AIK segrare i annandagsderbyt

den klassiska annandagsbandyn på ett välbesökt Bergshamra IP denna gråmulna helgdag. Efter en mindre bra första halvlek trampade AIK loss ordentligt i andra och vann med säkra 7-3 (1-2) i ett grinigt derby med 200 utvisningsminuter.

fter den senaste tidens intensiva snöande hade vaktmästarna gjort sitt yttersta för att få till en spelbar is till bandyns egen nationaldag, den stora folkfesten på annandag jul. Det lyckades efter väl genomfört arbete, men lagom till avslag började ett lätt regn strila över Bergshamra IP med omnejd. Det svårbemästrade underlaget passade Djurgården betydligt bättre än AIK som hade det tufft med den knottriga isen. Redan efter drygt fyra minuters spel fick Djurgården straff när AIK inledningsvis allt för lättvindigt sjönk djupt på egen planhalva. Straffen sköts dock utanför, men knappt åtta minuter senare (efter 12.18) hade Djurgården tilldömts ytterligare en straff som satt. Blott två minuter senare (14.22) var det 0-2 på anslagstavlan. Då hade AIK dessförinnan missat ett friläge. AIK tog time out och genast blev det bättre styrning och anfallsspel från AIK. Ett antal bra lägen missades innan Christoffer Alberts reducerade till 1-2 efter 24.17. Passningen och uppspelet kom från halven Robert Hannus. Ett resultat som stod sig de första 45 minuterna i en tuff men tempofattig första halva.

Inför andra halvlek hade regnet upphört och med nyspolad is blev AIK ett nummer för stort för Dif denna dag. AIK kunde nyttja sitt spel efter isen och skapade redan efter två minuters spel (47.02) ett bra läge men Rasmuns Krantz sköt tätt över fritt till höger. Men kvitteringen till 2-2 kom tämligen omgående. Äntligen hittade AIK rätt med sitt hörnskytte (två mål på totalt fem hörnor) när Niclas Landeskog dundrade bollen i nättaket efter 48.58. Efter 54.17 satt 3-2 i nät när Henrik Hermansson klappade in ytterligare en hörna, även den slagen från vänster. Nu hade AIK total kontroll över händelserna och när Henrik Hermansson gjorde sitt andra mål i matchen fram till 4-2 efter 61.34 (Henrik Svensson drev upp anfallet) tappade Djurgården allt och uppträdde uppgivet. AIK var för bra och efter 67.39 kom matchens vackraste mål och framförallt uppspel. Isens dominant i Jacob Lindstam drev upp bollen och hittade med en passning som skar i genom Djurgårdens försvar en fri Christoffer Alberts som klappade in 5-2 i krysset bakom en chanslös Emil Antonsson i Djurgårdens mål. Fyra minuter senare (71.02) satt 6-2. Per Hettman väntade in bollen, tog emot och drev längs förlängda mållinjen på högerkanten. Med ett precist inspel hittade Hettman en helt fri Henrik Hermansson som bara rakade bollen upp i nättaket - hans tredje för dagen. Djurgården reducerade till 6-3 på ett frislag bakom Ronny Jansson i AIK:s mål efter 80.06 innan Henrik Svensson avrundade målskyttet denna derbydag med att läckert runda Djurgårdens målvakt i friläge och lyfta bollen säkert i nät fram till 7-3 på stopptid (94.48).

Andra halvlek blev förryckt av frislag och de många utvisningarna med flera matchstraff inkluderade. Enkom sista sex minuterna av matcherna dömdes fem tiominutersutvisningar ut av domarstaben som fick arbeta ordentligt. När det dock spelades bandy var AIK ett nummer för stort och vann till slut odiskutabelt. En seger som var ett måste för AIK efter förlusten senast mot Uppsala Näs IK i den oerhört jämna serien div I Östra. AIK:s andra halvlek var solid med en välkomponerad försvarsmur och vasst anfallsspel som Djurgården inte kunde värja sig mot.