Dags för de två sista seriematcherna, plus lite kvaltankar.

Dags för de två sista seriematcherna, plus lite kvaltankar.

Så var det dags för våra två avslutande seriematcher. I morgon kväll, onsdag, åker vi till Arena Oskarshamn för att spela den uppskjutna matchen mot IF Stjärnan. En match som skulle varit vår seriepremiär den 8 november men som många andra premiärer fick skjutas upp efter isproblem. sen avslutar vi seriespelet med ny match redan på fredag kväll då Malmbäck kommer på besök till Åby. Två poäng på dessa två matcher och vi säkrar seriesegern.

Sen jag skrev sist har vi besegrat Månsarp med hela 15-2 förra fredagen. Helgen som varit var vi spellediga och nu spelar vi både onsdag och fredag. Nästa helg spelas sen sista omgången men då är vi spellediga igen. Skulle vi gå till kval börjar det den 26 februari.

IF Stjärnan
IF Stjärnan är allstå först ut på onsdagskvällen. När Stjärnan var i Åby precis innan nyår besegrade vi dem med 11-1 efter att våra anfallare Björn Einarsson och Filip Fransson varit på bra humör och svarat för 13 poäng tillsammans.
Historiskt sett brukar vi ha lite svårt för Stjärnan på bortaplan så det gäller att vi är fokuserade. Vi är nära allsvenskt kval men det gäller att vi inte tar för lätt på uppgiften och tro att det ska lösa sig utav sig själv. Vi måste gå ut och prestera, gör vi det så kommer vi ta två nya poäng på monsdagskvällen.

Malmbäcks IF
Fredagens motståndare, Malmbäck, gjorde vi också tvåsiffrigt på när vi mötte dem senast. 10-1 vann vi med mot dem i Stinsen Arena veckan innan jul.
Malmbäck ligger i ingenmansland i serien och har inte mycket att spela med men är säkert sugna på att slå oss. Men det finns inget annat än seger som gäller i våra huvuden. Slår vi Malmbäck kan vi gå in i kvalet i väldigt positiv anda vilket är viktigt.



Kvalläget
Det börjar bli mer och mer klart vilka lag som kommer spela i det allsvenska kvalet och det är spännande att följa resultaten fram till nästa söndag då sista omgången spelas i både division 1 och allsvenskan.
I nuläget ser de två kvalgrupperna ut så här:

Södra gruppen:
Åby/Tjureda IF : Vinner den södra ettan om de tar två poäng på sina återstående två matcher.
Möndal BK: Vinner västra ettan om de tar tre poäng på sina tre återstående matcher.
Åtvidabergs BK: Division 1 södra, går till kvalet som bästa tvåa om de vinner sin sita match mot Malmbäck den 20/2. 
Örebro SK: Ligger just nu på negativ kvalplats i den södra allsvenskan.
 
Norra gruppen:
Selånger SK: Leder den norra ettan. Behöver fyra poäng på sina fyra sista matcher för att definitivt säkra seriesegern.
Köpings IS: leder den östra ettan med fyra poängs marginal med 3 omgångar kvar att spela.
Derby/Linköping BK: Klara seriesegrare i den mellesta ettan.
Borlänge Bandy: Ligger just nu på negativ kvalplats i den norra allsvenskan.
 
I stort sett tror jag det kommer bli dessa lag och denna indelning. I den södra gruppen skulle det kunna bil Blåsut istället för Örebro som blir det allsvenska laget. Dessa två möts i den nästa ista omgången den 19/2, vinner Örebro det mötet går de förbi Blåsut som då hamnar på kvalplatsen.
Norrgruppen ser rätt klar ut också sånär som på det allsvenska laget här också, Borlänge ligger på den negativa kvalplatsen just nu, men både Gustavsberg och Haparanda/Tornio kan hamna där då de har 15 poäng, Borlänge 14. orlänge vsberg har tre matcher kvar, medans Haparanda har fyra. Borlänge har både Haparanda och Gustavsberg kvar att möta, två matcher som blir väldigt viktriga för dessa tre lagen. Gustavsberg - Borlänge den 21/2 i sista omgången kan mycket väl avgöra vilket av dessa två lagen som får kvala sig kvar.
När det gäller de lagen som kommer två i respektive divison 1 serie så är det ju bara ett lag som går till kval, de laget med bäst snittpoäng. Åtvidaberg är i förarsätet här. I skrivande stund har man precis slagit Målilla med 4-2 och gått upp på 23 poäng. Man har en match kvar att spela och vinner man den också hamnar man på poängsnittet 1,786. Det enda laget som är med och fightas om så högt poängsnitt bland tvåorna är Uppsala BoIS från den östra serien. Om Uppsala vinner sina tre sista matcher får de 1,722 i snitt vilket alltså inte räcker. Uppsala måste alltså hoppas att Malmbäck kan ta poäng av Åtvidaberg i sista omgången i den södra serien.
Skulle Åtvid tappa en poäng i sin sista match, samtidigt som Uppsala vinner sina tre sista går Uppsala till kval istället för Åtvidaberg, Uppsala får då 1,722 och Åtvid 1,714. Om detta sker så går förmodligen Uppsala in i den norra gruppen, och Derby flyttas till den södra.
 
Kvaldatum
Kvalet kommer alltså spelas i två grupper. fyra lag per grupp, dubbelmöten alltså sex omgångar. Ettan i varje grupp spelar i allsvenskan nästa säsong.
Datumen som gäller för kvalmatcherna är: Fredag 26 feb, söndag 28 feb, onsdag 2 mars, fredag 4 mars, söndag 6 mars och torsdag 10 mars.


Ett eventullt kvalprogram för oss i Åby skulle alltså kunna se ut  något såhär:
 

Omgång 1 Fredag 26 Februari Mölndal (Borta)
Omgång 2 Söndag 28 februari Åtvidaberg (Hemma)
Omgång 3 Onsdag 2 Mars Örebro (Borta)
Omgång 4 Fredag 4 Mars Örebro (Hemma)
Omgång 5 Söndag 6 Mars Åtvidaberg (Borta
Omgång 6 Torsdag 10 Mars Mölndal Hemma)



 





Vi lär veta om två veckor då alla serier är färdigspelade och grupperna helt klara och spelschema färdigt.

Nu laddar vi först inför onsdagens match mot IF Stjärnan!!

Daniel Janlöv2016-02-09 22:25:00
Author

Fler artiklar om Åby/Tjureda

Försäsongen drar igång och spelschemat för division 1 södra klart.