Stark andra halvlek gav seger mot Nitro/Nora

En stark andra halvlek där AIK styrde totalt resulterade i säsongens första seger i div I Östra. Det blev 6-5 (1-3) borta mot Nitro/Nora BS på Karlsäng IP i den idylliska trästaden i Bergslagen

Efter blott en poäng i premiären borta mot Uppsala BoIS och den svaga insatsen i hemmapremiären mot Eskilstuna BS var AIK i det närmaste tvingat att vinna borta mot Nitro/Nora BS redan i tredje omgången för att vara med i toppstriden av serien. Det blev en tuff match med flera avbrott på grund av skador och pååkningar när domartrion hade blicken åt annat håll. AIK var dock det bättre laget och vann rättvist efter en andra halvlek där AIK höll ihop laget bättre och stängde ytor för hemmalaget. Dessutom hade Nitro/Nora stora besvär med AIK:s snabba omställningar och tyngd i anfallet. Det resulterade i att Nitro/Nora hamnade väldigt långt ner på egen planhalva och AIK fick ta fart från egen planhalva och komma i samlad styrka.

Det började dock illa. Redan i första minuten var den hemvändande sonen Henrik Hermansson (ny i AIK från just Nitro/Nora BS) i genom men slog bollen utanför i fritt läge. Domartrion visade felaktigt på hörnslag för AIK trots högljudda protester från Nitro/Nora. AIK ställde upp för hörnslag, domartrion ändrade sitt beslut och hemmalagets målvakt satte bollen i spel när AIK var helt oförberett. Ett långt utkast av målvakten och två hemmaspelare var fria med AIK:s målvakt Ronnie Jansson och gjorde matchens första mål, 1-0. AIK hamnade i orytm direkt och efter en väldigt tvivelaktig utvisning på Per Hermansson efter knappt fem minuter hade AIK svårt att fokusera på sitt eget spel och kände sig orättvist behandlade. Jacob Lindstam, fätherre på mittfältet och strålande hela matchen, trampade dock i genom hemmaförsvaret i 13:e minuten och satte dit 1-1 mellan benen på Nitro/Noras målvakt. AIK började nu successivt få ordning på spelet i en jämn första halvlek. Då råkade Per Hermansson ut för ännu en ifrågasatt utvisning och på det efterföljande frislaget satt 2-1. AIK ägnade nu mycket tid åt domarnas insats och minuten efter satt även 3-1 (i 30:e minuten). AIK lyckades dock lägga fokusen på domartrion åt sidan resten av första halvlek och skapade en hel del lägen som resulterade i hörnor, dock inga fler mål framåt.

I halvtid pratade tränare Roger Jacobsson bland annat om vikten av att hålla ihop laget och framförallt fokusera på det egna spelet. Det gjorde AIK i andra halvlek. Det var ett helt annat lag som uppträdde samlat, koncentrerat och målmedvetet och mot detta hade Nitro/Nora svårt att värja sig mot. Reduceringen till 3-2 kom tidigt (50:e minuten) när Christoffer Alberts satte dit returen på Jacob Lindstams avslut efter en sologenomåkning. Kvitteringen till 3-3 satte Henrik Hermansson säkert på straff i 62:a minuten och nu handlade det enkom om AIK som kom i anfall efter anfall. Robert Hannus trampade loss och åkte igenom hemmaförsvaret, avslutade men målvakten räddade. Dock var Henrik Hermansson framme igen och petade in bollen i öppet mål på returen och AIK hade vänt till ledning 4-3 i 69:e minuten. AIK fortsatte att trycka tillbaka ett Nitro/Nora som föll allt längre ner på egen planhalva och på hörnretur satte Rasmus Krantz dit 5-3 i 73:e minuten. Äntligen utdelning efter alla hörnor; ty målet kom efter 12:e AIK-hörnan. Nitro/Nora reducerade två minuter senare, men Per Hermansson klappade in 6-4 på ännu en hörna (AIK:s trettonde) ytterligare tre minuter senare (78:e). Samme Per Hermansson råkade sedan ut för sin tredje 10-minutersutvisning och AIK fick därmed avsluta matchen med en man mindre sista kvarten inklusive tilläggstid. Nitro/Nora satsade allt framåt, reducerade till 5-6 i 85:e minuten på ett frislag men AIK höll tämligen säkert undan och ytterligare hade möjligheter att göra fler mål på kontringar.

- Nu hoppas jag att mycket av pressen släpper, summerade spelande tränaren Per Hettman, för dagen libero i avstängdes Niklas Landeskogs frånvaro. Landeskog är avstängd ytterligare en match (mot GT76 9/12 som är nästa motståndare) efter det grova matchstraff han fick mot Eskilstuna BS. Dessutom får AIK klara sig utan Per Hermansson som även han är avstängd efter sina tre utvisningar mot NitroNora BS.