2020-01-29 19:00

Sirius - Bollnäs
5 - 8

IK Sirius – Bollnäs GIF: 5-8
Sirius egna talanger Nils Bergström och Samuel Heeger gjorde varsitt mål. High five!

Sirius fick på nytt en drömstart hemma på Studenternas, men tappade matchen allt eftersom. Bollnäs vann till slut välförtjänt efter en stark andra hälft.

Efter det nästan två veckor långa landslagsuppehållet klev Sirius ut lika taggade som senast på sin hemmabana. Den där onsdagen för två veckor sedan gjorde Sirius ett-par tre snabba inledningsvis och vann sedan stort mot erkänt duktiga Vetlanda. Den här onsdagen inleddes på samma sätt med 2-0 redan efter fyra minuter och det skänkte förhoppningar om en ny storartad match på Studenternas, men sedan kom verkligheten ikapp mot seriefyran.

Comebackande Anders Spinnars och hans Bollnäs fick en mardrömsstart på matchen. Han och hans lagkamrater stod mest och gapade när Nils Bergström redan i den andra minuten utmanade med raketfart längs sin vänsterkant och bjöd Kalle Mårtensson på ett snett-inåt-bakåt-läge som förvaltades väl. "Nisse" fick sedan äran att bara ett par minuter senare utöka ledningen efter att Ted Haraldsson visat klass och serverat den taggade uppsalasonen.

Vilken drömstart för hemmalaget! Dessvärre ebbades pangstarten av en aning, men givetvis i kombination med att Bollnäs kom in i matchen bättre allt eftersom. Efter tolv minuter gjorde också nyförvärvet inför den här säsongen, ingen mindre än Daniel Mossberg, skäl för lönen och reducerade på mer eller mindre egen hand. Det var ett viktigt mål och gav bortalaget energi och mod att sätta en allt högre press på hemmalaget. Faktum var att redan här någonstans tog Bollnäs över taktpinnen och Sirius anfall blev allt färre och kortare.

Kvitteringen kom sedan i den 19:e minuten av ett annat påkostat Bollnäs-förvärv – Christoffer Fagerström. Det var ett skott från snäv vinkel där det blåsvarta försvaret var märkbart förvirrat. Minuten innan var den gamle Sirius-forwarden Christian Mickelsson nära på volley. Denne spelare siktade dock in sig och levde senare upp till sin titel som skyttekung. Matchen lugnade däremot ned sig en aning efter kvitteringen.

Väl i den 39:e presenterade sig Sirius skyttekung från Finland, Jimi Heinonen, som blev stor hjälte senast med sitt hattrick. Nu fick måltjuven peta in 3-2-mål var ett riktigt drömmål som Esa Määttä rankade som det kanske vackraste målet han sett sitt lag producera. Delikatessen bestod av många passningar inom laget och ett snabbt anfall som inleddes på egen planhalva där sedan bollen gick som på ett snöre. Halvleken fick dock ett snöpligt slut sedan Sirius mest rutinerade spelare uppträtt oerhört orutinerat med ett bolltapp i halvlekens slutsekunder som firma Fagerström-Mickelsson tackade för.

Bollnäs kom ut i andra halvlek med ett energi-påslag tack vare övertidsmålet i första halvlek. Samtidigt psykologiskt tungt för Blåsvart, som såg ut att tappa modet i den andra akten. Firma Fagerström-Mickelsson fixade Bollnäs första ledning i matchen redan sex minuter in i den nya halvleken. Tungt för seriens yngsta lag, som försökte resa sig men i stället fick en dipp. Sex minuter senare hade Christian Mickelsson fullbordat sitt "hattrick", tre mål på tolv minuter. Det sista målet stod skyttekungen helt omarkerad efter ett inspel, vilket renderade i en tajm out.

Sirius jagade reducering, men hade svårt att komma till riktigt heta lägen. I den 63:e minuten renderade dock en hörna i en ribbträff. Det blev lite frustrerat, och i stället levererade bortalaget i den 69:e minuten. Bara minuten senare var det utökat till hela 3-7 och det verkade som om luften definitivt gick ur hemmalaget. Då, på en hörnvariant, klev Samue Heeger fram och reducerade med kvarten kvar. Visst hopp infann sig om en upphämtning, men hoppet försvann en hörna senare då Mickelsson ånyo var på hugget efter en hörnretur. Sirius fick sedan en straff efter en hjälmträff i den 85:e minuten. "Mister Hundraprocent", Jimi Heinonen, gjorde sitt tioende straffmål på lika många försök och fastställde sedermera slutresultatet 5-8.

Sammanfattningsvis en rättvis seger för hälsingelaget, där världsspelarna klev fram och gjorde skillnad. Sirius insats under dessa 90 minuter var för ojämna. Starten var magisk, men det var få stunder av magi efter det. Tabellfyran tillika World cup-mästarna ska dock slå ett lag på åttondeplats. Inga konstigheter och inte så mycket att säga om det egentligen, men Blåsvart skulle behöva sprattla till och ta någon sådan poäng om det nu ska bli slutspel. Viktigast i sammanhanget där är dock att leverera mot likasinnade lag och redan nu på fredag kommer AIK till Studenternas. Då gäller det att ha glömt denna match och ta revansch på succénykomlingen.