Bandy-VM tänkt att spelas i oktober 2020

Bandy-VM tänkt att spelas i oktober 2020

Världsmästerskapet i bandy 2020 flyttas fram till första veckan i oktober.

Det internationella bandyförbundet (FIB) har tagit ett beslut att flytta fram världsmästerskapet i bandy 2020 till den första veckan i oktober. Om allt går enligt plan kommer bandy-VM spelas mellan den 3-10 oktober i Irkutsk, Ryssland. Det var tänkt att VM 2020 skulle äga rum nu i april men blev uppskjutet på grund av covid-19.

Den samlade bedömningen som SBF gjort, (svenska bandyförbundets internationella kommitté), är att delta i VM nu i oktober. SBF är även för att delta i VM 2021 som är tänkt att spelas i månadsskiftet mars-april i ryska Syktyvkar.

Det innebär att vi kan få två stycken världsmästerskap i bandy inom loppet av ett halvår, ett förlagt på hösten 2020 och det andra under våren 2021.



Den tillförordnade kanslichefen för det svenska bandyförbundets internationella kommitté (SBF), Håkan Sjösten, säger följande till svenskbandy.se:

- En mycket viktig aspekt för beslutet är att intäkterna från herr-VM skapar en ekonomisk och organisatorisk grund för alla övriga FIB-turneringar, som dam- och ungdomsturneringar. Vi är en viktig medlem i FIB och våra beslut påverkar en stor del av bandyvärlden. Det innebär att vi känner att vi både vill och ska ta vårt ansvar. Vi planerar för ett herr-VM detta kalenderår och ett nästa.

Beslutet att flytta fram bandy-VM, plus att ett till VM ska gå av staplen några månader senare, är något som inte alla klubbar uppskattat. Håkan Sjösten kommenterar detta till svenskbandy.se:

- Vi har stor förståelse för föreningar som får en ändrad försäsong och det som följer med det. Vi har inte varit oberörda av föreningarnas negativa inställning till att spela två VM samma säsong, men det ska vägas mot vårt ansvar i den internationella bandyn och att vi står inför en unik situation i en rådande pandemi.

Fler kommentarer från Håkan Sjösten och artikeln i sin helhet finns här:

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-05-07 17:16:00

Fler artiklar om Sverige