2016-08-16 20:45

Young Boys - Mönchengladbach
1 - 3

Kryss i hälsingederbyt

Det heta derbyt mellan Broberg och Bollnäs slutade oavgjort, 4-4. En spännande match inför storpubliken 2807 som fick se en gastkramande tillställning där Broberg var en klass bättre än sina gäster. Man hade dock förtvivlat svårt att förvalta sina chanser och det är ju målen som räknas. En pinne till vardera lag och i det här fallet en pinne som Bollnäs ska vara mycket nöjda över.

BROBERG – BOLLNÄS 4-4 (2-1)

0-1 (14) Markus Ståhl, 1-1 (35) Micke Nilsson hörna, 2-1 (45+1) Stefan Larsson, 2-2 (47) Markus Ståhl, 3-2 (60) Jonas Nygren hörnvariant, 3-3 (68) Peter Stock, 3-4 (79) Andreas Westh hörna, 4-4 (81) Stefan Larsson straff

Hörnor: Broberg 12, Bollnäs 5
Utvisningar: Broberg 3x10 + grovt matchstraff, Bollnäs 7x10
Publik: 2807
Domare: Team Roland Fager


En härligt nervös bandykväll var att vänta och vädret var på topp. Inför matchen så nåddes jag av beskedet att Robban Dammbro inte skulle medverka på grund av en sträckning han ådrog sig på torsdagens träning. I övrigt ordinarie lag.


Första förtifem

Broberg kopplade ett tidigt grepp om händelserna och hade ett kraftigt spelövertag inledningsvis. Första chansen till mål kom redan i den andra minuten när Ted Bergström var framme och oroade. Marko Herajärvi i bortamålet var dock snabbast ute på den bollen. Broberg hade mest boll men skapade inte den där riktigt heta chansen och när Bollnäs tog ledningen i den 14:e minuten var det en aning överraskande. Så långt hade man knappt haft bollen, åtminstone inte på offensiv planhalva. Målet i sig var snyggt men en aning lättvindigt. Anders Spinnars slog en fin crosspassning efter isen till Markus Ståhl som avslutade från höger ur dålig vinkel.

Minuten senare hade Broberg och Joel Edling ett gyllene läge att utjämna. Joel kom i snudd på friläge men avslutet från nära håll satt rätt i magen på Marko Herajärvi. Sigge Bezobrazov snappade upp returen men sköt utanför i skapligt läge. I den 25:e minuten kom nästa chans som borde resulterat i mål. Sigge blev helt sopren som sista skytt på hörna och hade kunnat fösa in bollen. Istället sköt han ungefär tre meter över. Några minuter senare var det dags för Masken Wiström att göra sitt första vassa ingripande när han räddade ett friläge. Men Brobergs kvittering hängde i luften och den kom också när Micke Nilsson satte en hörna lågt i målet i den 35:e matchminuten.

Broberg hade bud på mer, först när Jonas Nygren bröt på mittplan och spelade ut bollen till vänster till en framstormande Johan Koch. Den senare kom i vasst skottläge från vänster men skottet gick utanför. Detta i den 43:e minuten och i den 45:e minuten hade en hemmaspelare öppet mål efter en hörnretur men lyckades på nåt sätt bränna även den chansen. Men det efterlängtade ledningsmålet kom till slut. Och det var helt och hållet Stefan Larssons verk. Från egen planhalva gled han ifrån hela bortalaget men skrämde publiken rejält med att missa friläget. Frid och fröjd blev det trots allt när han slog in sin egen retur. Detta skedde efter ungefär 46 minuter och var det sista som hände i halvleken.


Andra förtifem

Andra halvlek innebar en kalldusch nästan omgående. Markus Ståhl friställdes med en lyra och satte 2-2 i ett läge som såg väldigt misstänkt ut. Tror inte många hade klagat på offside där, men det släpptes och kvitteringen var ett faktum. Broberg släppte dock inte kommandot utan trummade på och chanser kom också. Den hetaste var Ted Bergströms i den 59:e minuten där han dök upp som gubben i lådan och fångade upp en förlupen boll i gästernas straffområde. Med Ted helt ren var jag beredd att anteckna mål, men Herajärvi lyckades på något sätt rädda och målet uteblev. Ledningsmålet kom istället en minut senare och det var ett mycket snyggt mål. En hörnvariant från höger där bollen gick till sista skytt men istället för skott så spelades bollen tillbaka till Jonas Nygren som kunde avsluta från höger. En mycket snygg variant som ställde hela bortalaget.

Efter ledningsmålet så följde en period där Broberg borde ha stängt igen matchen. I den 65:e minuten blev Ted Bergström på nytt frispelad och han gjorde nästan allting rätt. Lyfte upp bollen högt utan chans för den lille Herajärvi, men bolluslingen träffade ribbans underkant istället för att hitta in i maskorna. Två minuter senare var det dags för nästa heta chans när Broberg tilldömdes en solklar straff sedan Joel Edling stoppats bryskt i sitt friläge. Jonas höll inte nerverna i styr denna gång och straffen gick ganska mitt på Herajärvi. Istället för hemmamål så ställde Bollnäs om efter straffen och kvitterade Brobergs ledning genom Peter Stock. Dubbeltungt. Stock drog efter målet på sig en helt sanslöst korkad utvisning för olämpligt uppträdande när han åkte och hånade hemmaspelarna, mitt framför näsan på huvuddomaren.

