Torsk på Gubbängen

Det blev förlust i säsongens näst sista match, GT/76 visade mer vilja och lyckades vinna med 5-4.

AIK Bandys hemsida rapporterade följande från matchen.

---------------------------------------------------------------------------------

AIK hade en konstant press mot ett GT76 i andra halvlek som sjönk allt djupare på egen planhalva. Tre rena frilägen missades och en klinisk träff i ribban av Niklas Landeskog på hörna noterades bland annat. Hade AIK uppträtt fokuserat och korrekt från avslag hade också AIK vunnit den här matchen klart.
Nu kom AIK till match med samma loja inställning som i de senaste matcherna trots att en slutlig tredje plats borde räcka som tändvätska då Nitro/Nora BS förlorat dagen innan på Sollentunavallen mot Helenelund. Det är frustrerande att se ett så pass bra lag - tillräckligt med kvalitet för att vinna serien - som fortsätter att underprestera eller inte får ut maximalt av sitt kunnande. Denna söndag gjorde AIK än en gång en riktigt dålig match och då kom också en onödig förlust efter tre raka segrar.

Efter blott 12 sekunders spel låg första bollen i nät bakom Erik Hägglund i AIK-målet. AIK hämtade sig dock utan att spela bra. En av få som verkligen ville lira - som vanligt - var halven Robert Hannus. Med ett precist pass friställde Hannus Richard Sandsund i åttonde minuten ute till höger, Sandsund försökte lyfta bollen över målvakten som dock räddade.
Kvitteringen kom dock efter 20 minuters spel och det på hörna. Jonny Lind mötte Robert Hannus korta variant och klev in framför målvakten och lyfte bollen i nät, 1-1. Hörnan till följd av ett frislag där AIK var mycket nära att peta in returen. AIK började nu glimtvis hitta rätt i sitt spel och när AIK åkte skridskor och leverera precisa pass och lyft hade GT76 svårt att hänga med. Därför kom 2-1 för hemmalaget (23:e minuten) efter ett rejält misstag som en smäll liksom 3-1 på friläge efter ett långt utkast i 29:e minuten. AIK reducerade i 39:e minuten till 3-2 genom Christopher Lunde som höll sig framme på målvaktsretur och la bollen i öppet mål. Jonny Lind hade friläget och första avslutet.

AIK visste att en tempohöjning i andra skulle räcka för att helt ta över den här matchen trots att hemmalaget var mer än väl samlat i försvarslinjen. AIK öppnade också i högt tempo och med ett varierat anfallsspel. Chanserna var många och GT76 fick koncentrera sig på att kontra vilket de också gjorde farligt. Niklas Landeskog prickade ribban med en kanon i 52:a minuten och minuten efter var Per Hettman nära att kvittera men sköt tätt utanför i en vändning i straffområdet. AIK uppträdde tålmodigt och beslutsamt varför hemmalagets 4-2 på hörna efter 65 minuter kom mycket överraskande och framförallt olägligt. Blott två minuter senare satt även 5-2 när AIK slarvade i försvarsspelet.

AIK fortsatte dock att trampa och anfalla. GT76 mötte upp med en mur runt eget straffområde. Två minuter efter GT76:s femte mål reducerade AIK till 5-3 (69) när Jonny Lind åkte runt försvarslinjen på vänsterkanten och längs förlängda mållinjen hittade in till en fri Rickard Öster som satte bollen säkert i mål. Ytterligare tre minuter senare hade AIK reducerat till 5-4 (72). Jonny Lind var klinisk i sitt avslut i friläget på vänsterkanten. Bollen rätt upp i nättaket. Efter det följde en serie av missade chanser för AIK, bland annat två helt rena frilägen från motståndarens halva planhalva. I 80:e minuten missade Jonny Lind som fick två chanser och i 89:e minuten kom backen Kristoffer Strandberg fri med målvakten när han lämnade utvisningsbåset. Målvakten räddade dock till en resultatlös hörna.

GT76 höll undan och vann. Segern grundlades i första halvlek då hemmalaget var betydligt mer laddat för match. AIK har nu en match kvar av säsongen och rundar av hemma mot Lesjöfors IF på Bergshamra IP. Avslag 13.15 på lördag, dvs 25/2. I och med helgens resultat i nästa sista omgången är det klart att Grängesbergs BK och just Lesjöfors IF tar klivet ner i div II till nästa säsong.