Bortaseger mot AIK för Villas del.

Villa är nya serieledare efter seger borta mot AIK med 6-2.

Till denna match så hade Villa fått tillbaka lagkaptenen Martin Karlsson efter att han missat två matcher på grund av hjärnskakning. William Arvidsson fick vila istället. Dessutom stannade Jon Karlsson hemma eftersom han ska bli pappa vilken dag som helst. William Åhman satt med som reservkeeper. Theo Lewerin saknades också. Han var hemma i Lisch och spelade match med juniorlaget.

Det här var ju första gången Villa mötte AIK i elitseriesammanhang. Det hade snackats en del innan om de dåliga förutsättningarna på Bergshamra IP men just denna dag hade man ändå en väldig tur. Det var uppehåll och klart väder med ett par minusgrader så förutsättningarna för utomhusbandy var riktigt bra. Sedan blir det ju lite speciellt ändå med belysning som ger skuggor på planen och så vidare men det kunde varit betydligt värre.

Efter en dryg kvarts spel så var Villa i ledning med 2-0. Vid 1-0 så forsade Johan Löfstedt fram på offensiv planhalva. Han släppte bollen till Jocke Andersson som passade vidare till Tim Persson. Tim sköt, Andreas Bergwall i AIK:s mål lämnade retur och Löfstedt höll sig framme och satte bollen i nät. 2-0 var Felix Phersons mål. Han fick ett pass på vänsterkanten, tog sig fram till kortlinjen, dribblade sig in mot mål och satte bollen högt förbi Bergwall. En fantastisk soloprestation på väldigt liten yta av Felix.

Villa hade total kontroll i första halvlek och spelade väldigt disciplinerat. Långa stunder så fick AIK överhuvudtaget inte låna bollen. Första riktiga skottet på mål för hemmalaget dröjde till minut 39. Villa hade några skapliga lägen att utöka men första halvlek var ändå relativt chansfattig. 2-0 i paus.

Andra halvlek bjöd på lite öppnare spel. AIK försökte spela lite snabbare och komma med mer folk offensivt. Villa hade dock inga större problem att freda sig och hade istället flera fina lägen att utöka ledningen. Bland annat hade Felix Pherson ett kanonläge som missades.

3-0 kom ändå efter 57 minuter när Jocke Andersson mycket vackert volleysköt in bollen på ett inspel från Petter Björling. Två minuter senare så blev det 4-0 när Martin Karlsson stal bollen från en sölig AIK-spelare och fick fri gata fram till målet. Avslutet blev lite halvkrångligt men bollen gick in i mål till slut. En hel del protester från AIK som ville ha det till frislag när Martin bröt bollen och fick sitt friläge. Svårt att säga hur det låg till med detta.

Här tycktes matchen avgjord och kanske kände Villaspelarna det också. Man brast lite i koncentrationen som dittills varit hundraprocentig. Laget föll ner en del på egen planhalva och AIK kunde komma upp och skapa lite hörnor. Två hörnmål senare genom Christian Frohm x2 så var Villas ledning nere i 4-2.

Hade AIK fått in ett reduceringsmål ytterligare så hade det kunnat bli en riktig nagelbitare på slutet. Deras ryska jätte Pavel Ryazantsev kom fram i ett bra skottläge men Jesper Thimfors gjorde en fin benparad. Farligare än så blev det inte. Det var lite stökigt med ett flertal utvisningar sista 10-12 minuterna. Ett kort tag så spelade Villa 9 mot 11 innan AIK drog på sig en utvisning och jämnade ut antalet spelare lite grann.

Villa hade flera lägen att avgöra definitivt. Johan Esplund hade ett stolpskott och även Jocke Andersson hade lägen framför AIK-buren. När 5-2 väl kom så var det just dessa två spelare det handlade om. Esplund tog sig in i straffområdet via några dribblingar på liten yta. Bergwall räddade avslutet men Jocke höll sig framme och satte returen i mål.

Något minut senare så skickade Martin Karlsson fram Jocke i bra läge som kunde göra sitt tredje mål och spika segersiffrorna till 6-2. En till stora delar mycket väl genomförd utomhusmatch av Villa. En liten downperiod vid 4-0 som gjorde att AIK kom in i matchen igen men annars en väldigt stabil insats av de vitblåskrudade Villaiterna.

Skönt också med en match utan några skador eller andra bekymmer tänker ni? Pyttsan schmyttsan säger jag då. Med 13 minuter spelade så åkte Tim Persson på en rejäl bentackling av AIK:s Ilari Moisala. Efter att ha suttit och vilat några minuter så försökte Tim spela igen men fick ge upp direkt och istället bryta matchen och bege sig av mot omklädningsrummet. Enligt Johan Sixtensson så rörde det sig tydligen om en vridning i ljumsken som han fick i samband med tacklingen.

I och med den här segern och Edsbyns derbyförlust mot Bollnäs så gick Villa upp i serieledning. Att leda serien trots alla spelare som i en strid ström varit sidsteppade av olika anledningar tyder på en väldig styrka klart värdig ett mästarlag.

Nästa match för Villa är på onsdag då Uppsalas stolthet Sirius kommer på besök till Arenan. Vi hörs och syns då.

AIK vs Villa 2-6 (0-2)
0-1 Johan Löfstedt (Tim Persson) 7
0-2 Felix Pherson (Johan Löfstedt) 15
0-3 Joakim Andersson (Petter Björling) 58
0-4 Martin Karlsson 60
1-4 Christian Frohm (Dmitri Loginov) 63
2-4 Christian Frohm (Kalle Lempinen) 73
2-5 Joakim Andersson 87