17-4 i helgens två matcher och fyra nya poäng

17-4 i helgens två matcher och fyra nya poäng

Fredagens heta seriefinal borta mot Målilla slutade med en 7-2 seger i en match där vi tog ledningen tidigt och sen aldrig släppte taget. Målilla lade mycket energi på domarna och när matchen slutar har det delats ut totalt 170 utvisningsminuter till de bägge lagen. På söndagen togs sedan den tionde raka segern när Tjust besegrades hemma i Åby med säkra 10-2. Tio raka vinster nu och det ser bra ut inför de sista fyra matcherna.


Björn Einarsson fortsätter att göra poäng, Mot Målilla blev det två mål som sedan följdes upp med ytterligare fyra mål mot Tjust.

Målilla:
Redan i andra minuten kan Björn Einarsson ge oss ledningen och sedan släppte vi aldrig greppet. Målilla reducerar visserligen två gånger, först till 1-2 och sen till 2-3 men vi kan direkt efter deras mål på nytt skaffa oss en tvåmåls ledning och det känns rättt säkert. Innan paus gör vi också 5-2 vilket blir halvtidsresultatet.

Andra halvlek kontrollerar vi sedan och kan genom ytterligare två mål fastställa slutresultatet tiill 7-2 i vår favör. Målilla spelar tuffare och tuffare ju längre matchen går  och tyvärr tillåter domarna för mycket till en början. När de sedan till slut börjar plocka utvisningar blir det en ojämn nivå på det hela och mycket fokus hamnar på domartrion. 
Målilla drar på sig totatl 90 utvisningsminuter där merparten är för olämligt uppträdande. Vi själva har hela 80 utvisningsminuter där 60 är ett grovt matchstraff, 
När det är avblåst skjuter en Målillaspelare bollen mot en av våra spelare som ligger på isen. Domaren misar detta men ser när en av våra spelare knuffar till Målillaspelaren som skjutit bollen och plockar upp det röda kortet. Inte mycket att säga om, synd bara att domaren missar upprinnelsen till hela händelsen. 
Sista 15 minuterna med en man mindre spelar inte så stor roll då Målillaspelarna sista delen av matchen är fler i utvisningsbåset än på isen.

Noterbart är att vi har hela sex olika målskyttar i matchen vilket vittnar om den bredd vi besitter. Hela laget gör en bra insats. Extra plus till Martin Lindqvist som är grym i första halvlek och är inblandad i våra fyra första mål.
Segern innebär att vi nu är sex poäng före Målilla, dock med en match mer spelad. Kul också att nästan en hel buss med Åby supporters tagit sig till Målilla och livade upp stämningen på läktaren, Något som spelare och ledare uppskattade enormt.
 




Filip Fransson hade siktet inställt mot Tjust. Fyra mål, och fortsatt ledning i skytteligan med 21 fullträffar.

Tjust:
Söndagens match mot Tjust blev ungefär som trettondagens bortamöte mot dem. 6-0 i paus efter en bra halvlek och till slut hela 10-2 efter att vi spelat av andra halvlek.
Tjust kämpar hela matchen men vi är alldeles för tunga att möta och framför allt är vårt skytte på topp och vi gör många mål på riktiga kanoner på distans.
Vår forwardsduo visar i denna match varför de är etta och två i seriens poängliga med 9 poäng tillsammans. 

Nu laddar vi för kommande lördag då en tuff bortafight mot Åtvidabergs BK väntar. Åtvid som har tagit över andraplatsen från Målilla och ligger fyra poäng bakom oss, med en match mindre spelad. En rätt viktig match alltså. 
Missa inte att ladda inför denna matchen med attt kika in på Åtvidabergs hemsida där de intervjuar en personlighet runt matchen varje dag fram tills matchdag. Dagens intervju var med Hans Friström, och igår intervjuade de självaste bandyproffessorn Curt Einarsson om hans tankar inför matchen. 
 

Övergångsfönstret stängt:
Övergångsfönstret stängde i fredags och ytterligare två övergångar som rör division 1 södra skedde innan deadline. Målillas målvakt, Jonas "Skorven" Persson, som de värvade från Vetlanda BK inför säsongen bröt med laget och skrev på för IFK Vänersborg i Elitserien. 
Det gjorde att Målilla behövde en målvakt till och därför värvade de Erik Pettersson från Skirö AIK. Erik har inte spelat något denna säsong tror jag med var en väldigt bra målvakt i Skirö för något år sedan. 
 

Tabellen:
Vi har ett mycket bra läge inför de sista fyra matcherna. Åtvidaberg är fyra poäng bakom och har fem matcher kvar. Målilla är sex poäng bakom med fem matcher kvar.
Slår vi Åtvidaberg på lördag ser det ruskigt bra ut. Dessutom ska Åtvid och Målilla mötas två gånger också vilket gynnar oss.

