Lagbanner
Sent självmål frälste Iran!

Sent självmål frälste Iran!

Irans startelva bjöd på en stor överraskning när duktige vänsterbacken Milad Mohammadi förpassades till bänken till förmån för den mer rutinerade Ehsan HajSafi. Detta gjorde att Omid Ebrahimi tog hans plats i innermittfältet. En annan överraskning var Vahid Amiri som tog halvskadade Mehdi Taremis plats. Annars var det en väntad startelva sett till vilka Queiroz spelat senaste träningsmatcherna.

Irans startelva bjöd på en stor överraskning när duktige vänsterbacken Milad Mohammadi förpassades till bänken till förmån för den mer rutinerade Ehsan HajSafi. Detta gjorde att Omid Ebrahimi tog hans plats i innermittfältet. En annan överraskning var Vahid Amiri som tog halvskadade Mehdi Taremis plats. Annars var det en väntad startelva sett till vilka Queiroz spelat senaste träningsmatcherna.

Irans startelva

Beyranvand
Rezaeian - Pouraliganji - Hosseini - HajSafi
Ebrahimi - Shojaei (K)
Jahanbakhsh - Ansarifard - Amiri
Azmoun

Matchen
Marocko chockstartade matchen och var ute efter ett tidigt ledningsmål. De iranska spelarna hade enorma problem med det höga tempot och offensiva spelet från Marocko. Det var spel mot ett mål, stressade iranska spelare som rensade för livet och en Alireza Beyranvand som fick vara på tårna i målet. Ajax-proffset Hakim Zayech var en plåga för iranierna, 21-årige Amine Harit visade varför Schalke04 håller hårt i honom och Leganes-proffset Nordin Amrabat var väldigt bra fram till att han tvingades byta ut med kvarten kvar av matchen.

Men trots den marockanska offensiven lyckades man inte bryta ner iranierna. Den hårt kritiserade Rouzbeh Cheshmi skötte sina uppgifter i försvaret väl och var även uppe i motståndarnas straffområde och härjade ett par gånger. Innermittfältaren Omid Ebrahimi var en av planens bästa spelare och visade än en gång att Carlos Queiroz sena beslut att ta med Esteghlal-stjärnan och placera han på sin ordinarie position, och därmed flytta ut Ehsan HajSafi, var ett korrekt beslut.

Iran jobbade sig in i matchen allt mer och borde ha gjort mål i slutet av första halvlek när Azmoun kom ensam med målvakten efter en bra kontring, men han fick inte riktigt ordning på sig själv och bollen vilket ledde till ett halvbra skott som målvakten kunde rädda. Annars var det just kontringar som var Irans vapen i första halvlek, man ställde om snabbt och Ansarifard, Jahanbakhsh och Azmoun var alltid beredda att ta löpningen och forcera framåt.

Om den första halvleken var fartfylld och böljande hade den andra halvleken ett betydligt sämre underhållningsvärde. För Irans del var det dock positivt, man hade lyckats stoppa de marockanska anfallen och spelet var mycket ett ställningskrig, även om Marocko var det bollförande laget sett till hela matchen.

Iran gjorde sitt första byte i 68:e minuten när lagkaptenen Masoud Shojaei lämnade planen. Han hade det kämpigt under hela matchen och stod inte för en av sina bättre insatser i landslagströjan. Frågan är om han kommer att få starta nästa match mot Portugal när Saeid Ezatolahi är tillbaka från avstängning och ha ett defensivt mittlås med Ebrahimi och Ezatolahi. Mehdi Taremi tog Masouds plats och Iran fick möblera om lite för att ge Taremi utrymme som offensiv mittfältare. Iran tvingades till ett obligatoriskt byte i 81:a minuten när Omid Ebrahimi inte kunde fortsätta på grund av skada. Bara minuterna senare fick Iran göra ett nytt byte när Alireza Jahanbakhsh togs ut på bår. Han ersattes av Saman Ghoddos som skulle få fem minuter plus övertid på sig att göra ett intryck i matchen.

De många bytena och skadorna (även Marockos Amrabat fick lämna planen med en misstänkt hjärnskakning) gjorde att den för dagens duktige turkiske domaren Cunet Cakir gav de 62 548 närvarande fansen på Saint Petersburg Stadium ytterligare sex minuter att bevittna denna VM-match.
Och det visade sig bli guld värt för Iran. Inbytte Saman Ghoddos drog direkt på sig två frisparkar när gick åt hårt mot Juventus-backen Benatia och Feyenord-stjärnan Karim El Ahmadi. Men i ett kontringsläge blev han själv fälld lång ut och långt in i Marockos planhalva. Klockan hade tickat över 94 minuter när Ehsan HajSafi fick en pussad boll från Saman. Det visade sig vara en lyckokyss för HajSafi som stegade, drog på en frispark mot första stolpen bara för att se inbytte Aziz Bouhaddoz mycket snygg nicka in den i eget mål. Glädjen hos de iranska spelarna och publiken på plats gick inte att ta miste på och när Cakir blåste av matchen utbröt ännu ett stort jubel. Bouhaddoz som gjorde självmålet föll ihop i tårar men tröstades av sina medspelare. Han fick också tröst och lyckönskningar av flera iranska spelare via sociala medier efter matchen.


Detta var Irans blott andra vinst i VM. Den senaste kom 1998 när USA besegrades med 2-1. I och med vinsten och att de andra två lagen i gruppen Spanien och Portugal spelade oavgjort leder nu Iran väldigt överraskande grupp B. Nästa match är 20:e juni mot Spanien. Den sista omgången spelas 25:e juni mot Portugal.

Pezhman Pars@Iranskfotboll2018-06-16 08:08:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!