Parsian IF - En svensk-iransk klubb på frammarsch

Parsian IF - En svensk-iransk klubb på frammarsch

Efter ett par omtumlande år med en pandemi och ett flertal andra utmaningar och hinder har Parsian IF återigen spänt bågen och är idag en förening med stora ambitioner inför framtiden. Undertecknad har tagit hjälp av styrelseordförande Edwin och grundarna samt styrelsemedlemmarna Shahin och Shahram Shabani för att få veta mer om föreningen, framtidsplanerna och statusen inför kommande säsong.

När Parsian IF grundades under 2013 i Kista av bröderna Shabani så var det efter många år av längtan efter en svensk-iransk fotbollsförening i Stockholmsområdet. Kista Pars FC hade gått i konkurs knappt tio år tidigare och trots att iranier är bland de största och mest framgångsrika invandrargrupperna i Sverige så fanns det ingen enighet på föreningsnivå. Det kräver inte många google-sökningar innan man kan finna en hel drös med svensk-iranier på höga poster i det svenska samhället. Partiledare, ministrar, framgångsrika företagare och direktörer. Vad det kan bero på är väldigt svårt att spekulera i men det var en av de stora anledningarna till varför föreningen grundades från första början. Eller som Shahram menar:

- Det finns massvis med syrianer, turkar, kurder och sydamerikaner som har sina föreningar, många har haft dem väldigt länge. Det tycker vi är jättekul och vi uppmuntrar det. Men vart är alla iranska föreningar egentligen? Vi kunde inte hitta någon riktigt så vi bestämda oss att organisera oss och bygga upp något ordentligt från grunden, en persisk förening med säte i Stockholm.

Namnet Parsian kommer från persiskans ”Pars” och betyder persier. Det var ett namnförslag som röstades fram av klubbens styrelse och tanken med Parsian var alltså att ha ett lag som representerar det svensk-iranska communityt i Sverige, utan några som helst begränsningar gällande vilka som får spela där.

Under 2019 meddelade Parsian IF plötsligt att verksamheten flyttats till Upplands Väsby och att föreningen bytt namn till Parsian Väsby IF. Flytten var ingen slump, utan Upplands Väsby kommun hade under en längre tid varit ute efter en förening som skulle kunna ta över Väsby IK:s verksamhet och faciliteter. Efter noga eftersökningar, med bland annat oannonserade besök på träning och matcher, föll valet på Parsian IF. Föreningskonsulenten i Upplands Väsby, Anders Nissar, motiverade detta med att Parsian hade en intressant verksamhet och att det var en förening som var sugna på att bedriva en bra verksamhet för Väsbys medborgare.

Flytt av en förening må låta enkelt, men i verkligheten är det en väldigt komplex situation. Förutom att lämna ett område, lämnar man även lokal förankring, sponsorer, kontakter och relationer. Att bygga upp sådant i ett nytt område, där det dessutom finns stora och anrika föreningar sedan tidigare, är inte en lätt uppgift. Det är en process som tar flera år och för Parsians del blev det inte enklare när coronapandemin nådde Sveriges gränser i början av 2020. Shahin skakar på huvudet när han skall beskriva missödena under de två senaste säsongerna.

- Vart ska man börja? Tänk er själva, vi har precis kommit till ett nytt område och vill börja bygga upp oss när pandemin plötsligt kommer från ingenstans. Företag får sponsorstopp och väljer att hoppa av, träningstider ställs in, säsonger skjuts upp och spelare väljer att lämna. Jag är medveten om att våra problem inte är i närheten av den sorg och de missöden som drabbat människor i vårt samhälle under denna pandemi, men jag vill samtidigt belysa att det inte var den enklaste starten för oss här i Upplands Väsby. Vi fick skjuta upp många av de planer vi hade för föreningen. Det känns nästan som att vi har levt på konstgjord andning de senaste två åren.

Visst har Shahin rätt. Ifjol gick det så långt att säsongen genomfördes helt utan sponsorer och laget spelade sina matcher med tröjor som hade tryck med tidigare sponsorers logo och som inte längre ingick i samarbete med föreningen. Detta på grund av att det inte fanns ekonomiska medel till att inhandla nya matchtröjor för inför säsongen. Brodern Shahram fyller i:

- Det har krävts oerhört mycket ideellt arbete för att få ihop det. Jag menar, ifjol hade vi en mittfältare som förutom att agera spelare, även var huvudtränare och scout. Vi hade styrelsemedlemmar som agerade lagledare och materialförvaltare. All eloge och all min respekt till de som har ställt upp för föreningen men i längden är det inte hållbart. Det sliter på människors hälsa och det är inte rättvist mot någon.

Genomgående under intervjun märks det ganska snabbt vilket engagemang och möjligheter det finns runt om kring klubben. Tätt intill hemmaplanen Vilundavallen, där det faktiskt har bedrivits superettan-fotboll under 2000-talet, kan man hitta omklädningsrummen. Varje spelare har sin bestämda plats och inför varje träningspass radas det upp träningskläder som tvättas sent in på nätterna. Med andra ord behöver spelarna inte komma ombytta till träning, utan de kan byta om på plats inför varje träningspass och lämna kvar sina kläder för tvättning. Jämfört med konkurrenterna i division 5 är detta synnerligen unikt.. Shahin tar återigen bladet från munnen:

- Jag har själv spelat i många föreningar i Stockholmsområdet och jag har alltid stört mig på det faktum att det inte är enhetlig klädsel på träningarna. Någon kommer med Milan-shorts och någon annan med Barcelona-tröja. För mig ger det ett oseriöst intryck och enligt min mening är det även något som smittas av på spelarna. Om vi från ledningen sätter tydliga ramar och principer så är jag säker på att spelarna kommer känna av det och därigenom respektera det. Därför var det bland det första kravet jag införde i denna förening, nämligen att alla ska träna i enhetliga kläder på träningarna. Tack vare flytten till Upplands Väsby har vi sedermera även kunnat erbjuda spelarna tvätt av träningskläder.

