Edsbyn svenska mästare på ett ödsligt ”Studan”

Det blev en klar seger för hälsingelaget i SM-finalen mot Villa Lidköping.

Edsbyn är svenska mästare säsongen 2019/20. Hälsingelaget vann finalen mot Villa Lidköping på ett publikfritt Studenternas IP i Uppsala med 5-1 under lördagseftermiddagen.

1-0 kom cirka en kvart in på första halvlek när Jonas Edling sköt från distans. Sedan följde två snabba mål i slutet av första halvlek, båda från Mattias Hammarströms klubba. Det första kom från straffpunkten och det andra från distans. 3-0 i paus gav Villa Lidköping en ordentlig uppförsbacke som man inte orkade klättra upp för.

Andra halvlek blev inte lika sevärd som den första och även om Villa tryckte på lite mer så fick västgötarna inte in bollen i mål och den tidiga reduceringen uteblev. Istället var det Tuomas Määttä som kunde stänka in 4-0 innan Villa fick in sitt reduceringsmål i den 59:e minuten genom Martin Andreasson på hörna. Målet blev både västgötarnas första och sista i den här finalen.

Edsbyn gjorde 5-1 genom matchens främsta målskytt och kanske spelare, Mattias Hammarström, i den 79:e minuten. Målet kom på hörna och där var Edsbyn effektivare för dagen. Ett mål på sex hörnor får sägas vara godkänt. Villas motsvarande siffra idag, ett mål på 18 hörnor, var inte tillräckligt bra för att vara snäll med orden.

Edsbyn vann finalen välförtjänt och var Sveriges bästa bandylag den här säsongen. Det kan nog få säga emot. Seriesegern, 3/3 vinster i kvartsfinalen, 3/3 vinster i semifinalen och nu dagens klara finalvinst i Uppsala talar sitt tydliga språk. "Bandybyn" var bäst under hela säsongen och när det väl gällde.

Den enda smolken i glädjebägaren var det ödsliga ”Studan” i Uppsala. Publikfesten uteblev, men det kommer nog festas i Edsbyn ikväll och imorrn - plus hela nästa vecka. Det kanske bara kommer ske under några andra former.

Mattias Hammarström, tremålsskytt i finalen, med bucklan i omklädningsrummet

Röster efter matchen:

Mattias Hammarström, Edsbyn, till SVT Sport:
- Man brukar säga att 3-0 är det värsta att leda med men det tog vi i dag. Det är väldigt speciellt att spela inför tomma läktare än inför 15000-20000 som det brukar vara men för oss betyder det lika mycket.

Martin Karlsson, Villa Lidköping, till SVT Sport:
- Vi spelade inte så där jättebra och så fick de 2-0 och 3-0 i första halvlek. 1-0 hade varit jättebra och vi tog inte tillvara på våra hörnor, de är täta.

Edsbyn - Villa Lidköping 5-1 (3-0)
1-0 Jonas Edling 15´
2-0 Mattias Hammarström 40´
3-0 Mattias Hammarström 41´