. Den ganska dåliga gräsmattan på Curitiba Stadium bidrog till att bollen ibland stannade upp för snabbt eller inte rullade som den skulle, något Dejagah märkte när hans kontringsläge förstördes pga att bollen stannade upp i steget.

I den 66:e minuten fick Iran frispark långt in på nigeriansk vänsterkant, och HajSafis vänsterfot var inte helt ofarlig när den letade sig in i straffområdet, men Nigeria lyckades rädda den situationen.

Kampen på mittfältet fortsatte alltjämt och Irans Andranik Teymourian hade lungor för ett helt fotbollslag verkade det som. Han deltog i defensiven, pressade högt när Nigeria hade bollen och var sekunden efter i linje med backarna för att rensa undan en boll. Irans bästa spelare fram tills dess.

Nigeria gjorde sitt tredje byte i 70:e minuten när Stokes Odemwingie byttes in, i hopp om att ge Super Eagles sin första VM-seger sedan 1998.
Det var nära att Ameobi gav Nigeria ledningen i 70:e minuten, men Sadeghi var tillräckligt i vägen för att inte ge Ameobi fritt spelutrymme. Nigeria började äta sig in allt längre in i Irans planhalva och ett nytt farligt läge kändes inte långt borta. För Irans del blev man snabbt av med bollen när man väl fick den något som började märkas på spelarna då de började se alltmer tröttare ut. Frågan var när Queiroz skulle göra sitt första byte och vilka spelare det skulle beröra.

Andranik Teymourian fick mycket pedagogiskt förklarat för sig att han hade gett bort tillräckligt många  frisparkar för att förtjäna ett gult kort, något han accepterade utan protester i 75:e minuten.

Iran gjorde sitt första byte i 78:e minuten när Ashkan Dejagah ersattes av unge anfallaren Alireza Jahanbakhsh, som gjort succé med sin holländska klubb NEC Nijmegen denna säsong. Klubben åkte ner från högstadivisionen Eredivisie, men Jahanbakhsh lär spela i en annan klubb i höst. Bytet visade att Queiroz inte tänkte köra tokdefensivt sista minuterna och hoppades nog alltjämt på kontringar.

Nigeria fortsatte att vara det bollförande laget men hade det alltjämt svårt att skapa farliga målchanser. Det iranska försvarsspelet var väl samlat och gav inte Nigeria många möjligheter att hota Haghighi i målet.  När Odemwingie ändå avlossade sin bössa blåstes han felaktigt av för hands, men det hade inte spelat någon roll ändå eftersom hans skott gick utanför mål.

Slutminuterna av matchen bjöd på nigeriansk forcering, där Ameobis lösa nick var symptomaiskt för matchen: Nigeria har bollen, men lyckas inte skapa farliga målchanser. Istället fick Iran bollen och kunde för en kort stund bjuda på ett kortpassningsspel, bara för att sekunden efter ge bort bollen och tvingas ge bort en frispark.

Las Palmas-proffset Masoud Shojaei kom in i 89:e minuten istället för Khosro Heydari, också ett så kallat rakt byte.
Mehrdad Pouladi stod för en livsviktig nickrensning i 90:e minuten då han hade en nigerian bakom honom som troligen skulle nickat bollen i mål. Han fick en stor kram av målvakten Haghighi, som inte var helt rätt ute.

Matchens sista möjlighet fick Iran, men Nigeria fick domslutet med sig efter ruff i straffområdet och målchansen uteblev. Domaren Carlos Vela blåste av efter 92 minuter och 0-0 kändes som ett rättvist resultat.

Ställningen i grupp F efter omgång 1:
1. Argentina 3p +1
2. Iran 1p +1
3. Nigeria 1p +1
4. Bosnigen 0p -1

Irans nästa match är på lördag 21 juni 18.00 mot Argentina. 25 juni ställs man mot Bosnien i vad som kan bli en avgörande match för avancemang för båda lagen.








 

Pezhman Pars@Iranskfotboll2014-06-17 00:13:24
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!