Vänersborg - Villa Lidköping
3 - 6

Äntligen seger igen
Äntligen Villajubel igen.

Efter fyra matcher utan seger så vann Villa äntligen igen när man slog Vänersborg i derbyt med 6-3.

Det stora frågan inför det riktiga derbyt som matchen kallats i vissa medier var om Villa skulle få lite fart på sin offensiv igen efter bara fem mål framåt på de senaste tre matcherna. Det blev rejäl fart kan man nog säga. Redan efter en kvart hade väl Villa skapat mer framför motståndarmålet än på de senaste tre matcherna tillsammans.

Det skapades en del framför Villas mål också ska sägas. Det var väldigt högt tempo och öppna ytor inledningsvis. Lite väl öppet emellanåt för de med tränarögon kanske, men det får man väl ta. Det blev en rätt så skön bandymatch att kolla på för oss som inte är utrustade med kritiska tränarögon.

Villa gjorde första målet efter 8 minuter genom David Karlsson på snyggt pass av Jesper Eriksson. Kvitteringen kom snabbt när kvicksilvret Robin Öhrlund tråcklade sig förbi flera Villaspelare och passade till Robin Lundqvist som satte bollen i mål. Officellt blev det dock tvärtom, Öhrlund målskytt med Lundqvist som passningsläggare.

Det höga tempot från inledningen sänktes en del efterhand. Konstigt vore väl annars. Chanserna från båda håll fortsatte dock att dyka upp med jämna mellanrum och till slut så ringde målklockan igen för Villa när Tim Persson sopade in ett inspel från Felix Pherson efter 32 minuter. Ledningen höll inte till paus utan Juho Liukkonen kvitterade när han slog in en retur. Joakim Hedqvist som inte ens var i närheten fick officiellt målet av någon anledning.

I andra halvlek så fick Villa en drömstart när Christoffer Norin lyckades ta ner en lyftning från Jesper Eriksson och krutade in 3-2 i första minuten. 4-2 gjorde Norin på nytt när han satte en retur efter skott från Joel Broberg när Vänersborg sölade med bollen på egen planhalva. Villa hade ett tydligt grepp i andra halvlek och styrde skeendet i matchen. Defensivt täpptes det till betydligt bättre än i första halvlek.

Även vid 5-2 var Norin inblandad när han sköt i stolpen och Felix Pherson satte returen i mål. Hans första mål i Villatröjan. Skapligt skönt att få sätta det i ett derby mot Vänersborg som han ju spelade för förra säsongen och lämnade under lite småstökiga premisser. Villa hade en 5-2-boll inne tidigare när Tim Persson styrde bollen i mål. Efter långa diskussioner så underkändes målet eftersom Tim tydligen fick in bollen med hjälp av ena skrillan.

Vänersborg reducerade efter 89 minuter genom Emil Viklund innan David Karlsson spikade slutresultatet 6-3 på straff långt in på övertid. Joel Broberg skapade straffen när han totalt orädd tryckte sig in i Vänersborgs straffområde. Villas första straff i serien faktiskt. Det dröjde till elfte matchen innan den kom.

Det blev lite derbygrinigt i andra halvlek och bland annat så fick sig Petter Björling en riktig tjottaflängare i ansiktet med lite blodförlust och ett tjusigt sår som följd. Han kommer hädanefter att gå under smeknamnet Scarface. Grinigheter, lite allmänt virriga domare och annat mankemang gjorde att tilläggstiden blev nästan nio minuter innan det riktigt stora segerjublet kunde bryta ut.

Villa gjorde en riktigt bra andra halvlek där man tog över matchen. Tyngden, skickligheten och bredden i laget tog ut sin rätt. Spelare som Joel Broberg, Christoffer Norin och Tim Persson var väldigt framstående. Defensivt så var det lite öppet i första halvlek men Jesper Thimfors gjorde en stormatch i buren med ett par högklassiga räddningar. Hos Vänersborg handlade det mesta om Viklund/Öhrlund.

Det känns ju ganska så tydligt att Villa har ett rejält psykologiskt övertag på Vänersborg för tillfället. Senaste förlusten kom på annandagen 2011 och det tycker jag märks ute på isen. Villaspelarna känner sig trygga och vet att man förmodligen kommer mala ner Vänersborg till slut.

En välbehövlig och skön seger för Villa efter ett par poänglösa matcher. Nu väntar landslagsuppehåll och nästa match spelas inte förrän 13 december då Broberg kommer på besök till Lisch. Vi hörs la då!

Vänersborg vs Villa 3-6 (2-2)
0-1 David Karlsson (Jesper Eriksson) 9
1-1 Robin Öhrlund (Robin Lundqvist) 13
1-2 Tim Persson (Felix Pherson) 33
2-2 Joakim Hedqvist 42
2-3 Christoffer Norin (Jesper Eriksson) 46
2-4 Christoffer Norin 59
2-5 Felix Pherson (Christoffer Norin) 76