Edsbyn - Sirius
7 - 2

Edsbyns IF – IK Sirius: 7-2
Jerker Ortman fick trösta sig med säsongens tredje mål.

Som väntat blev det en klar Sirius-förlust i Svenska Fönster Arena. Det var den tredje raka Sirius-förlusten efter uppehållet. Edsbyn tog komfortabelt sin tolfte raka seger efter poängtappet i Uppsala.

Sirius öppnade matchen överraskande bra, men efter dryga kvarten spelad satte Matteus Liw, lillebror till fyra år äldre William Liw, matchens första mål efter fint förarbete från Simon Jansson. Det dröjde bara en och en halv minut innan ledningen utökades på hörna genom 38-årige Daniel Burvall Jonsson. Hörnor är något Edsbyn har varit erkänt bra på i många år, så också i år. De har inte bäst hörneffektivitet, men de har gjort flest hörnmål, men så har de ju också gjort flest mål och är allmänt bäst i serien därtill. Så i den 38:e minuten levde hälsingarna upp till sitt mantra och satte ytterligare en hörna, denna gång via en annan 38-åring, Hans Andersson. Bägge dessa hörnmål var frukten av hörnreturer, där bortalaget var för nonchalanta, samtidigt som hemmalaget ska ha beröm för att vara på hugget.

Sirius hade också en bra säsong när det gäller hörnskyttet, men det har blivit sämre på den fronten. Faktum är numera att endast Motala, Vetlanda och Åby har gjort färre mål på hörnor än Blåsvart. Procentuellt sett är förvisso Sandviken och Västerås sämre också. Det är dock synd att Sirius, som inledde säsongen så vasst på hörnor, tappat så mycket i detta ganska viktiga spelmoment i bandy. I denna match hade Sirius sex resultatlösa hörnor och matchen innan sju stycken. Dessförinnan, mot Bollnäs, gick dock en hörn-variant in. Men det är också det enda hörnmålet som har gjorts sedan Frillesås-matchen för en månad sedan. Därefter var det i och för sig tre matcher i följd där det bara skapades tre hörnor per match, vilket är anmärkningsvärt i sig. Ett hörnmål på den senaste månadens sex matcher är hur som helst ett underbetyg och något som behöver vässas avslutningsvis av serien.

Teemu Määttä, storebror till tvillingbröderna i Edsbyn, fick dock in ett imponerande långskott i den 43:e minuten. Det såg emellertid förvånansvärt att bollen gick in bakom den annars så stabile Andreas Svensson, en målvakt som för övrigt Sirius berömde målvaktstränare, Fredrik ”Linkan” Lindqvist, håller högst. Tack vare denna reducering fanns det ändå en strimla hopp inför andra halvlek.

Fast då får man – nu igen – inte börja andra halvlek så bedrövligt igen. Det dröjde bara en halv minut innan baklängesmålet uppenbarade sig efter att Oscar Wikblad mött ett lag som mentalt såg ut att vara kvar i omklädningsrummet. Efter denna väckarklocka blev det lite avslaget. Matchen kändes som avgjord och Edsbyn var desto närmare kommande mål än vad Sirius var, bland annat hade hemmalaget ramträffar. I den 72:a minuten kom också ”femettan” efter en ny retur. Det ska dock sägas att dagens burväktare, Erik Persson, många returer till trots stod emot en rejäl anstormning emot sig och hans försvar borde ha avvärjt någon av dessa returer som resulterade i mål.

Matchens snyggaste mål kom med kvarten kvar. Sirius-slarv var däremot upprinnelse till situationen då Nils Bergström tappade bollen ödesdigert sedan han fått den utrullad till sig av Sirius comebackande målvakt. Tuomas Määttä, denne finske artist med Gretzky-numret 99, tog bollen och lobbade den retligt men snyggt över Erik Persson. Bolltapparen Bergström revanscherade sig dock några minuter senare genom att droppa bollen till Jerker Ortman, som lyckades sprätta upp en boll i krysset. Oscar Wikblad fick dock sista ordet då han satte 7-2 med drygt fem minuter kvar av matchen. Det ska avslutningsvis poängteras att Erik Persson gjorde en bra match i sin gamla hemmaarena och höll faktiskt nere siffrorna med många svettiga räddningar.

Sammanfattningsvis inte så mycket att säga om matchen som sådan, mer än att det som väntat var klasskillnad och resultatet blev därefter. Med undantaget för semifinal-vinsten under succésäsongen 2008-09 har bortavinsterna inne i Edsbyns bandyhall uteblivit för Blåsvart. Och väl ute på ”ön” vann, enligt uppgift, Sirius senast säsongen 1993-94. Det har faktiskt blivit några oavgjorda matcher förutom alla förluster sedan dess, men att Sirius inte vunnit en seriematch i Edsbyn på sisådär 26 år är tjatigt och tråkigt. Däremot hade Sirius en annan dyster Hälsinge-svit, nämligen den på Sävstaås som bröts genom en seger häromåret som var den första sedan 1983. Så man ska aldrig säga aldrig. Här och nu var det dock för svårt att rå sig på Edsbyn som de facto är bäst. Bättre lycka på lördag kanske, då det vankas Arosderby i ”Östra Aros”. Tänk på premiärmatchen!