Ett Villalag klart för SM-final
Damerna finalklara. Herrarna får spela avgörande match på måndag.

Villas damer är klara för final medan herrlaget tvingas till en avgörande match.

Under lördagen så hade två Villalag chansen att bli klara för SM-finalerna nästa helg. Ett lag lyckades med uppgiften och ett lyckades mindre bra och får spela avgörande match på måndag.

Ska vi ta det positiva först? Villas damer som spelade hemma i Arenan mot Skutskär gjorde det man skulle och vann komfortabelt med 7-3 och gick därmed till SM-final med 2-0 i matcher.

Det stod 1-1 ett tag i första halvlek innan Villa drog ifrån till 3-1 i paus och sedan ökade i andra. Ledningen var så stor som 7-1 innan Skutskär fick in några tröstmål på slutet. Ida Friman och Sofia Eriksson blev bästa målskyttar med två baljor var.

Viktiga kuggen Viktoria Karlsson har missat båda semifinalerna på grund av sjukdom. Förhoppningsvis kommer hon vara frisk och redo för finalen nästa helg.

Finalmotståndare blir AIK som slog ut Västerås med 2-0 i matcher. Finalen spelas i Uppsala på lördag kl.11:30. Tycker alla som kan verkligen ska ge sig dit och stötta tjejerna. De förtjänar allt stöd de kan tänkas få.

Ska vi ta oss an det lite mindre positiva då? Herrlagets match borta mot Västerås som jag själv bevittnade i ABB Arena. Hemmalaget klev ut på isen med stor energi och satte upp ett högt tempo som Villa inte kunde värja sig emot. 3-0 efter drygt 20 minuter blev 4-0 i paus och det kändes i underkant. En total förvandling jämfört med hur det såg ut i torsdags.

I andra halvlek blev det lite bättre från Villas sida och man var såpass nära som 5-3 ett tag. Främst tack vare Erik Säfström som var den som skapade mest oro för Västerås försvar. Han spelade fram Tim Persson till 4-1, gjorde själv 5-2 och skapade läget som resulterade i Edlunds 5-3.

Det närmsta Villa kom 5-4 var ett skapligt skott på hörna. Efter Västerås 6-3 så reducerade Joel Broberg till 6-4 men direkt på det så satte de grönvita sitt sjunde mål och dödade matchen definitivt. Inte ens en blind person kan protestera mot att Västerås seger var fullständigt rättvis. Man körde över Villa totalt i första halvlek.

Kändes som Villas lag blev alldeles för långt och Västerås kunde lätt ta sig förbi anfall/mittfält och komma med fart mot Villas backlinje som sattes på svåra prov. Offensivt gick det ofta långsamt och blev för omständigt. Ett inte tillräckligt resolut passningsspel och flera felbeslut ledde också till en rad omställningar. Samtidigt som man gnäller på Villa så ska man också komma ihåg att Västerås gjorde en kanonmatch.

Ludvig Johansson fick utgå en kvart in på andra halvlek efter att gjort illa ena ljumsken. Petter Björling som var tillbaka i laget igen tog över hans backplats. Vi får se hur det blir med Luddes medverkan i nästa match.

Semifinal 5, den ultimata vinna eller försvinna-matchen, spelas på måndag kl.19. För vinnarna där så väntar Edsbyn i final efter att hälsingelaget slagit ut AIK med 3-1 i matcher.