Inför Elitserien 2010/2011: Broberg het utmanare i toppstriden

Inför Elitserien 2010/2011: Broberg het utmanare i toppstriden

Årets upplaga av Broberg/Söderhamn ser ut att vara den starkaste på mycket länge. Det gör att laget ses som en stark utmanare i Elitserien och går mot en ljus säsong, tror SvenskaFans.com.

5. Broberg/Söderhamn IF

Fjolårsplacering: 8:a
Hemmaarena: Hällåsen
Premiär: Kungälv (b)
 
Nyförvärv
Joakim Hedqvist, Lucas Lund (Edsbyn)
 
Spelarförluster
Per-Johan Wikström (Sirius)

Spelarprofiler

Defensiv matchvinnare: Magnus Fryklund
 
Speldirigenten: Daniel Jonsson
 
Offensiv matchvinnare: Joakim Hedqvist (bilden)
 
Talangen: Vadim Arkhipkine

Anders Jansson, skribent på brobergsoderhamn.se, om lagets chanser kommande säsong

Anders tippar Elitserien SvenskaFans.com tippar Elitserien
1 Sandviken  
2 Villa-Lidköping  
3 Hammarby  
4 Broberg  
5 Bollnäs 5 Broberg
6 Västerås 6 Edsbyn
7 Edsbyn 7 Sirius
8 Sirius 8 Västerås
9 Vetlanda 9 Vetlanda
10 Vänersborg 10 Tillberga
11 Haparanda 11 Haparanda
12 Tillberga 12 Vänersborg
13 Kungälv 13 Kungälv
14 Boltic 14 Boltic

Du tippar Broberg som fyra, varför det?
- Mitt beslut att placera Broberg som fyra har inflytande från både hjärta och hjärna. Elitserien anno 2010/2011 känns oerhört svårtippad och jämn. Jag är relativt säker på att de lag jag placerat på plats 1-8 också kommer att hamna på någon av dessa positioner. Däremot tror jag att den inbördes ordningen möjligtvis kan få ett annat utfall. Förra säsongen knep Broberg den åttonde och sista slutspelsplatsen, men man hade endast fem poäng upp till tredjeplatsen. Man har inför stundande säsong lyckats behålla hela sitt lag (sånär som på Per-Johan Wikström) och dessutom förstärkt ordentligt med hemvändande skarpskytten Jocke Hedqvist. Jocke har levererat på hittills försäsongen med sina 25 mål på 11 matcher. Hans hemkomst kan förhoppningsvis ge den sista skjutsen som har saknats för att kliva upp i den absoluta toppen. Så, tipset är givetvis väl förankrat i mitt hjärta men känns ändå fullt realistiskt rent sportsligt.
 
Hur ser du på resten av Elitserien?
- Som sagt så känns serien oerhört jämn. Hittills tycker jag väl att Sandviken har stuckit ut och presterat bäst. Stålmännens mittfält med Mossberg-Berlin-Svechnikov inger respekt. Därför får de gälla som favoriter till seriesegern. Villa Lidköping placerar jag som tvåa, mycket för deras fina fjolårssäsong och det faktum att de faktiskt har förstärkt intressant inför årets säsong. Dock enbart i offensiven. Det råder bandyfeber i Lidköping och får de ihop det kan det bära långt. Hammarby presterade bra resultat nu senast i World Cup och kommer garanterat att tillhöra toppskiktet trots ett par tunga spelarförluster. Vår trätobroder Bollnäs får finna sig i att hamna på placeringen bakom Broberg. Bollnäs kommer återigen att göra en fin säsong, det är jag tämligen säker på, men jag tror att man får svårt att tangera fjolårets finalplats. Edsbyn smyger med lite där bakom känns det som. Ett nytt intressant garde på gång i Byn samtidigt som de rutinerade rävarna fortsätter. Sirius kniper den sista slutspelsplatsen om man kan fortsätta vara lika ”svårspelade” som under de senaste säsongerna. Men som sagt, omkastningar kan ske bland dessa lag då jag tror att väldigt få poäng kommer att skilja lagen åt i slutändan.
- Vidare kommer ett koppel med lag som jag tycker hamnar lite i ingenmansland: Vetlanda, Vänersborg och Haparanda/Tornio. Kan kriga med Sirius om den åttonde slutspelsplatsen. Därefter ser vi Tillberga och Kungälv som får finna sig i att kriga kring det nedre strecket. Och sist ser jag Boltic som klar avstigningskandidat. Mest för att truppen har klart minst erfarenhet av spel på den här nivån.
 
