Femetta tog Bollnäs upp på slutspelsplats
Andreas Westh bäst då Bollnäs slog Ljusdal

Det blev en säker hemmaseger då Bollnäs på onsdagskvällen derbybesegrade Ljusdal med 5-1 hemma på Sävstaås. Matchen lär inte gå till historien som den mest välspelade, men poängen vägde tungt för Giffarna som efter en tung inledning nu tog sin andra raka seger, vilket även innebar att laget tog sig upp på en slutspelsplats.

Matchen började i ett hyfsat friskt tempo där båda lagen verkade spelsugna. 1-0 kom redan i den 6:e minuten då snabbe turbon, Pär Törnberg även visade spelsinne när han lättade fram bollen till Ville Aaltonen, som i friläge säkert överlistade Jonas Svensson i bortaburen. Den gamle Bollnäsbekantingen, Tobias Björklund var sen nära att åka sig fri men körde rakt in i murbräckan, Andreas Westh som sista gubbe i hemmaförsvaret. Det var en jämn start på matchen där båda lagen försökte att hålla boll och även att prova på en del lyft framåt. LBK fick i den 13:e minuten en hörna… Tobias Björklund bröt av inspelet och dundrade upp 1-1 bollen stensäkert bakom, Niklas Prytz i hemmamålet. Prytz som det senare skulle visa sig få en relativt lugn resa i afton.

Sen blir det lite hafsigare spel med många felpass och någon utvisning för bägge lagen. Några halvchanser mer för hemmalaget som dock är lite uddlösa i avsluten. Men då knappa halvtimmen var spelad så sätter Juho Liukkonen ändå rättvist tvåan för hemmalaget, även om det skall sägas lite turligt då han drar till från långt håll där bollen försmädligt letar sig in bakom en förmodad skymd Jonas Svensson i bortaburen?

Det spelas lite småfult från båda håll med ytterligare utvisningar som följd. Inget mer ser ut att hända då Bollnäs får en hörna på övertid. Andreas Westh gör en repris från en tidigare match då han sätter 3-1 på halvlekens sista bollkontakt. Man får väl ändå säga att sett till chanser så förtjänade Bollnäs här en tvåmålsledning. Bortalaget Ljusdal hade också rätt mycket boll, men man hade desto svårare att bryta igenom och skapa riktigt heta lägen.

Ville sätter spiken i kistan

Efter paus så börjar Ljusdal rätt frejdigt och sätter press på hemmalaget. Bollnäs libero, Andreas Westh fortsätter att övertyga då han plockar i stort sett allt när Ljusdal fortsätter att stundom lyfta höga bollar mot Bollnäs straffområde. LBK är det bättre laget i inledningen av halvleken men när man inte får någon utdelning, så ser man allt tröttare ut. Jens Wiik är med igen efter skada och ser hyfsat okej ut i åkningen. I den 64:e spelminuten så kommer ett viktigt mål för matchens utgång… det är hemmalaget som gör det och det är pånyttfödde anfallaren, Ville Aaltonen som efter pass av just Jens Wiik, på egen hand bryter igenom bortaförsvaret och sprätter upp 4-1 bollen i de övre maskorna bakom Jonas Svensson.  En rejäl uppförsbacke för norrhälsingarna alltså, som i det skedet började se allt mer uppgivna ut. Bollnäs tar sen över allt mer och bevakar det som händer i en rätt tempofattig match med få överraskningar. En som dock har både fart och frenesi är Pär Törnberg som är en av hemmalagets klart bästa för kvällen. Bollnäs anfallare, Jimmy Lindgren har under matchen haft några bra lägen men inte fått dit bollen, men med fem minuter kvar så serverar Juho Liukkonen Jimmy som i friläge till sist överlistar Svensson. Matchen är här såklart avgjord sen en tid, men Bollnäs har lite mer att klämma fram och Aaltonen hakas i slutminuterna i ett nytt friläge, och domare Peter Öhrlund höjer armarna över huvudet. Den oftast säkre straffskytten, Juho Liukkonen kliver fram och drar bollen en bit utanför. Matchen slutar 5-1 och Bollnäs tar sin andra raka seger och den första på hemmaplan för året.

Bollnäs upp på slutspel

Även om den här matchen inte kom upp i några högre höjder så var det ändå en otroligt viktig match lagen emellan. Ljusdal försökte verkligen och man är mer rädd om bollen nu än vad man var under fjolårssäsongen. Däremot så har man rätt svårt att skapa de så kallade ”heta” lägena offensivt. Tobias Björklund var den klart farligaste i LBK den här kvällen, men i övrigt så var man ovanligt bleka att utmana Bollnäs backlinje, eller så var det Bollnäs backlinje som var allt för bra? Man försökte för det mesta anfalla till vänster och skapade också där en hel del hörnor, eller så lyfte man högt, men där var Westh outstanding ikväll och tog allt som försökte flyga förbi. Bollnäs hörnrus var också riktigt bra och man avstyrde på ett säkert sätt det mesta som Ljusdal skapade. Hela backlinjen skall dock hyllas för sitt defensiva jobb… ett insläppt mål är starka papper det.

På mitten så var turbon påskruvad för kvällen hos Pär ”Pärtan” Törnberg, som styrde det mesta på isen. Men han får nu också mer hjälp av Juho Liukkonen som avlastar och vågar driva på framåt i sin nygamla roll… mycket viktigt det. Markus Ståhl var bra ett tag, men har tyvärr en tendens att försvinna ju mer matcherna lider. Utmanade ändå på rätt sätt några gånger före paus. I anfallet så klev Ville Aaltonen fram och visade att formkurvan pekar rätt upp nu… två viktiga mål också på kontot ikväll. Bra det Ville!

Jag vill inte klaga allt för mycket, men det här var ingen av de bättre matcherna som spelats på Sävstaås de senaste åren. Men, att vinna ett hälsingederby är oftast svårare än att vinna en så kallad ”vanlig match”, så det är bara att glädjas med grabbarna och gratulera till årets andra seger i elitserien. Hoppas nu bara att de här två segrarna kan ge luft under vingarna och att man framöver vågar fylla på med lite mer folk än vad man gjorde ikväll. Defensiven var dock klanderfri och banade idag väg för två sköna poäng.

Ja det var väl allt för nu… Ljusdal får fortsätta att jaga sin första seger för året då man tar emot Kungälv på hemmais i nästa match...och Bollnäs får ladda för den svåra bortamatchen mot Hammarby på lördag. På Zinkensdamm har det väl varit ungefär lika svårt för Giffarna att vinna… som Ljusdal haft att vinna på Sävstaås genom åren. Men trender är ju till för att brytas och jag tycker faktiskt att ”Bajen” såg lite tröttkörda ut mot SAIK senast. Men helt klart så måste Bollnäs få ihop allt och sen ha marginalerna med sig för att slå Hammarby på bortaplan. Men nu gläds vi med två nya viktiga poäng, så laddar vi för "Bajen" till helgen.

Mer om den matchen här på fredag.

S-F plusliga

+++ Andreas Westh (Lagets härförare visade med sitt starka spel vägen till den andra raka segern  för Bollnäs)

++ Pär Törnberg (Turbon var påslagen och ”Pärtan” håller ihop både offensiv och defensiv hos de orangeblå.)

+ Juho Liukkonen/Ville Aaltonen (Kunde inte välja bort någon här… en var framspelare och en var målgörare, och båda betyder otroligt mycket för bredden i Bollnäs anfallsspel.

Bollnäs  GIF - Ljusdals BK  5-1  (3-1)