Falu BS – IK Sirius: 1-5!
”Jag gjorde det för klubbmärket” – Markus Kumpuoja.

Falu BS – IK Sirius: 1-5!

Sviten på tio raka matcher utan vinst. Sirius tog revansch på Falun och tog en blytung femetta på Lugnet. Nu har Sirius elitserie-kontraktet mestadels i egna händer inför den sista matchen på söndagen.

Inför matchen stormade det kring Covid-19, mer känt som Coronaviruset. I och med den ökade spridningen i Sverige kom under dagen spekulationer om att Bandyfinalen kommer att spelas inför tomma läktare. Folkhälsomyndigheten gick ut med rekommendationen att endast anordna evenemang upp till 500 personer. Falu BS släppte dock in 650 åskådare.

Sirius kom ut på Lugnet med samma gäng som senast. Inga ändringar gjordes i truppen. Energinivån såg dock ut att vara på en helt annan nivå än i halvmesyren mot Frillesås. Spelarna såg i allmänhet mer inställsamma ut. Masarna såg också taggade ut, men Blåsvart visade vilket lag som besitter mest kvalitet. Erik Persson fick för övrigt förnyat förtroende, men Anton Andersson satt inte och deppade på bänken för den sakens skull, utan stod mestadels upp och var högst engagerad i matchen. När Sirius gjorde mål åkte han och jublade högt med tillresta Västra sidan. Denna match utstrålade Sirius hjärta för klubbmärket. Laget hade bestämt sig för revansch.

Blåsvart tog äntligen kommandot från första början. Det dröjde bara en och en halv minut innan härförare Markus Kumpuoja hade öppnat målskyttet med ett säkert skott efter att ha mottagit ett inspel från William Liw. Därefter blev det däremot ett ställningskrig. Bägge lagen vaskade fram en del hörnor, dock utan framgång. Sirius hade flera individuella prestationer som stod för högklassiga prestationer som drev bollen på egen hand mot motståndarnas straffområde. Tidigare har detta mestadels skett via Nils Bergström, men nu visade flera spelare initiativ och skapade oreda i Faluns försvar. Just "Nisse" kunde i den 34:e minuten utöka ledningen efter en tilltrasslad situation. Ställningen stod sig till halvlekens slutsekund då Sirius, ånyo efter en räd av nummer 17, skapade sig en straff och iskalle Jimi Heinonen såg till att fortsatt vara 100-procentig från straffpunkten.

I den andra halvleken kunde Sirius, för ovanlighetens skull, kliva ut med en hyfsat betryggande ledning. Kvalspänningen låg dock fortsatt i luften och Falun lyckades komma till en del lägen, men Victor Lundberg var fantastisk som libero och avfärdade det mesta. Dessutom gjorde Eric Persson sin bästa match på länge och var säkerheten själv. Persson släppte dock in en balja efter en timme och det genom en aktion av högsta klass från hemmalagets mest meriterade spelare, Mikael Olsson. Det var som upplagt för en gastkramande sista halvtimme, men då klev Jerker Ortman fram och satte viktiga 1-4 i den 64:e minuten. Då skapades ett visst lugn i matchen för de annars så tyngda uppsaliensarna. Sirius höll ställningarna och med kvarten kvar fastställde kunde Markus Kumpuoja runda Patrik Hedberg och fastställa det speedway-typiska resultatet – en femetta!
 
Det utbröt ett jättejubel efter slutsignalen då Sirius tio matcher långa svit utan vinst fick ett stopp. Matchen i sig var ganska jämn, men Sirius hade för första gången på länge marginalerna på sin sida och visade därtill en inställning som tidigare efterlysts. Segern innebar också ett stort steg mot nytt kontrakt i finrummet. Man ska dock inte ropa hej, som det heter, utan elitserie-statusen avgörs på söndag. I händelse av vinster för både Sirius och Falun blir det en målskillnadsaffär. Sirius möter då Lidköping som är avsågade som kvaljumbo och Falun möter redan elitserie-klara Frillesås. Vill det sig riktigt illa kan Frillesås gå på halvfart och då kan det kräva att Blåsvart öser in en del mål. Just nu har dock Sirius läget desto mer i egna händer eftersom man i och med denna seger nu har tre måls bättre målskillnad än masarna.

Johannes Olanders2020-03-14 17:42:42
Author

Fler artiklar om Sirius