I botten har Tjust ett tufft läge. Två förluster i helgen, mot oss hade man nog inte räknat med annat men lördagens match, hemma mot Månsarp förlorades också, 5-3 vann Månsarp med och de klättrade därmed till femte plats med sex inspelade poäng.
Tjust, med sina två poäng, har tre poäng upp till Malmbäck som ligger näst sist. I och med att seriesystemet nu görs om vill man inte komma sist i division 1 för då kanske du åker ur och får spela i tvåan nästa år. redan till kommande säsong kommer det ju att bli (tror jag) fyra stycken division 1 serier med 10 lag i varje, istället för fem som det är i år. 45 lag spelar i division 1 i år, det betyder att 5 lag måste bort, och då kommer det ju också att tillkomma lag som ramlar ner från allsvenskan.
Så man vill inte sluta sist i division 1 denna säsong.
 

Kvaltankar:
Det närmar sig sakta men säkert, 20 februari spelas de sista omgångarna i samtliga divison 1 serier och nu kan man börja se lite tendeser till vilka lag som bör gå/har störst chans att gå till kvalet.
Som sagt så går ju de fem seriesegrarna från respektive etta till kvalet, plus den tvåan med bäst poängsnitt.

Mellersta: Derby har greppet om denna serien, Är obesegrade efter 10 matcher, har sex matcher kvar. Ska nog mycket till om de inte tar hem det. Andra platsen står mellan Katrineholm U och Motala U, Inget av dessa lagen får gå upp till allsvenskan så jag antar att om någon av dem får bästa poängsnitt så får de ändå inte kvala?!

Östra: Köping 23 poäng, fem matcher kvar, Uppsala 21 poäng och sex matcher kvar. Lagen möts på söndag. Vinner Köping den matchen bör de ta hem serien, Vinner Uppsala så blir det kamp tills sista omgången. Det lag av dem som hamnar tvåa har god chans att få ett bra poängsnitt som kan räcka till kval. 
Skulle Uppsala förlora mot Köping, men sedan vinna sina fem sista matcher kommer man två (om inte Köping faller ihop sina sista matcher) med ett poängsnittet 1,722

Södra: Slår Åby Åtvidaberg på lördag bör Åby vinna serien. Om Åtvid sedan vinner sina fyra sista får de poängsnittet 1,714.
Skulle Åby förlora mot Åtvid, och sen tappa ytterligare en poäng och Åtvid vinner alla sina så vinner Åtvid serien med 1 poäng, Åby kommer tvåa med poängsnittet 1,786.
Målilla har en teoretisk chans att knipa förstaplatsen, men då ska allt gå deras väg. För att ta andraplatsen och få ett tillräckligt bra poängsnitt måste man nog vinna sina fem sista matcher, då bör man komma tvåa och kommer ha ett poängsnitt på 1,714.

Västra: Svårt att sia om denna serien då topplagen, Vargön, Mölndal och Sunvära har 7, 7, respektive 8 matcher kvar, och en massa möten sinsemellean lagen ska spelas. Så deras poängsnitt kommer sjunka ganska mycket, men kan bli rätt höga när serien är slut.
Jag tror Vargön tar hem serien, och Mölndal tar andraplatsen, Just nu har Mölndal sju raka segrar och poängsnitt 2,000. Säg att man förlorar mot Vargön i bägge matcher och sen vinner resten, då kommer de två med poängsnittet 1,714.

Norra: Är också ett getingbo i toppen. Selånger har tagit täten och bör vinna serien. Söråker och Nyborg seer ut att göra upp om andra platsen. bägge lagen har ett par tuffa matcher kvar och tappar nog några poäng på dessa vilket kommer sänka deras poängsnitt som just nu är 1,722 för Söråker och 1,778 för Nyborg.

Allsvenskan Norra: Helenelund och Djurgården kommer åka ur den norra allsvenskan, Helenelund ligger just nu på negativa kvalplatsen och jag tror att de kommer vara där när serien tar slut.

Allsvenskan Södra: Är jämnare i botten än den norra serien, Surte, Blåsut, och Örebro gör upp i botten, (kanske kan Tranås bli indragna också) om sista palsen som åker direkt ur och näst sista plats som får kvala sig kvar. Nyckelmatcher här blir Blåsut - Surte den 29/1, och Örebro - Blåsut 19/2.
 
Ber om ursäkt för mycket statistik och siffror men där har ni mina tankar om avslutningen av serierna och vilka lag osm har störst chans att gå till allsvenskt kval. 
Samtidigt vet jag att det är långt dit och det gäller att ta en match i taget och int ta ut något i förväg.  
Vi själva har fyra matcher kvar och det gäller att inte se förbi dem utan ta en match i taget och verkligen fokusera på rätt grejer. Men det kan ändå vara kul att veta förutsättningarna :)

Nu laddar vi inför söndagens match på Kopparvallen mot Åtvidabergs BK / Ha det gott så hörs vi!

Daniel Janlöv2016-01-19 23:08:00
Author

Fler artiklar om Åby/Tjureda

Försäsongen drar igång och spelschemat för division 1 södra klart.