En enkel krönika som ersätter två matchreferat

Fasta situationer. Fasta situationer. Föreställ dig att du har varit med i en match och det har varit riktigt jämnt men det som fäller avgörandet i slutändan är de fasta situationerna. Det är på något sätt som visan gång efter annan går på repeat. Hörnor är en återkommande faktor och två jämna matcher där Boltic var det bättre laget (Haparanda) i den ena och spelat jämnt i den andra (Broberg) - har avgjorts på hur vasst hörnskyttet som det vinnande laget har haft.

Men se till att träna upp skyttet då?
Det är förstås den enkla vägen att gå men det verkar inte vara så enkelt. För trots varianter hit och varianter dit och nästan lyckade avslut har man kammat noll. Jämför man med hur det för ett år sedan såg ut i allsvenskan och under den säsongen kan man komma fram till att då behövde man inte vara så vass på hörnor. Boltic kom förr eller senare till lägen och kunde vinna matcherna ändå. Men i Elitserien är det än viktigare att man tar till vara på de fasta situationerna som man får till som frislag, hörnor och framförallt straffar.

I matchen mot Broberg den 19 december lyckades Boltic få fram fyra hörnor lika mycket som gästerna från Hälsingland skillnaden låg i att de svartklädda satte två av sina medan hemmalaget bommade alla fyra försöken. I går mot Haparanda åtta hörnor noll träff och tio hörnor tre träff för norrbottningarna. Ni läser själva. Det positiva med de fasta situationerna i matchen i går var att man lyckades sätta dit en straff. Det tog laget 1 242 minuter och tre straffmissar innan Joakim Jansson tog ansvaret och satte 1-1 i den 22:a matchminuten. 36 minuter senare efter att Pål Hanssen blivit bryskt behandlad hade Joakim läget att utöka straffskyttet till två fullträffar i rad men då var man tillbaka på ruta ett.

Men hur har matcherna sett ut utan de fasta situationerna?
Boltic har gjort det bra och har stundom bjudit på fart och fläkt men i sista tredjedelen har det liksom inte klickat. I ena stunden har man inte kommit till avslut, andra vevan har målvakten gjort idioräddningar, avsluten har varit för tama eller skärpan har inte infunnit sig när det ska till att avgöras. Marginalerna mellan fiasko och succé har varit så otroligt små och det är som om det på förhand är bestämt hur det ska gå.

Man kan alltid ställa sig frågan om inte skadan på Marius Austad hade hänt hur det hade kunnat sett ut med honom på planen i matcher som mot Vetlanda, 5-6 eller Tillberga 3-3. Men det går alltid att ställa sig den frågan man löser inga frågor med men-påståenden för det är utifrån förutsättningarna man har som man kan lösa situationerna och bli bättre som lag. Tack och lov är snart norrmannen tillbaka igen och än är inte loppet kört trots att det ser väldigt svart ut med fem poäng upp till Sirius och kvalplats.

...

Vilken kanonträff Martin Skogshjärta fick på i går. Efter en hörna och när Boltic återfick bollen krutade han på från långt avstånd och fick in den i det vänstrakrysset. Frågan är om man har sett något vackrare mål på Tingvalla Isstadion på många år. Det var i klass med Kaj Nordins alla fullträffar på hörnor om inte jämförbart med Roberto Carlos alla fantastiska frisparkar.

...

Någonstans hos dem finns den där hungern efter segrar och poäng. Den fanns redan på annandagen som blev inställd på grund av slapphet/lathet från en kommun som lägger ner resurser och backar upp en förening som ligger i topp of the line ekonomiskt och sportsligt i en av våra mest populära vinter-idrotter. Men Boltic har väl inte skött sina kort? Det går inte att komma ifrån att Boltic inte har skött sina kort men när man försöker att göra det men hela tiden får kalla handen och motarbetas vad gäller isen, träningsmöjligheter med mera då är det inte så konstigt att det går som det går.

För under den här försäsongen var det inte ens självklart att man fick träna ute i Vålberg den ända ishallen som kommunen driver i dag. Då är det illa.
Samma kommun som sålde ishallarna på Färjestad för en krona till Färjestads BK och lägger ner minst sex-sju miljoner om året i deras verksamhet. Pengar som kommer från skatterna som vi skattebetalare betalar in. Rent skralt kan man säga att vi är med och bidrar till en miljonverksamhet som betalar ut mångmiljonlöner varje år.

Det känns som jag hoppar på Färjestad och Kommunen. Men när verkligheten är sån och när det krävs så lite i resurser för att skapa bra förtusättningar för Boltic, Mosserud, Västerstrands AIK, Delta eller skrinnarna som använder isytan och för inte tala om alla som tar till vara på allmänhetens åkning. Då kan fråga sig om kommunnen bryr sig om anläggningen och bandyn som sport överhuvudtaget.

Man säger att tak och väggar är på gång men det snacket har vi hört på i många år nu och för varje år som går lockar ishockeyklubbarna, innebandylagen alla andra vinteridrotter som bedrivs under tak och väggar över bandyungdomarna till sig och på så vis tappar idrotten mark. Det behövs en hall i dag inte i morgon då tyvärr bandysporten tråkigt nog kommer vara bortspolad från kartan i ett distrikt som kan ståtta med flertalet SM-medaljer.

Därför är det genant att besöka öststatsarenan Tingvalla Isstadion i dag med tanke på alla andra arenorna som ligger tätt intill. Det måste även vara genant för kommunen som satsar på att arrangera stora idrottsliga evengmang att se hur isstadion år efter år förfaller. SOS-meddelandet når kanske inte riktigt fram till kommunhuset. Eller så är det så att man blundar för sanningen och har gjort det i så många år att man har glömt bort det hela. Det har varit viktigare att bygga hall till sporter som curling, skateboard och BMX-Cykel.

Nej, hör på ropen från öststatsarenan Tingvalla Isstadion. Arenan och bandy-skridskofolket ropar "Hall åt alla".

...

Broberg Söderhamn i morgon.
Jag tror faktiskt vinschanserna är goda bara man ser till att ta till vara på de fasta situationerna.
Kör på Boltic någon gång släppper det.

Anders Andersson2010-12-29 16:00:00
Author

Fler artiklar om Boltic

Boltic är redo för Ljusdal på bortais
Mikael Bood snart tillbaka - längtar efter att få spela match