Intervju med Lars-Magnus Keller
”Insticket” i matchprogrammet inför den senaste hemmamatchen var lite annorlunda än vanligt. I alla fall i den delen där Lännart Nilzon och Kalle Hagelin brukar ha ordet. OrangeBlått tog i veckan ett snack med signaturen Lars-Magnus Keller, doldisen som har fått ordning på Giffarnas fysik.
- Vi har uppnått de mål vi haft med grundvärdena, det vill säga vara ett av de bäst tränade bandylagen i Sverige.
¤ De flesta Bollnässupportrar känner igen Lännart Nilzon och Kalle Hagelin i lagets ledarstab. Däremot är du själv lite av en doldis. Kan du börja med att berätta lite kort om vem du är?
- Jag heter Lars-Magnus Keller och jobbar på ledningsstaben på Bollnäs sjukhus. Mina ansvarsområden är rehabilitering, arbetsmiljö och hälsa mot personalen på sjukhuset.
- På min fritid har jag jobbat som friidrottstränare och utbildat friidrottstränare i länet, samt fysansvariga på olika privata träningscenter och företag i Sverige. Mitt huvudintresse är anatomi och fysiologi där jag utbildat mig i Uppsala, och jag har också en filosofimagister-examen i analytisk psykologi.
¤ Några exempel på jobb?
- Under flera år har jag även arbetat med mental träning för många individuella idrottare på elitnivå, bland annat SUIF (bordtennis) de år dom vann lag-SM, elitsimmare, friidrottare, golfare med mera.
¤ Hur hamnade du i Bollnäs GIF?
- En av mina vänner som arbetar som sjukgymnast åt Giffarna frågade mig om jag hade ett intresse att hjälpa bandygänget med ett nytt "fysupplägg" för att kartlägga den fysiska statusen, utvärdera resultaten och bygga upp ett åtgärdsprogram under en tvåårsperiod.
¤ Vad kom du fram till?
- Innan jag började med arbetet var hypotesen att värdena var för låga, och för att nå en högre nivå tillfrågades alla spelare om man var motiverad att träna hårdare och höja sin personliga fysiska status, vilket medförde att man var med att höja hela lagets fysiska medelvärde. Det var viktigt för alla ledare och spelare att vi fick ett gemensamt tänk kring frågan. Alla var intresserade att få en egen personlig fysprofil med uppföljning och åtgärdsprogram.
- Arbetet kunde börja.
¤ I vilket fysiskt skick var laget när du började jobba med dem?
- Lagets fysiska status var väldigt varierande. Det var ett stort glapp mellan lägstanivån och högstanivån på alla plan.
¤ Vilka förändringar gjordes?
- Grundfysen höjdes till en hög lägstanivå, samt att medelvärdet ligger i fas med topplagen i elitserien.
¤ Berätta mer.
- Vi har infört mycket grundfys (grundkonditionsträning), intervallträning, hopp och spänstträning, grundstyrka och snabbhetsträning utifrån friidrottens grundprinciper. Vi har även gjort mätningar på fett och muskler på spelarna, där laget gjort stora förändringar för att uppnå optimal kroppssammansättning.
¤ Hur är situationen idag?
- Vi har uppnått de mål vi haft med grundvärdena, det vill säga vara ett av de bäst tränade bandylagen i Sverige. Sedan är bandy mycket mer än fysisk status, tyvärr (skratt).
¤ Vem i laget är bäst respektive sämst fysisk form? Och var inte så snäll nu!
- Största framstegen har Ville Aaltonen, Markus Hillukalla och Patrik Larsson gjort. Alla har varit otroligt motiverade och haft viljan att förbättra sin fysiska status. ”Bejja” var i lite risigt skick från början, men även han hittade både motivation och rätt attityd efter sluttesterna.
- Bäst i laget är Westh och bröderna Spinnars.
¤ Hur är att hjälpa Giffarna då, tycker du?
- Giffarna är ett kanonhärligt gäng. Vi arbetar med ett ledarskap som bygger på att ge stöd och hjälp till Lännart Nilzon som är huvudtränare. Min erfarenhet och kunskap är en liten del som tillför laget en viss kunskap, och tillsammans med rehab-delen som är ett av Sveriges bästa team och alla andra runt laget får vi ett starkt ledarteam.
¤ Hur stort "bandyfan" är du själv, om du bortser från din egen roll i laget?
- Jag är 46 år och har sett bandy i 40 år. Hänger med ganska bra i bandysnacket! En av mina barndomskompisar, Hans Elis Johansson, som jag alltid spelade tennis emot har nog lärt mig lite tänkvärda saker om bandyn.
¤ Till sist; om du skulle ge tre bra hälsotips till en vanlig Svensson, vad skulle du tipsa om då?
- Första frågan är alltid; vad är målet och syftet med träningen? Som grund är det alltid promenader eller jogging som förbättrar hjärta och lungkapaciteten. Cykla och gå till jobbet, och vara i rörelse så mycket som möjligt. Sätt upp realistiska mål med träning och var disciplinerad och ha kul.