2020-01-31 19:00

Sirius - AIK Bandy
2 - 6

IK Sirius – Allmänna IK: 2-6
Förra gången föll Sirius med 6-3 mot AIK och nu med 6-2. Bittert för "Nisse" & Co.

IKS kom inte upp i någon högre nivå och AIK vann välförtjänt inför 1 350 åskådare på Studenternas. ”Ryssen” med stort R, Ryazantcev, var tveklöst isens gigant denna afton.

Sirius har erkänt svårt för AIK, det har visat sig i fotbollen, men nu också i bandyn. Enligt tabellen är IKS och AIK lag av samma kaliber, men AIK har gått segrande ur bägge dessa ”fyrapoängsmatcher”. Efter denna segern gick också AIK om Sirius i tabellen. Däremot fick Blåsvart oväntad hjälp från Frillesås, som skrällde mot Motala som åkte på grovt matchstraff i första halvlek. Då klev ex-Siriusspelarna Adam Rudell och Jakob Jenefeldt fram och avgjorde matchen. Dessutom såg Villa till att Hammarby åkte på sin femte raka förlust och elfteplacerade Vänersborg åkte på duktigt med däng i Söderhamn. Tack vare dessa resultat är avståndet ned till ”okval” och kval samma som tidigare.

Sirius åkte ut på isen med en revanschlusta, dels från i onsdags och dels från det tidigare mötet på Bergshamra i höstas. Gästande lag åkte däremot ut på isen utvilade efter en längre tids vila. På uppvärmningen krånglade dock finalarenans belysning sedan en säkring gått, men till slut började strålkastarna skina i takt med att spelarna skrinnade ut på den relativt blanka isen. Däremot spelade resultattavlan ett spratt även denna match.

Väl ute på isen såg det till en början ut att bli en jämn match i Patrik Sjöströms AIK-debut, hans första match sedan World cup. Sirius var närmast ett öppningsmål på en hörna efter ett par-tre minuter, men det har gått lite ”troll” i hörnproduktionen som tidigare på säsongen var så bra. Det såg dock ut som att Sirius skulle göra match av detta, men det var innan Matchens lirare presenterade sig, som dock inte fick någon utmärkelse från sekretariatet. Spelaren som åsyftas är givetvis Pavel Ryazantcev som började showen med en ”omöjlig passning” till Elias Engholm som i sin tur gjorde matchens första mål. Sju minuter senare var bortaledningen utökad genom målmaskinen Patrik Nilsson, också han framspelad av Ryazantcev. Det var ett mycket slarvigt mål som kom till efter ett offensivt hemma-frislag, då ett bolltapp renderade i en tre-mot-tre-kontring trots numerärt underläge för gästerna.

Nästa offensiva frislag som Sirius fick i samband med en utvisning i 19:e minuten förvaltades desto bättre. Teemu Määttä visade ypperligt spelsinne när han hittade fram till landsmannen Jimi Heinonen som en-mot-en överlistade Andreas Bergwall. Efter reduceringen lugnade matchen ned sig, men AIK var mer spelförande. Det mest dramatiska som hände var Patrik Nilssons våldsamma slag på William Liw i samband av en markering vid ett frislag. Många ville få Nilssons slag till matchstraff, och enligt uppgift var IKS beredda att anmäla situationen till Disciplinnämnden, men utifrån BandyPlay finns inga rörliga reprisbilder på situationen då kameran var felvinklad för att skildra det som hände en bit bort från var bollen befann sig.

Annars var resten av halvleken relativt avvaktande och målen uteblev. Hemmalaget kunde vara tacksamma att det bara var 1-2 på tavlan. Dessvärre gick de blåsvarta då ut med en slags desperation i andra halvlek. Spelarna höll sig inte kyliga, utan det blev mycket impulsivt jagande och i stället utrymme för kontringar till bortalaget. Sirius har rätt ofta problem i inledningen av andra halvlek, och så också denna match. Pavel Ryazantcev gjorde på egen hand mål efter att fem minuter hade tickat på uret, och hade dessförinnan ett skott i ribban samt ett friläge. 1-3-målet var onekligen välförtjänt.

Sirius försökte hitta chanser, men hade svårt att ta sig igenom AIK:s täta försvarslinje med finske landslagsliberon Ilari Moisala som härförare och vid sin sida fanns bra assistans av Patrik Sjöström. Det blev en del soloåkningar, men Blåsvart hade inte alls samma finess i dessa som bortalagets klasspelare stod för. Det blev mest korta anfall och Sirius spetsspelare hade inte samma glöd denna kväll. En meriterad spelare som Ted Haraldsson hade exempelvis några mindre imponerande aktioner, men revanscherade sig också med ett sylvasst skott som dock träffade ribban. Det var en sådan kväll. Inget gick Sirius väg och det såg ut som att laget var lite nedslagna efter onsdagens förlustmatch. AIK trummade dock på bra och förde matchen.

Reduceringen uteblev och i stället klev ryska stjärnan Pavel Ryazantcev fram på nytt och gjorde 1-4 i den 73:e minuten. Efter det målet gick luften ur Blåsvart en del, och det var direkt nödvändigt att hemmalaget skulle göra nästa mål för att väcka liv i matchen igen. I stället dröjde det bara en och en halvminut innan samme ryss gjorde mål – igen – och totalt tog luften ur hemmalaget. Med 1-5 på tavlan och kvarten kvar att spela blev det avslaget och bistra miner bland blåsvarta. Teemu Määttä fixade dock ett tröstmål i den 89:e minuten, men Patrik Nilsson fick sista ordet sedan han som så många gånger förr dundrade in en hörna på matchens tilläggstid. Denne Nilsson ska som sagt vara glad för att han kommer undan avstängning efter slaget i första halvlek, och det är inte första gången Nilsson lackar ur med sin klubba på Studenternas. För några år sedan använde söderforssonen klubban som ett tillhygge och slog sönder plexit på ett avbytarbås.

De vilsna AIK-fansen sjöng bland annat om Nisse Johansson (fotbollsspelaren) och att ”ta hem Johanssons-pokal och vinna cupen än en gång”, som om det vore fotboll. Den desto mer initierade hemmapubliken var i sin tur besvikna på matchens utgång, men i efterhand kunde de blåsvarta med slutspelsdrömmar ändå trösta sig med att alla andra elitserie-resultat gick vägen. Slutspelsplatsen i form av åttondelsfinal är således fortfarande i egna händer inför en högdramatisk avslutning av grundserien.