Broberg - Sirius
7 - 6

Broberg/Söderhamn IF – IK Sirius: 7-6
Simon Karlssons missade friläge var tungt.

Så som föregående säsongs bägge möten tog Broberg en uddamålsseger över Sirius, som annars vann förra mötet med uddamålet. Ur ett par blåsvarta ögon var förlusten extra svidande med drömstarten i åtanke.

Det finns inget som är svårt som att leda med 3-0 i bandy efter dryga tio minuter? Skämt åsido, men Hammarby hade denna ledning (ja, sedermera till och med Leif Boorks mardrömssiffror 4-0) i Sirius senaste bortamatch och höll på att tappa denna. Sirius hämtade då nästan ikapp underläget, men föll till sist med 5-3. I Söderhamn var det Sirius tur att få en drömstart på matchen, först 3-0 och sedan 4-1, men laget tappade och Broberg vände och vann.

Vi tar det från början. Matchen som spåddes bli jämn. Esa Määttä gjorde en ändring mot senast i och med målvaktsskiftet, där Erik Persson fick stå. Sirius chockstartade i Helsingehus Arena och gjorde första målet redan efter knappa fem minuter då Teemu Määttä höll sig framme på sin egna retur efter att ha väggspelat med Nils Bergström. Några minuter senare var hans finska landslagskollega, Jimi Heinonen, framme och stänkte dit 2-0. Och strax därefter satte Nils Bergström trean från sin framgångsrika vänsterkant. Drömstarten var ett faktum, och laget spelade som i trans. Broberg var klart skakat, så pass att tränarna kallade till tajm out, något som kom att väcka hemmalaget något.

Omkring halva halvleken fick Broberg straff efter att Victor Lundberg syndat med en hög klubba. Martin Söderberg gjorde som vanligt inget misstag från straffpunkten. Sirius svarade dock snarast upp med att skaffa sig en ny tremålsledning sedan Teemu Määttä återigen slet sig loss från en gulsvart massa. De blåsvarta var fortsatt det bättre laget och hälsingarnas första hörna kom först efter knappa halvtimmen. Men Sirius rivstart mattades av och Broberg repade revanschlusta, så som man ofta lyckas göra. Det blev tal om "raggarbandy" allt eftersom där lagen bytte chanser om vartannat. I den 39:e minuten kom också en viktig reducering genom Jonas Nygren, på pass från skicklige Vadim Arkhipkin. Broberg skaffade sig momentum och hade i slutet av första halvlek bud på ytterligare en reducering, bland annat genom ett skott som träffade målställningen.

Backar man bandet till senaste drabbningen mellan lagen, på Studenternas i november, började Sirius också matchen mycket bra. Då skaffade sig Blåsvart en 4-0-ledning (3-0 efter första kvarten) som i slutet resulterade i 4-3. Liknande tapp skedde här – fast tidigare – och andra halvlek började på värsta tänkbara sätt. Det hade inte ens gått en minut då skyttekungen Martin Söderberg pricksäkert satte 4-3-reduceringen på en hörna och tillförskaffade sig ett visst psykologiskt övertag på ett skakat Sirius. Simon Karlsson visade därtill bristande självförtroende när han brände ett friläge i 50:e minuten. En stund senare var det i stället kvitterat genom Adam Wijk. I den 63:e minuten hade Broberg vänt underläget till ledning tack vare sin ryss.

Andra halvlek bjöd alltså på tre mål fast åt andra hållet jämfört med i första halvlek. Esa Määttä gjorde som Brobergs tränare och tog tajm out i hopp om att laget skulle hitta tillbaka till det spel som fanns i början av matchen. I den 70:e minuten utökade dock hemmalaget sin ledning på en ny hörna, denna gång genom kaptenen Robert Rimgård. Kapten Victor Lundberg ville dock inte vara sämre utan satte i sin tur nästa hörna ett par-tre minuter senare.

Avslutningen av denna tokiga match blev således en nagelbitare. 6-5 stod sig den ordinarie matchtiden ut. Spänningen gick att ta på. Viktiga poäng stod på spel. Sirius var stundtals i numerärt överläge i jakten på kvitteringen och skapade under denna period minst ett riktigt vasst läge till 6-6, men målen uteblev som sagt. I den första tilläggsminuten satte däremot Jonas Nygren 7-5, något man skulle kunna tro var spiken i kistan för Broberg men domare Andreas Broberg hade tänkt sig fyra minuters tidstillägg. Kalle Mårtensson reducerade till 7-6 redan i början av den andra tilläggsminuten och skapade nerv in i det sista. Närmast kvittering var läget i absoluta slutsekunderna då Ted Haraldsson fixade fram ett frislag precis utanför straffområdet, men det skottförsöket blockades nära inpå och matchen var förlorad.

En tung förlust som Sirius inkasserade. Lagets fjärde i rad. Riktigt svårsmält förlust, men det går att ta med sig större delar av första halvlek där laget bjöd på den offensiva frenesi som laget stundtals lyckas åstadkomma, men som lyst med sin frånvaro under några veckor. Å andra sidan är det svagt gjort att tappa matchen så här. Broberg ska dock ha heder som kämpar sig tillbaka än en gång. För två år sedan vann Sirius med 8-6 i denna hall. Denna match var lika frejdig, men slutade på ett desto mer bittert sätt för IKS.