2016-08-25 20:00

AZ - Vojvodina
0 - 0

Broberg bortdömda på Zinken

Broberg åkte på ännu en tung förlust trots en bra insats när Hammarby vann med siffrorna 6-4. Broberg dominerade den första halvleken men fick tyvärr inte med sig mer än en 3-2 ledning i halvtid. I andra spelade Hammarby upp sig och fick samtidigt fina ”målgivande” passningar från domarteamet.

HAMMARBY – BROBERG 6-4 (2-3)

1-0  (8) Richard Koch hörnretur, 1-1 (11) Erik Olovsson, 1-2 (17) Stefan Larsson hörna,
2-2 (19) Lars Karlsson, 2-3 (36) Ted Bergström, 3-3 (50) David Elfving hörna, 4-3 (55) David Karlsson straff, 4-4 (58) Johan Koch, 5-4 (66) Stefan Jonsson, 6-4 (72) Lars Karlsson straff

Hörnor: Hammarby 8, Broberg 12
Utvisningar: Hammarby 5x10, Broberg 3x10, 1x5
Publik: 1830
Domare: Team Håkan Sjösten (???)

Ofta har man kritiserat domarinsatserna under den här säsongen. Med all rätt ska tilläggas eftersom den svenska domarkåren i bandy också håller absolut lägst standard av landets elitdomare. Men sällan spelar ändå domarteamet en sådan avgörande roll som under gårdagens match mellan Hammarby och Broberg.

Efter att Broberg varit fullständigt överlägset i den första halvleken och sin vana trogen kört ifrån sina motståndare så önskade man att ledningen hade varit lite större och den borde vart större. Även i inledningen av den andra halvleken skapades några gyllene chanser att utöka ledningen, men icke. Istället kvitterade Hammarby innan de tre männen i randigt tog över tillställningen.

Hammarby tilldelades sin första straff i den 55:e minuten. Denna tyckte jag var tveksam. Richard Koch åkte sig fri med en jagande Magnus Fryklund i hasorna. Fryklund såg ut att gå in stenhårt i duellen och redan där tror jag domaren bestämde sig för att blåsa straff. Men Fryklund agerade ganska återhållsamt och störde inte Koch nämnvärt och denne fick chans att avsluta ostörd. Men straff blev det och 4-3.

Om den första var tveksam så var de andra två helt åt helvete. Jesper Ericsson gick loss på vänsterkanten och in i straffområdet. Väl där tappade han bollen, helt på egen hand och för detta belönades han med en straff. Dessutom utvisades Micke Nilsson tio minuter, trots att han bara var den som rensade bort den förlupna bollen. Straffen räddades dock av Wiström men i sekvensen efter så blev det istället mål och 5-4.

Nästa skitstraff fick, med betoning på fick, Hammarby i den 72:a när Robin Redin först slogn felpassning strax utanför eget straffområde men sedan jobbade tillbaka och vispade bort bollen. Men linjeman Engström var inte sen att blåsa för Hammarbys tredje straff på 17 minuter. Straffen i mål till 6-4.

Efter detta så gick luften ur Broberg, vilket är förståeligt. I slutskedet skapades några riktigt heta chanser, men den dåliga utdelningen håller i sig. Dessa chanser kom dock på övertid och det var nog för sent då i vilket fall.

Broberg har helt klart tillräckligt mycket chanser att avgöra den här matchen och vinna trots att man är så kraftigt motarbetade av domarteamet. Avsluten vann man exempelvis med 29-14. Men likaväl som att det är avgörande för utgången så kan man inte komma ifrån att de där horribla straffarna är det som avgör matchen. Kan inte säga att Broberg hade vunnit om straffarna inte dömts, men det hade åtminstone blivit kamp in i det sista. Nu känns det inte riktigt som att vi fick en ärlig chans.

Det är en kombination av de nya regeldirektiven och domarnas inkompetens som gör att det blir såhär. De nya straffreglerna är jävligt korkade till att börja med. Men det verkar också som att domarna har missuppfattat. Det kan inte bli straff för något som inte ens skulle ha renderat i frislag mitt på planen. Då är man jävligt fel ute. Det är alltså lättare i bandy att få straff än att få ett frislag på egen planhalva.

Det finns ju bildbevis på detta nu så man kan bara hoppas att förbundet agerar på något sätt. Direktiven måste ändras och det måste ställas högre krav på domarnas fysiska förmåga. Som det är nu har de flesta lagts sig till med lite hängbuk och då är det svårt att hänga med. Och är det svårt att hänga med så är det jävligt svårt att döma rätt. När det dessutom är domarna som kvitterar ut det största arvodet efter matcherna så känns det fruktansvärt fel.

Inte så mycket om matchen i denna matchrapport tyvärr. Jag är fortfarande väldigt förbannad över vad jag fick se igår och måste få ut det. Matchen går att bevittna på svt.se för alla som inte såg den. Lite kort om Brobergs insats i alla fall. Man gör på nytt en bra match, speciellt i första halvlek då man mer eller mindre kör över Hammarby. Man får dock lite för dålig utdelning samtidigt som Hammarby gör två mål på sina två anfall i första halvlek. Man inleder även den andra ganska piggt även om Hammarby är klart bättre än i första. Men efter Hammarbys 6-4 mål så dör matchen känns det som och det kan vi skylla på de där tre pajasarna i randig pyjamas. Broberg orkar inte kraftsamla en gång till. Man mäktar ändå med ett par riktigt heta chanser i slutskedet men bollen vill inte in.

Jonas Nygren klart bäst i Broberg och Hammarby hade stora problem med hans körningar. I övrigt tycker jag att alla gör bra insatser och ingen faller ur ramen. Den fina stabiliteten och formen verkar hålla sig. Hoppas att den fortsätter med det för nu väntar väldigt viktiga matcher om vi ska till slutspel.