-
-

Blött i första ronden

Det blev inte mycket till bandy i den första kvartsfinalen mellan Broberg och Västerås. Så länge isen var spelbar var det ett högt tempo i den jämna matchen som stod 0-0 i halvtid. När regnet tilltog så var det gästerna Västerås som behärskade underlaget bäst och gick fram till en 3-0 seger.

BROBERG – VÄSTERÅS 0-3 (0-0)
0-1 (49) Magnus Joneby, 0-2 (62) Johan Geibert, 0-3 (83) Andreas Hammarbäck

Hörnor: BIF 8, VSK 9
Utvisningar: BIF 2x10, VSK 3x10
Publik: 1717
Domare: Team Kent Lisell

Under söndagen visade termometern på 13 grader i skuggan under dagen. Den temperaturen i kombination med sol, hård vind och flera ungdomsmatcher under dagen slet hårt på Hällåsens is. Därför valde domaren Kent Lisell att skjuta på matchen en timme för att hinna preparera isen. Och preparerad det blev den. Efter hårt jobb av ismakarna så kunde matchen blåsas igång 18:00 och det var då en perfekt isyta. Upplagt för en härlig kvartsfinal med andra ord…

Första förtifem
Lagen hann knappt ta av sig skridskoskydden förrän ett lätt regn började falla över Hällåsen. Regnmängden ökade sakta men säkert vilket gjorde isen väldigt knottrig och svårbemästrad. Trots dessa förhållanden så var det ett mycket högt tempo i första halvlek. Västerås var laget som stod för det mesta av bollinnehavet men de körde oftast fast i ett mycket tätt hemmaförsvar.

Det blev mycket studsande bollar och chansartade situationer. Västerås satsade på att lyfta in bollar mot Brobergs straffområde för att sedan ta hand om andrabollarna. Något som inte skördade några framgångar i första halvlek då Broberg var starka i duellerna. Broberg å sin sida satsade på snabba spelvändningar och var också närmast ett ledningsmål i den första halvleken. De hetaste chanserna var två hörnor, en som gick i utsidan av stolpen och en som räddades snyggt nere vid stolproten av Kjörling, och ett överraskande långskott från Jonas Nygrens klubba där Ted Bergström var mycket nära att sätta dit returen. Men halvleken slutade 0-0 och så långt var det vidöppet.

Andra förtifem
Inför den andra halvan tilltog regnandet ytterliggare och underlaget övergick från knottrigt till flytande. På läktaren var vi överens om att det första målet kunde bli väldigt avgörande för matchutgången. Och tyvärr så var det Västerås som spräckte nollan. I den 49:e minuten blev Magnus Joneby helt plötsligt fri från halva plan och kunde ostört sätta 0-1.

Ingen fara på taket ännu, lång tid kvar att vinka på. Men det blev alltmer svårspelat ju längre matchen led. Hade det regnat med samma intensitet från start så hade matchen garanterat spelats i 3x30, men nu var det bara att gilla läget. Och det märktes att hemmalaget inte riktigt gillade läget. Man försökte, utan riktig framgång, att rulla upp sina anfall i hög fart efter isen. Något som kan vara ohyggligt svårt i väder av denna typ. I den 62:a minuten så gjorde Västerås 0-2 och det var väldigt tungt i det läget. Målet kom också till på ett helt felaktigt frislag där Calle Rutqvist gjorde en klockren brytning. Efter det målet så kändes hemmalaget genast 10 kg tyngre i fötterna.

Men man försökte sig på en sista kraftansamling och flyttade in folk i straffområdet. Det brände till ett par gånger framför Kjörling men blev aldrig riktigt farligt. Personligen hade jag gärna sett en ännu mer offensiv satsning och lite mer chansningar i slutskedet. Istället så avgjorde Västerås matchen definitivt med när Andreas Hammarbäck fiskade ner en lång lyra och satte 0-3 i den 83:e minuten.