Rivaler: Iran vs Irak
Iran och Irak är två landslag som vi i Sverige knappast hör särskilt mycket om. Irak var regerande Asiatiska mästare fram tills Australien tog titeln tidigare i år. Våra skribenter Moslim och Pezhman berättar om två krigsdrabbade nationer där befolkningen trots allt har en god relation till varandra och där irakiska spelare är uppskattade stjärnor i den iranska ligan.
Pezhman Pars – Iran
Moslim Akill Ali – Irak
1. Vilken landslag är det bästa sett till historien?
Pezhman
Iran och Irak har ju en speciell historia, där länderna krigade mot varandra i princip hela 80-talet. Det gjorde att fotbollen stagnerade avsevärt i båda länderna och att man fick börja om på ny kula. Om man ser till antalet VM-deltaganden, Asian Cup-titlar, Champions League-resultat för klubbarna så är Iran det bästa landslaget ur ett historiskt perspektiv.
Moslim
Irak har nog alltid varit ''lillebror''. Iran har varit mer framgångsrikt både regionalt, kontinentalt men också internationellt. Iran har exempelvis fler segrar i Asiatiska mästerskapet och fler VM-deltaganden, det säger ju en hel del. Å andra sidan, till Iraks försvar, så måste man konstatera att Iran vann Asiatiska mästerskapet senast 1976, då turneringen inte hade samma status som den har idag och då endast sex lag gjorde upp om titeln. Dessutom har den irakiska fotbollen, till viss del, blivit mer påverkad av konflikterna och krigen som själva landet varit delaktigt i.
2. För oss som inte är så insatta, berätta om några riktigt betydelsefulla matcher länderna emellan?
Pezhman
Ett av de mer ihågkomna mötena länderna emellan var en VM-kvalmatch 1993 inför USA-VM 1994. På den tiden fungerade VM-kvalen så att de sex lagen som vunnit sina respektive grupper A-F möttes i singelmatcher under två veckor i ett neutralt värdland. Det här var första mötet länderna emellan sedan det blodiga kriget, om man bortser från den lite påtvingade "Peace and Friendship Cup"-matchen 1989, ett år efter kriget. Symboliskt nog blev den matchen mållös. Men i VM-kvalmatchen 1993 där Qatar agerade som värd lyckades Irak faktiskt besegra Iran med 2-1. Det släckte alla iraniernas drömmar till ett VM i USA. Iransk målskytt var (som vanligt) Ali Daei, medan en av Iraks bästa spelare genom tiderna, Ahmad Radhi, nätade för Irak, tillsammans med Kadhum.
Moslim
Sådana matcher mellan dessa lag finns det nog inte många av. Förutom några finaler i Västasiatiska mästerskapet, en turnering vars status kan, och bör, ifrågasättas kan jag bara komma på det senaste mötet lagen emellan, i Asiatiska mästerskapet, då Iran vände och vann med 2-1. Slutsatsen som man kan dra av detta beskriver också rivaliteten mellan de båda lagen på ett bra sätt: det handlar mer om det som har hänt utanför planen än det som har hänt på planen.
3. Har det politiska läget och oroligheterna i regionen haft någon inverkan på fotbollen och ländernas rivalitet?
Pezhman
När det råder krig hamnar allt annat i skymundan och ur fokus. Fotbollen är inget undantag. Ett land kan inte utvecklas ekonomiskt, politiskt, kulturellt, sportsligt etc. när man är i krig. Istället för att starta fotbollsskola för 13-åriga killar så fick de (med tvång) ta värvning i armén och agera som minplöjare i kriget, bokstavligt talat. De fick helt enkelt gå först i ett minfält och sprängas i luften eller bli av med benen så att de andra kunde ta rätt väg. Det här är ingenting man pratar högt om i Iran. Men jag tror att både iranierna och irakierna är väl medvetna om att kriget var ett politiskt spel, båda länderna drevs ju av tokiga diktaturer. Kriget har inte skapat en osämja mellan ländernas invånare, snarare skulle jag säga att iranier och irakier idag håller på och knyter rätt starka band. Det märks även på fotbollsplanen. Flera av Iraks bästa spelare är stjärnor och uppskattade i den iranska ligan.
Moslim
Kriget länderna emellan, under större delen av 1980-talet, har satt djupa spår i relationen mellan de båda länderna och dess folk. Det märks av under matcherna mellan ländernas landslag men också om tittar närmare på irakisk samt iransk fotboll i stort. Det finns potential i båda länderna, intresset för fotbollen är enormt i både Iran och Irak. Krig, konflikter, revolutioner har dock bidragit till att den potentialen inte riktigt utnyttjas till fullo. De anställda på fotbollsförbundet har intressen som de inte borde ha om fotbollen i de båda länderna ska utvecklas ännu mer, det är ett stort hinder. Läget är väl mindre spänt idag än på länge, flera årtionden. Relationen länderna emellan har gradvis förbättrats sedan invasionen men jag tror att de åren som har gått och den rivalitet som uppstått under dessa år också kommer att bestå även i framtiden.
4. Inget av länderna tog sig till semifinal i Asian Cup i början på året. Var det ett fiasko eller väntat?
Pezhman
Att summera iransk fotboll och i det här fallet misslyckandet i Asian Cup kräver många perspektiv, inte minst ekonomiska och politiska. Men man kan kort och gott säga att det var ett förväntat fiasko av Team Melli. Så illa som IFF och landslaget har skött sig kunde man inte förvänta sig annat än respass hem i kvartsfinalen. Det fanns till och med dem som tvekade på att Iran skulle ta sig till andra omgången. Länder som Japan och Sydkorea ligger ljusår före all fotboll i mellanöstern, och det är alla medvetna om men ingen är beredd att göra någonting åt det. Kortsiktigheten i iransk fotboll är tyvärr skrattretande.
Moslim
Irak åkte ut mot Australien i kvartsfinalen efter en bra insats och ett mycket sent australiensiskt mål. Det var väl inget fiasko egentligen, även om många irakiska fans gärna hade sett en upprepning av sommaren 2007 då Irak mot alla odds vann hela turneringen. Men det kändes väldigt långt borta redan på förhand. En kvartfinalplats är vad många hade förväntat sig och en kvartfinalplats blev det också. Varken mer eller mindre.
Vi tackar er båda för er medverkan!