Oavgjort i premiären efter stark upphämtning

En stark slutforcering räddade en poäng till AIK efter en riktigt svag insats i bortapremiären mot Uppsala BoIS i div I Östra. AIK kvitterade på stopptid med två man mindre på isen och fastställde därmed slutresultatet till 6-6 (4-2).

Med blott sju minuter kvar av premiärmötet med Uppsala BoIS i inomhushallen i Uppsala hämtade AIK in underläge 6-3 till 6-6 efter ett enormt tryck mot hemmalaget som inte orkade värja sig mot den svarta våg som sköljde över dem. På tilläggstid (90.16) rundade Robert Hannus målvakten längs förlängda mållinjen och la bollen i enkelt i öppet mål. Lättnad i AIK efter en insats där AIK inte alls stod att känna igen. Det var frånsett sista 20 minuterna ängsligt, tempofattigt och initiativlöst där en majoritet av spelarna var direkt dåliga.
- Jag är fruktansvärt besviken, summerade spelande assisterande tränaren Per Hettman, för dagen två-målsskytt. Titta bara på vårt försvarsspel som varit vårt signum hittills, det var som bortblåst. En Uppsala-spelare kunde med en vickning få bort fem, sex av våra spelare och hade sedan öppen gata mot mål.

AIK var lojt från start och kom aldrig upp i nivå. En mängd enkla misstag resulterade i underläge 3-0 efter knappt 19 minuters spel (1-0 6.10, 2-0 11.23, 3-0 18.56). AIK reducerade på straff (Per Hettman efter 21.34 efter sologenombrott av Kristoffer Strandberg) och AIK kom in något mer i matchen och lyckades skapa fler lägen som mestadels resulterade i hörnor. Men, ett nytt grovt misstag i försvarsarbetet gav ett effektivt Uppsala BoIS läge fram till 4-1 efter 34.59. AIK fick kontakt tre minuter senare (37.59) när en hörnvariant blev lyckad (4-2 Henrik Hermansson). Den reduceringen och storspel av Erik Hägglund i AIK:s mål gjorde att AIK fortfarande var med i matchen efter första halvlek.

Det var ett frustrerat AIK i halvtid som vet vad de kan men ändå underpresterat kraftigt. Trots det var det lika tafatt i öppningen av andra halvlek och i misstänkt offsideläge gjorde Uppsala BoIS 5-2 efter 50.58. Per Hettman reducerade på hörna till 5-3 åtta minuter senare (58.03) och nu var AIK inne i en bra period och lyckades skapa tryck mot hemmamålet. Två bra lägen som borde resulterat i mål skapades strax efter och Uppsala BoIS tvingades till time out. Ett lyckat beslut för hemmalaget och AIK:s övertag mattades. Matchen kändes punkterad när sedan Uppsala BoIS klappade in 6-3 på straff med drygt tio minuter (79.05) kvar. Då satsade AIK allt framåt och hemmalaget sjönk djupare och djupare in i eget straffområde. AIK radade upp chanser och till slut kom också utdelningen. 6-4 på hörna efter 83.07 när Henrik Hermansson tryckte bollen med kraft upp i nättaket, samme Henrik Hermansson reducerade sedan till 6-5 efter 87.09 efter ett vackert mål. Per Hettman hittade med en lyra in till nyförvärvet från Nitro/Nora BS som med ryggen mot mål plockade ner bollen med klubban, vände om och klippte till med ett knackskott utan chans för målvakten. Uppsala BoIS var fastklamrat runt eget mål och AIK pumpade på. Huvuddomaren som i en snäll match hittat två utvisningar på AIK-spelare de sista tio minuterna meddelade att det var två tilläggsminuter. AIK med åtta utespelare på isen fortsatte att trycka på och till slut kom kvitteringen. Robert Hannus klev i straffområdet med fart, gick runt försvaret och rundade målvakten jäms förlängda mållinjen. Ensam med öppet mål placerade han bollen i nät.

Stor glädje i AIK efter en premiärmatch som spelarna annars helst vill glömma. Nu gäller det att ladda om inför hemmapremiären mot Eskilstuna BS nästa söndag (18/11) som flyttats till Sollentunavallen med avslag 13.00 på grund av isbrist på Bergshamra IP