Läget i Elitserien just nu
Villas Christoffer Edlund har fått jubla flest gånger under hösten.

Läget i Elitserien just nu

Vi dyker ned och kollar hur det ser ut i bandyns elitserie efter ett par spelade omgångar.

Vi befinner oss i slutet av november och bandyns elitserie är ett par omgångar ung. Det är en spretig tabell med bara 13 lag i serien eftersom AIK fick kasta in handduken efter en spelad omgång när klubben försattes i konkurs. Två lag har spelat fyra matcher, andra fem och så har vi ett gäng som hunnit med att spela sex matcher. 

Så här ser läget i tabellen ut just nu.

Elitserietabellen 2022/23

Toppen

1. Västerås (11 p)
2. Villa Lidköping (10 p)
3. Edsbyn (9 p)
4. Vänersborg (7 p)
5. Bollnäs (7 p) 

Kommentar: "De mesta mästarna" toppar tabellen i skrivande stund med en poäng mer än Villa. VSK har gjort flest mål i serien (40 stycken) och är obesegrade. I övrigt en rätt väntad topptrio med Villa och "Byn" som tvåa och trea. Strax där bakom får Bollnäs på en femteplats ses som ett utropstecken. Det sena nyförvärvet "EP" (Erik Pettersson) har betytt mycket för laget med sina nio mål. Vänersborg är det lag tillsammans med Gripen som spelat minst antal matcher i serien (fyra) men stoltserar med en fin fjärdeplats i tabellen så här långt med tre vinster och en oavgjord match. Edsbyn har gått rent hemma men har inte haft det lika lätt på bortais. Ett oväntat poängtapp mot Gripen och senast blev det förlust mot "Gurt". 

Mitten
6. Broberg/Söderhamn (6 p)
7. Hammarby (6 p)
8. Sandviken (4 p) 
9. Motala (4 p)

Kommentar: Hammarby fick en tuff start med två raka förluster men repade sig sedan. De tre vinsterna har kommit mot lag på "den nedre halvan" och nu väntar tuffare motstånd framöver. SAIK har bara en vinst på fem matcher men möter nu lag från "botten", dvs Vetlanda, Frillesås och Sirius. I alla dessa tre matcher bör och måste poäng plockas in. Sandviken som åtta i serien är en rätt låg placering sett till det spelarmaterial som klubben besitter. Broberg har efter urladdningen i hemmapremiären mot Bajen spelat jämnt i varje match och möter Frillesås härnäst. Motala har två vinster på sina fem spelade, bland annat en fin skalp borta mot SAIK (seger 6-3). Ett intressant möte väntar för östgötarna mot Bajen nu på fredag. 

Botten
10. Sirius (2 p)
11. Gripen/Trollhättan (1 p) 
12. Vetlanda (1 p)
13. Frillesås (0 p) 

Kommentar: Uppsala-laget Sirius har haft en tung höst med fem förluster på sex matcher, vinsten kom borta mot Frillesås. Nu möter Robertssons gäng Gripen och Motala härnäst och här finns en chans till uppryckning för de "blåsvarta". Nykomlingen Gripen tog en fin premiärpoäng hemma mot Edsbyn men har efter det haft tre raka förluster. Men resultaten har varit jämna och det är nog bara en tidsfråga innan fler pinnar kommer in på kontot. Kanske redan i kommande omgångar då man möter Sirius och Frillesås? Vetlanda har bara tagit en poäng på de inledande fem matcherna och den kom borta mot Broberg. Seriens jumbo, Frillesås, har haft det blytungt och står på noll inspelade poäng. Men kanske vänder det för hallänningarna? Det är på Sjöaremossen poängchanserna är som störst och nu väntar två raka matcher på hemmais.

Statistik

Skytteligan 
1. Christoffer Edlund, Villa (14) 
2. Daniel Johansson, VSK (10)
3. Emil Viklund, Vänersborg (9) 
4. Martin Söderberg, Broberg (9)
5. Erik Pettersson, Bollnäs (9)

Assistligan 
1. Jesper Hermansson, VSK (7) 
2. Robin Lundqvist, Vänersborg (6)
3. Felix Pehrson, Villa (6)
4. Erik Säfström, Villa (6) 
5. *fem spelare på (5) 

Poängligan
1. Christoffer Edlund, Villa (14 p) 
2. Erik Pettersson, Bollnäs (14 p) 9+5
3. Daniel Johansson, VSK (12 p) 10+2 
4. Emil Viklund, Vänersborg (12 p) 9+3 
*5. Joel Broberg, Villa (10 p) 5+5 
*5. Martin Söderberg, Broberg (10 p) 9+1 

Kommande matcher

Fredag 25/11
19.00 Villa Lidköping - Vänersborg
19.00 Vetlanda - Sandviken
19.00 Sirius - Gripen 
19.00 Frillesås - Broberg
19.00 Hammarby - Motala
19.00 Edsbyn - Bollnäs

*** *** ***

Fredrik Wiberg2022-11-24 18:00:00

Fler artiklar om Sverige