Historiskt SM-guld för Villas damer
Första SM-guldet för Villas damlag.

Efter seger med 6-3 i finalen mot Västerås så säkrade damerna sitt första SM-guld någonsin.

Förutsättningarna inför lördagens final i Recoverhallen i Uppsala var att Villas damlag hade ångvältat sig igenom säsongen utan att tappa en enda poäng. Svenska Cupen, Elitserien och slutspelet hade inneburit idel segrar. Som finalmotståndare hade man de två senaste årens SM-guldvinnare Västerås med rutin i massor.

Första halvlek bjöd på öppet spel i högt tempo om än lite hafsigt emellanåt. Villa satt mestadels i förarsätet och var i ledning tre gånger. Först 1-0 på högerhörna genom Julia Wallgren sedan 2-1 på straffretur genom Lisa Östman och så 3-2 på retur genom Matilda Svenler efter skott från Tilda Ström.

3-2 var ställningen i paus efter att Villas målvakt Pernilla Elardt skridskoparerat en straff vid ställningen 2-1. I andra halvlek var det inte lika öppet spel utan lagen stängde till mer defensivt. Västerås kvitterade till 3-3 och matchen stod länge och vägde.

Efter 72 minuter så fick Villa en straff. Matilda Svenler sköt men Västerås målvakt Isabelle Larsson gjorde sin andra straffräddning i matchen. På den efterföljande hörnan från vänster så revanscherade sig Svenler och smällde in 4-3.

Ida Friman gjorde att Villaledningen för första gången blev två mål när hon dansade igenom Västeråslaget på egen hand och gjorde 5-3 i matchminut 84. Västerås var nära en reducering men istället så avgjorde skyttedrottningen Tilda Ström när hon via ett sologenombrott satte 6-3.

Ett synnerligen välförtjänt guld för Villa som alltså gick igenom hela säsongen med idel segrar, inte ens ett kryss bjöd man motståndarna på. Finalen var länge jämn och vid 3-3 så hade det väl inte varit så konstigt om det kommit in lite tvivel och rädsla i Villalaget att man skulle förlora säsongens viktigaste match. Istället så stod man pall mentalt och vågade gå framåt och det gav utdelning.

Laget innehåller mestadels yngre spelare som säkert kommer bli ännu bättre de närmsta åren. Så chansen att Villa kommer få lyfta SM-bucklan fler gånger i framtiden känns rätt så stor.