Ordföranden Edwin har suttit med under hela intervjun och jag väljer att fråga honom kring föreningen och deras mål under kommande säsonger. Edwin tog över rollen om styrelseordförande under mitten av 2021 och är inne på sitt första ”riktiga” år. Han menar att det är fantastiskt med det ljusnande läget i samhället och att det finns stora planer för föreningen under nästkommande åren.

- Rent organisatoriskt så vet jag att vi kan åstadkomma nästan allt om alla drar åt samma håll. En styrka som jag vet finns i föreningen är ambitionen. Vi delar samma vision om att växa och få större exponering. Vi vill ligga i framkant och konkurra med andra inom samma geografiska område. Förutom att vi vill ha ett A-lag som avancerar uppåt i seriesystemen så vill vi även bredda vår ungdomsverksamhet något enormt. Idag har vi en fotbollsskola med 40 aktiva ungdomar mellan 5-7 år som tränar under helgerna. Det är en väldigt lovande start och vår ambition är att under kommande åren växla upp rejält och komma igång med nya ungdomslag.

Just arbetet med ungdomsverksamheten är något som föreningen vill accelerera och där man känner att konkurrentera i nuläget ligger en bit före.

- Vi har haft en ungdomsansvarig som har gjort ett mycket bra jobb under senaste åren. Tyvärr har han till detta år varit tvungen att ta en paus på grund av olika anledningar och vi har faktiskt under den senaste tiden utlyst en tjänst där vi letar efter någon som är villig att ta vidare den pucken. Vi har haft sommarlovsverksamhet, fotbollsskolor, sambafotboll och även samarbetat med UEFA playmakers under de senaste åren. Nu känner vi att vi vill starta mer organiserade och renodlade ungdomslag som deltar i Sanktan och andra turneringar. Målet ur ett längre perspektiv är självklart att ha lag för varje årskull, men det handlar om att skynda långsamt och i ett kortare perspektiv är det viktigt att få igång ett lag i taget. Planerna för hur detta ska se är i full fart och förhoppningsvis är det något vi kan gå ut med i slutet av året. Förutom det sportsliga, det vill säga att vi breddar föreningen och skapar en tydlig väg för våra ungdomar upp till A-laget, så ser vi även utvecklandet av ungdomsverksamheten som en viktig faktor för ett fungerande samhälle. Vi ser idrott som något uppfostrande och vi tror att idrott skapar goda samhällsmedborgare menar Edwin.

Visionerna är stora och det märks att Parsian IF är en förening som strävar efter utveckling och expandering. Utmaningarna har varit stora i och med pandemin men det känns ändå som att ordföranden har tydliga mål inför säsongen.

- Vi försöker ständigt utveckla vårt utbud. Självklart har vi haft det tufft i och med de ekonomiska bortfall vi har haft med pandemin. Förlorade intäkter och sponsorer är bara en del av det hela. Nu har vi även ett mål att stärka vårt varumärke i lokalområdet och att stärka vår förankring i Upplands Väsby. Med det innebär det att vi behöver samarbeta med stora aktörer i området och på så vis synas och höras mer. Vi har en del intressanta samarbeten på gång och jag ser framemot att vi snart ska kunna gå ut med det till våra medlemmar.

Efter en femteplats i Division 5 Norra ifjol så är siktat inställt på avancemang i år. Klubben har varit tydliga och öppna med sin målsättning och har även försökt förbereda sig så gott som möjligt för detta.

- Jag ser ingen som helst anledning att hymla med våra mål och ambitioner menar Shahram. Vi känner att vi efter fyra år nu har etablerat oss i Division 5 och att vi har truppen för att gå upp. Vi har anställt en ny tränare som har många års erfarenhet av uppflyttningar och vet vad som krävs för att ta steget upp. Vi kommer att försöka förbereda oss så bra som möjligt och sedan får vi se vad utfallet blir. Vi kan inte kontrollera vad andra lag i serien gör, men vi kan se till att maximera våra möjligheter för att nå de uppsatta målen. Nu har vi haft en del provträningar och det känns kul att se att intresset har varit så pass stort för i år.

Det känns onekligen som att Parsian IF har något intressant på gång och deras framfart under säsongen blir intressant att följa. Innan intervjun avslutas så ber ordföranden mig lägga till en hälsning till alla svensk-iranier i Stockholmsområdet:

- Jag vill gärna att du får med detta i slutet av intervjun. Jag vill uppmana medlemmar och supportrar att besöka våra matcher, följa oss på sociala medier och gärna höra av sig om man känner att man vill bidra till föreningen. Vi söker aktivt engagerade och ideella krafter som vill bidra till föreningen och känner du dig träffad så är du mer än välkommen till att kontakta oss.

Du kan läsa mer om föreningen på:
Hemsida: https://www.svenskalag.se/parsianif
Instagram: @parsianif
Twitter: @parsianif
Facebook: Parsian IF

Siavash2022-01-31 17:00:00
Author

Fler artiklar om Iran

Förtrollningen förstörde den stora chansen!
Irans fantastiska attackerande trio
Iranier ska inte förvänta sig Guld i Asiens mästerskap!