Vad talar för Broberg denna säsong?
- Kontinuiteten. Det har varit väldigt små förändringar i laget under de senaste säsongerna och man börjar bli härligt samspelta i ett alltmer väloljat maskineri. Med nyförvärvet Jocke Hedqvist får man in kvalitéer i laget som tidigare har saknats, framförallt i skyttet och djupledsspelet. Man har också en stor styrka i sitt fartfyllda offensiva spel där många spelare är ”målsugna”. Detta gör att man blir ganska oförutsägbar i offensiven. Det faktum att laget till större delen, hela 80%, består av egna produkter borgar också för en fin klubbkänsla och det är knappast till någon nackdel.
 
Vad talar emot Broberg denna säsong?
- Försvarsspelet upplevs ofta som en liten akilleshäl. Broberg gör många mål men släpper också ofta in många mål. Individuellt sett finns det mycket kompetenta försvarsspelare i truppen, men den defensiva organisationen fungerar inte alltid fullt ut. Den här biten i spelet har hela tiden förbättrats och fortsätter förhoppningsvis i rätt riktning under säsongen men tills vidare måste det ändå tas upp som en något öm punkt.
 
Vem ska vi hålla ögonen på i ditt lag denna säsong?
- Ja, Jocke Hedqvist kan nog vara värd att hålla ögonen på, även om de flesta, motståndare som publik, alltid har ett extra öga på honom. Förhoppningsvis kommer många mål att levereras från 57:ans klubba i vinter. Men ett extra öga bör hållas på Vadim Archipkine. Den ettrige mittfältaren har haft en   härlig utvecklingskurva under de senaste säsongerna. Blott 20 år gammal men ger alltid 110% och är fantastiskt rolig att titta på när man ibland får känslan av att han är överallt på banan samtidigt. Verkar orka hur mycket som helst och har en härlig inställning och speed under grillorna.
 
Slutligen, vad tror du om premiärmatchen mot Kungälv?
- Jag tror på seger givetvis. Men en premiärmatch en fredagskväll på ett, förmodat, regnigt och blåsigt Skarpe Nord är ingen dröm direkt. Kungälv brukar vara luriga på hemmaplan så det blir full huggning, det är jag övertygad om. Men Broberg vinner till slut med 6-4.

SvenskaFans.com kommenterar Broberg

Broberg ser ut att gå mot en av sina bästa säsonger på länge. En stor anledning till det stavas Joakim Hedqvist. Skyttekungen har vänt hem till moderklubben från Edsbyn och i Hedqvist har Broberg en spelare som kan avgöra vilken match som helst med sitt målskytte. Det är en faktor som kan ta Broberg till den absoluta, tillsammans med det stabila lagbygge som man har haft de senaste säsongerna. Spelarna har spelat sig samman och får ses som den allra största utmanaren till en semifinalplats, bakom de fyra favoriterna. Är 2010/2011 Brobergs stora framgångssäsong?

Vill du skriva om Broberg?
Broberg saknar just nu skribenter här på SvenskaFans.com. Om du är intresserad av att rapportera om Broberg, hör av dig till andreas.soderman@svenskafans.com!

SvenskaFans.comandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2010-10-25 11:00:00
Author

Fler artiklar om Broberg