Bollnäs hade i den 79:e minuten ett jätteläge att ta ledningen när en spelare blev friställd efter en frislagsvariant. Men Masken gjorde en kanonräddning och avstyrde till hörna. Nu ville det sig tyvärr inte bättre än att hörnan gick i mål, skytt Andreas Westh och 3-4. Men Broberg hade inga planer på att förlora matchen, speciellt inte Johan Koch. Johan går mest att likna vid en pansarvagn när han får upp farten. I 81:a minuten brakade han in i straffområdet i full fart och motståndarna har oftast inte så många alternativ i det läget. Man måste klubba ner honom ordentligt om det ska bli stopp. Sagt och gjort, straffen för Broberg var solklar. Exekutor denna gång blev Stefan Larsson sedan Jonas Nygren överlämnat sitt uppdrag som straffskytt efter den tidigare missen. Stefan smällde in straffen till höger om Herajärvi och det var kvitterat.

Ruskigt nervösa minuter väntade och det var relativt tyst på både hemma och bortaläktaren. Istället för att sjunga så stod nu folk och tuggade på sina fingrar. I den 84:e minuten fick Calle Rutqvist rött kort efter en tackling. I mina ögon var det ett tufft domslut och lite kompensation för en billig bollnäsutvisning en stund innan. Calle tacklade Martin Apelqvist på mittplan och det tog nog illa på Apelqvist såg det ut som. Men från min vinkel så såg det absolut inte avsiktligt ut, det var mer av en krock än en ful tackling. Tio minuters utvisning hade varit tillräckligt. Hoppas hursomhelst att Apelqvist inte blev skadad vid incidenten. Efter detta så lades det till några tilläggsminuter och just under dessa minuter så saknade Broberg sannerligen inte lägen att avgöra matchen. Det allra hetaste läget fick Jonas Nygren när han fick skottläge från straffpunkten men lyckades skjuta utanför. I anfallet efter kom Micke Nilsson loss till ett väldigt bra skottläge från vänster, men istället för att skjuta så sökte han av någon anledning en passning in framför mål. Det allra sista som hände i matchen var att Broberg skaffade en hörna och domaren signalerade för att det var matchens sista skott. Tyvärr blev hörnan resultatlös och matchen slutade 4-4.


Kommentar

Det känns förstås surt att vi tappar en poäng ikväll. Vi var det bättre laget genom hela matchen och hade mängder av chanser att stänga matchen. Framförallt tänker jag på perioden efter 3-2 målet när vi inom loppet av några minuter har ett friläge som går i ribban och en missad straff. Mål på något av dessa lägen som hade det blivit seger, det är jag säker på.

Men Broberg gjorde en bra match återigen. Det skapades mängder av chanser men den rätta kylan fanns inte i de avgörande lägena. Som sagt så var vi en klass bättre än Bollnäs spelmässigt ikväll, men Bollnäs var sannerligen effektivare. Utöver målen så hade man tre chanser som Markus gjorde svettiga räddningar på. Broberg å sin sida skapade betydligt fler heta lägen till mål men Marko Herajärvi storspelade och blev också utsedd till gästernas bästa.

Det priset i hemmalaget gick till Stefan Larsson och det tänker jag inte protestera mot. Stefan låg bakom väldigt mycket ikväll. Även Johan Koch utmärkte sig på sitt egna sätt, med sin fantastiska styrka. Ostoppbar skulle jag vilka kalla honom, som en pansarvagn. Även Jonas Nygren åkte mycket och hade mycket boll. Men återigen så är det en laginsats där ingen faller ur ramen. Tyvärr så verkar det som att Adam Gilljam slog upp sin skada ikväll efter en kollision med Robin Redin. Vi får hoppas att det inte är så illa med Adam.

Några ord om domarinsatsen. Återigen mycket svajigt av Fager. Inget matchavgörande som jag ser det men nivån pendlar upp och ner och det kryllar av kompensationsdomslut åt båda hållen. Matchen blir tyvärr lite sönderblåst.

I övrigt så hade den här matchen allt som en derbymatch ska innehålla. Mycket folk på läktarna, olidlig spänning, stundtals tufft spel och att det blev ett kryss är väl också ganska bra för att göra alla någorlunda glada.

För att återgå till publiken. Fantastiskt att över 2800 åskådare hittar till Hällåsen. Det är många år sedan sist vi hade en sådan publiksiffra. Och med tanke på underhållningen vi bjöds på så tror jag att många kommer att hitta tillbaka.

Och just den matchen, den på läktaren mellan klackarna, den vann hemmalaget ikväll. Väldigt bra tryck stundtals.

Nu tar vi sikte på match mot Gripen på söndag och förhoppningsvis två poäng.



TACK FÖR UNDERHÅLLNINGEN!



Spelarpoäng



3p - Stefan
2p - Kochen
1p - Nygren








Anders Jansson2008-01-11 23:59:00
Author

Fler artiklar om Broberg