Lagbanner
Varför lyckades Iran inte nå åttondelsfinal i VM 2022?
Irans Landslag har lyckats nå VM sex gånger, men har inte kunnat sluta bättre än gruppspelet.

Varför lyckades Iran inte nå åttondelsfinal i VM 2022?

Iran förlorade mot England och USA i VM 2022 men vann mot Wales. Iran misslyckades därmed att avancera från sin grupp men var bara en poäng ifrån. Irans fotbolls-VM 2022 var en besvikelse jämfört med de andra två bästa länderna i Asien, Sydkorea och Japan. Både Japan och Sydkorea gick vidare från sina grupper trots svårare grupper än Iran, skriver Armin Firouzbakhsh.

Några månader före VM 2022 startade enorma protester mot förtrycket i Iran. Efter det började vissa kräva av FIFA att de skulle diskvalificera Irans landslag från VM.
Några dagar innan landslaget skulle åka till Qatar hälsade de iranska spelarna på Irans president. Bilder publicerades på sociala medier där de iranska spelarna bugade inför den iranske presidenten. Detta gjorde folket arga på landslaget och folk började anklaga landslaget för att vara regimens lag.
Men enligt vissa källor har de iranska spelarna och deras familjemedlemmar blivit hotade. Den iranska regimen har alltid haft stor press på idrottare och allt tyder på att de har hotat fotbollsspelarna i landslaget med olika saker.
Ungefär två månader före VM 2022 blev Mehdi Taj återigen ordförande för Irans fotbollsförbund och valde att sparka landslagets kroatiske tränare Dragan Skocic och ersätta honom med den gamle portugisiske tränaren Carlos Queiroz.
Carlos Queiroz valde därför att ta med sig spelare till VM som var honom mest lojala, istället för de som hade spelat med landslaget i kvalet.
En annan anledning till landslagets misslyckanden i VM 2022 var truppen som Iran hade. Alla landslag fick ta med sig 23-26 spelare till Qatar för VM. Carlos Queiroz tog med 25 spelare för Iran, och i hans trupp var det två misstag. Ett, Alla visste att Irans berömda anfallare Sardar Azmoun hade skadeproblem, Queiroz kunde ha tagit med en extra anfallare som sin tjugosjätte spelare, och det fanns fler anfallare som var bra som till exempel Mohammad Mohebi, Mehdi Ghayedi eller Ali Alipour som Queiroz kunde ha valt. Två, Alla landslag tog med sig tre målvakter, men Iran hade fyra målvakter under VM, något Queiroz inte gav någon vettig anledning till.
Av alla 32 lag som kvalificerade sig till VM 2022 hade Irans landslag den äldsta truppen och valde att inte förlita sig på många unga spelare.
Under kvalet till VM 2022 användes Shoja Khalilzadeh och Hossein Kananizadegan som mittbackar. Tillsammans var de faktiskt väldigt bra också. Men under VM fick dessa två inte spela alls, eftersom Queiroz valde Morteza Pouraligangi och Majid Hosseini. Nu säger jag inte att Hosseini och Pouraligangi är dåliga, men Pouraligangi hade inte spelat på länge, och både Kananizadegan och Khalilzadeh var bättre än honom. En annan spelare som fick lite speltid under VM var Saman Ghoddos, som är en bra spelare, men bara fick spela en halvlek i hela VM.
Supportrarna var också en anledning till att landslaget misslyckades. Iran är en fotbollstokig nation, och tittar man på VM 2018 fick laget ett otroligt välkomnande i Iran efter VM. Men 2022 fick landslaget inte mycket stöd från folket, på grund av anklagelserna om att de var regimens lag. Folket i Iran firade till exempel med amerikanska flaggor när Iran förlorade mot USA, och firade med dans när England besegrade Iran.
Spelarna i det iranska landslaget kunde under VM 2022 inte fokusera på fotboll. Markar Aghajanyan, som under VM var assisterande förbundskapten i Irans landslag, sade: "Spelarna tänkte på annat, de koncentrerade sig inte hundra procent. Annars så är jag säker på att landslaget hade gått vidare. Koncentration är väldigt viktigt i fotboll på hög nivå som i VM. Till exempel gjorde Brasilien ett misstag mot Kroatien i VM och slogs ut ur VM. Anledningen till det iranska landslagets misslyckande var att sinnena hos spelarna inte var med i spelet."
Under presskonferenserna innan Irans matcher i VM 2022, så pratades det också mycket mindre om fotboll, och mer om den dåvarande situationen i Iran, alltså protesterna och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna. Många av spelarna skrev då på sociala medier att: "Vi är fotbollsspelare, inte politiker."
Många Iranier, i och utanför Iran, betedde sig som om det Iranska landslagets spelare var deras fiender, och ansvariga för den oroande situationen i landet.
Irans startelva i matchen mot England var fruktansvärd och extremt defensiv, sedan hade landslaget otur att målvakten Alireza Beiranvand blev skadad, eftersom han hade mycket erfarenhet av att spela mot bra lag. Och där gjorde Queiroz ett misstag genom att ta in Hosseini istället för Abedzadeh, eftersom målvakten Hosseini inte hade någon erfarenhet.
Taktiken som valdes av Carlos Queiroz i sista matchen i VM 2022 mot USA var också dålig. Queiroz valde att inleda matchen i hopp om att få oavgjort, men efter Irans mycket bra match mot Wales borde Irans mål mot USA ha varit en vinst. Iran spelade väldigt feg fotboll i första halvlek mot USA. Sedan hade Iran också en hel del otur i andra halvlek mot USA, då de inte kunde göra mål.
Anledningen till att Iran inte lyckades ta sig vidare från sin grupp och nå åttondelsfinal i fotbolls-VM 2022 var först och främst landslagets relation till folket i landet som förstördes på grund av protesterna i landet och att landslaget inte hade fokus under VM, men också den envishet som Carlos Queiroz hade. Men jag måste påpeka att Carlos Queiroz är en otrolig tränare som har tjänat iransk fotboll mycket men han gjorde misstag under VM 2022.
Armin Firouzbakhsh.
 

Armin Firouzbakhshfirouzbakhsh.armin@gmail.com2023-11-21 17:50:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!