Inför Elitserien: ”Ruggigt bra nyförvärv i defensiven”

Inför Elitserien: ”Ruggigt bra nyförvärv i defensiven”

För Ljusdal väntar nu andra året i Elitserien efter klarat sig kvar i kvalet förra säsongen. Klassiska Ljusdal vill etablera sig på allvar. - Sätter vi defensiven och ser till att hålla hyfsat tätt där bak kommer vi kunna störa många lag, säger skribenten "Bandyprinsessan".

Ljusdals BK

Grundad: 1943
Hemmaarena: Ljusdals IP
Svenska mästare: 1975

Fem senaste

Placeringarna
2008/2009:
5:a i Allsvenskan Norra
2009/2010: 5:a i Allsvenskan Norra
2010/2011: 3:a i Allsvenskan Norra
2011/2012: 1:a i Allsvenskan Norra
2012/2013: 13:e i Elitserien

Slutspelen eller kvalspelen
2008/2009:
-
2009/2010: -
2010/2011: -
2011/2012: -
2012/2013: Tvåa i kvalgrupp till Elitserien

Skyttekungarna (grundserie)
2008/2009:
Ingen uppgift
2009/2010: Joonas Kakriainen, 20 mål
2010/2011: Tobias Björklund, 56 mål
2011/2012: Tobias Björklund, 53 mål
2012/2013: Tobias Björklund, 28 mål

Publiksnitten (grundserie)
2008/2009: Ingen uppgift
2009/2010: 386
2010/2011: 504
2011/2012: 1063
2012/2013: 882

Nyförvärv
Jens Hermansson, Andreas Ljus (Edsbyn), Johan Jansson Hydling (Sirius)

Spelarförluster
Jonas Engström (Broberg), Eric Lisell (Borlänge)

Premiär: Broberg (b) 25 oktober

Trolig startelva
Jonas Svensson
Filip Skoglund-Emil Melin-Johan Jansson Hydling-Mattias Sand-Jonas Pettersson
Sebastian Jonsson-Oscar Jonsson-Jens Hermansson
Tobias Björklund-Kalle Mårtensson

"Bandyprinsessan", Ljusdal-skribent på SvenskaFans, inför säsongen:

Vad är den största förändringen i ditt lag sedan förra säsongen?
- Den defensiva biten är nog den största förändringen sen förra året. Och det i positiv bemärkelse. Vi har fått in Johan Jansson Hydling från Sirius som de senaste matcherna spelat libero och det med bravur. Tar stort ansvar på planen, så väl när det kommer till att äta bollar så fort motståndarna lyfter klubban till att HÖRAS på planen. En ledarfigur i de bakre leden helt enkelt. Något vi saknat de senaste åren. Även Jens Hermansson från Edsbyn är ett ruggigt bra nyförvärv i defensiv bemärkelse. Sliter som ett djur efter varje boll och bidrar även med en hel del elitserierutin. 

Hur kommer det gå för ditt lag den här säsongen?
- Jag tror och hoppas på att vi slipper kval. Självklart lockar det med slutspel, men det känns som att vi måste maxprestera i alldeles för många matcher för att klara av det. Ingen blir dock gladare än jag om laget motbevisar mig i den frågan.

Vad talar för att ditt lag kommer lyckas med det?
- Som jag nämnt tidigare blir den defensiva biten årets fokuspunkt. Sätter vi defensiven och ser till att hålla hyfsat tätt där bak kommer vi kunna störa många lag, särskilt hemma på Idrottsparken. Rutinen som kommit in i form av Jens och Johan samt tålamodet i att våga hålla i bollen kommer också behövas för att skrapa ihop tillräckligt med poäng för att undvika kvalet.

Vad finns det som oroar inför säsongen?
- Hjärnorna. Det är tufft att spela elitserien i bandy, det fick LBK erfara ifjol. Chansen finns att laget kommer åka på förlustsviter. Då gäller det att laget är sammansvetsat och har tillräckligt med fokus på sin uppgift kommande match, oavsett tidigare resultat. Håller man ihop och tar varje match för vad den är så är jag övertygad om att laget kommer plocka fler poäng än ifjol.

Vilka spelare är nyckeln till framgång den här säsongen?
Tobias Björklund - en målskytt som knappast behöver någon närmare beskrivning. Får Tobbe tillräckligt med bollar att arbeta med i vinter, samt håller sig skadefri, kommer han utan tvekan att göra tillräckligt med mål för att hamna top 10 i årets skytteliga.

Kalle Mårtensson - Tobbes högra näve i anfallet. Den fartfyllda och spelskickliga forwarden kommer att betyda massor för LBK i vinter. Gäller att han kan komma ner i banan och hämta samt få bollar på sista tredjedelen där han håller hög elitserieklass. Väl där kan han lika gärna pytsa själv som att servera Tobbe.

Johan Hydling - nyförvärvet från Sirius är den som kommer att få styra och ställa i sin backlinje. Har på försäsongen kommit in bra i laget och kan, om han får hålla sig skadefri, höja Ljusdals defensiva spel rejält. 

Mathias Stavis - den bolltrixande mittfältaren har på försäsongen (och även tidigare säsonger) visat att han är en spelare som kan göra vad han vill med en bandyboll. Har på senare tid utvecklats till en spelare som gör andra bra, samtidigt som han i rätt lägen kan göra det mesta på egen hand. Den dagen vi får ut MAX av denna norrbagge, då gäller det att hålla i sig.

Vilken spelare kommer får ett genombrott i vinter?
- Filip Skoglund. Vissa kanske tycker att hans genombrott kom redan i fjol men Filip har absolut mer att ge. Har haft en brokig försäsong med en ihängande fotskada men verkar (peppar peppar) fått rätsida på problemet nu. Detta år är Filips år.

Vilket lag vinner SM-guld?
- Broberg. Får Svenne Olsson tillbaka trollstaven från reparation är jag tämligen övertygad om att laget spelar på Friends Arena i mars.

Södermans kommentar

Andra raka året i Elitserien för Ljusdal, men mycket talar för att det även i år blir kval för att klara sig kvar i serien. Laget är i stort sett det samma som förra säsongen, förlusten av fjolårets förmodligen främste spelare Jonas Engström är dock kännbar. Traditionen, intresset och kulturen i Ljusdal väger dock tungt och möjligheterna att överträffa poängskörden från förra säsongen finns, men om det räcker till en högre placering är dock oklart.

SvenskaFans.com2013-10-22 17:00:00

Fler artiklar om Ljusdal