Förbundskaptenen Franco Bergman: - Roligt att IF Boltic är tillbaka i finrummet
Förbundskaptenen Franco Bergman tycker att det är kul att IF Boltic är tillbaka i bandyns finrum.

Förbundskaptenen Franco Bergman: - Roligt att IF Boltic är tillbaka i finrummet

Förbundskaptenen Franco Bergman tog ut landslagstruppen till Russiaturneringen som spelas i Kirov den 3-5 december i måndags. Dagen innan var han på Sävstaås och bevittnade mötet mellan Bollnäs och Boltic. Boltic-redaktionen tog sig ett snack med Franco om hans syn på att IF Boltic är tillbaka, landslags-året och elitserien.

# Till att börja med hur är känslan av att ha IF Boltic tillbaka i bandyns finrum Elitserien?

- Nemen det är en klassisk förening som har varit med och gjort väldigt mycket för svensk bandy. Vi pratar om den utvecklingen där det var Boltic som tog bandyn till att vara en året-runt sport då man tränade året-runt. Man byggde på försäsongsträningen och de bitarna.

# Vad har du för minnen när du mötte IF Boltic som spelare?

- Det var ett oehört tungt lag att möta och man hade några riktigt vassa bandyspelare. Jag har väl mest tråkiga minnen egentligen av att ha mött Boltic och tråkigast av alla minnen är väl den från SM-finalen1984 där Boltic vann med 2-0 mot oss.

Förövrigt samma år som jag föddes..

- Då kan jag förstå att du inte har så mycket minnen från den tiden. Det var då Boltic var som stora och hade bra spelare.

Ola Johansson, Berndt "Bempa" Ericsson, Bengt 'Pinnen' Ramström, Pelle Togner.

- Mats Carlsson, Björn Tömmernes, man kan räkna upp många namn.
- Dom har varit med och utvecklat bandyn på den tiden och det är givetvis roligt att dom är tillbaka. Karlstad är en sån stor stad att det känns bra att få upp ett elitserielag och ha ett elitlag i Karlstad och inte enbart ishockey.

# Hur ser du på det här landslagsåret, nu väntar landskamper i Ryssland.

- Vi har nu ska till Kirov och spela en turnering där borta. Vi åker med både a-landslaget och vårat u-23 lag och det kommer bli en intensiv helg med fyra matcher på tre dagar, fredag till söndag. Det är också tid vi får att förbreda oss inför VM nästa år. När vi kommer hem från Ryssland kommer VM-truppen att plockas ut.

# Apropå Boltic-spelare i exil har vi Jonas Nilsson som har inlett säsongen bra i Västerås SK...

- Jag har sett Västerås ett antal gånger den här säsongen och jag tycker att Jonas Nilsson har sett väldigt bra ut. Han har varit den helt klart vassaste VSKaren framåt och man bygger mycket av sin offensiv kring honom.

# Vad blir målet först och främst med matcherna i Ryssland?

- Vi hade landskamperna mot Finland och Ryssland i september där vi började bygga en plattform för den här säsongen. Nu gäller det att bygga vidare och hitta nya saker som vi tillsammans kan utveckla inför VM.

- Nu kommer man att spela utomhus som i VM och det är klart att det kan bli ett helt annorlunda spel när man vet vilka förtusättningar man har.

- Just då är det viktigt att man kan ställa om snabbt i spel och veta om vad man ska göra. Det blir viktigt att vi kan komma tillsammans, prata ihop oss och börja få några bilder hur vi reagerar tillsammans i landslaget. Alla har med sig från klubblagen hur man har jobbat där under hela säsongen och det har börjat sätta sig i ryggmärgen. Men nu när vi träffas i landslaget gäller det att försöka bryta sönder lite gran då vi ska få ihop det tillsammans med vad vi tror på.

# Vi fortsätter vidare på temat tidigare Bolticspelare då vi har några i Villa/Lidköping..

- Nu kommer ingen av dem med till Kirov men därmed inte sagt att det är dåliga bandyspelare, de finns med på någon bruttolista någostans där bak i huvudet.

I övrigt hur tycker att bandysäsongen hittills?

- Jag tycker att Elitserien har börjat bra och som folk har pratat om att vi har en jämn Elitserie har resultaten speglat när lagen slår varandra. Hemmamatcherna blir oerhört betydelsefulla där det gäller att ta poäng. Bortmatchern får läggas till bonuskontot.

# Exempelvis Haparanda-Boltic 5-6?

- Bonuspoäng för Boltics del, om man ser vart Boltic ligger i dag och den kampen var det helt klart en värdefull poäng som man tog mot Haparanda borta. I samma veva var det lite synd att man tappar poäng mot Kungälv hemma i hemmamatch som var viktig.

Man får tumma på något...

- Jo så är det, det gäller att man är på tå varje dag och är man inte riktigt med då kan alla lag slå alla lag.

# Hur mycket bandy har du hittills sett i år?

- Den här matchen blir väl den 114:e som jag ser den här säsongen så det har blivit en del.

Det måste bli en hel del i samband med World Cup och Svenska Cupen etc..

- Ja, precis, det är en klar fördel jag har jag får se väldigt många lag under korta perioder. Det blir väldigt intensvit under cuperna då man får se och träffa spelarna från de olika lagen. Det är en väldigt bra start på säsongen för min del.

Anders Andersson2010-11-24 18:30:00
Author

Fler artiklar om Boltic

Boltic är redo för Ljusdal på bortais
Mikael Bood snart tillbaka - längtar efter att få spela match