Krönika: Färre matcher – bandyns räddning
De olika förslagen för att få bandyn att överleva avlöser varandra i dessa dagar. SvenskaFans/bandys krönikör Gustaf Lindborg levererar ett eget förslag, där han vill se mindre antal matcher per vecka.
Svenska bandyförbundet är inte nöjd med publiksiffrorna i allsvenskan och arbetar aktivt med åtgärder för det. I flera matcher under säsongen har det därför testats med en del olika nya saker, bland annat spel i tre gånger 30 minuter istället för normala två fyrtiofemminutershalvlekar. De som har följt med inom bandyn har dock märkt att det bara verkar vara TV-folket från SVT som uppskattar den idén från förbundet. Spelare, ledare och publik har inte alls varit lika nöjda – och det är minst sagt tre viktiga målgrupper, om man säger så. Men det är inte den enda annorlunda innovationen som har debatterats. Svenska bandyförbundet har kommit med flera lätt konstiga idéer, detta sedan man började arbeta med projektet för publikvänligare bandy. Som den här ovanför till exempel, som betyder att publiken får titta på en ismaskin som åker runt-runt en kvart mer än vad som tidigare var nödvändigt. Det är inte den vägen man ska enligt undertecknad.
Andra galna idéer man har haft på tapeten är att börja med en slags hörnregel som innebär att var tredje hörna ska bli straff. Dessutom skulle straffen förvaltas ”flygande” av en spelare från mittlinjen mot en försvarare, och detta samtidigt som resten av spelarna jagandes skrinnar efter från den andra målburen.
Men hallå! Det är den typen av regler som jag minns tillbaka på från dom fotbollsspäckade rasterna i lågstadiet. Dom duktiga och sportiga killarna dömde lite regler som dom ville och kom på vartefter, samtidigt som ”nördarna” bad om ursäkt och lade upp bollen på en vacker tuva för frispark.
Men hallå igen! Är detta svensk elitbandy som vi diskuterar eller är vi på en skolgård i Västansjö? Jag vill ha lite mer seriositet från förbundets sida, tack.
En annan komisk idé kom från Vetlandahåll för någon vecka sen, det var nämligen någon från klubbledningen där som tyckte att det skulle byggas fler bandyhallar – men planerna skulle vara mindre än nu och matcherna skulle spelas med färre spelare. Var har man hört det förut? Jo, just det, det var ju ishockey!
Enkel lösning
Min lösning är väldigt enkel, och som jag ser det så löser den många problem inom bandyn. Den innebär att man kort och gott förlänger säsongen. Vi börjar seriespelet i början av november istället för som nu, i mitten av november, och spelar final i början av april istället för i mitten av mars. Aldrig mer än två matcher per vecka, helst fredagar 19:00 och söndagar 13:15 (även om det inte har någon statistiskt bevisad effekt på publiksiffrorna). I min fantasivärld där man inte behöver ta hänsyns till andra länder lägger vi dessutom VM-turneringar en vecka efter SM-finalen.
Observera att jag inte menar att det totalt ska spelas färre matcher, utan matcherna ska fördelas under en längre tidsperiod. Och att göra verklighet av förslaget med detta följs naturligt av ett införande av en rak serie.
Fräschare spelare
Att förlänga säsongen löser som sagt många problem. Färre matcher per vecka betyder fräschare spelare, vilket i sin tur betyder bättre och roligare spel och mer publik. Färre matcher betyder också att det är lättare för supportrar att finansiera inträden och resor. Dessutom ökar naturligtvis suget efter bandy när det inte är match var tredje dag. För klubbar och sponsorer blir det också lättare med att skapa bra matcharrangemang.