2020-02-08 14:00

Sirius - Västerås SK

Inför: IK Sirius – Västerås SK
Så här såg Sirius segerjubel ut senast Blåsvart hemmaslog VSK, för drygt sex år sedan. Då hette Sirius stora matchhjälte Johan Andersson, den anonyme vässteråssonen (!) som gjorde båda målen i 2-1-segern, som också var hans enda (!) mål i Sirius-tröjan.

Inför: IK Sirius – Västerås SK

Arosderby stundar på ett kokande Studenternas med fri entré. Senast lagen möttes var i premiären där Sirius skrällvann med 7-6. VSK, som höjt sig efter en svag höst, jagar ädla slutspelsplatser medan IKS har siktet på en plats mellan 7-10 som i år innebär åttondelsfinal.

Fjolårets finallag, VSK, gjorde en makaber höst, men har sedan i julas höjt sig avsevärt. Från och med december har laget bara åkt på tre förluster och det mot topp-trion Edsbyn, Villa och Sandviken. VSK har i vinter i stället radat upp nio vinster och två kryss, mot Bollnäs och Vänersborg. Förbundskaptenen Michael Carlsson har alltså börjat fått snurr på sitt klubblag, men åkte likt Sirius nyligen på en 7-2-förlust mot seriesuveränen Edsbyn. Det svarades dock upp med en 8-2-seger mot Vetlanda. Sirius har å sin sida tre raka förluster efter uppehållet, men inkasserade dessförinnan två blytunga tvåpoängare på slutspelskontot.

Sirius streckstrid i tre etage:
— Åttondelsfinal, plats 7-10
– ”Okval”, plats 11
- Kval, plats 12

I Västerås fall är fokus på att hålla sig kvar inom topp-sex för att nå kvartsfinal direkt utan vidare krusiduller. Allra helst vill ”Mesta mästarna” slå sig in i topp-kvartetten för att sedermera få hemmaplansfördel i slutspelet. Där är det två poäng upp till Bollnäs. I andra riktningen skuggar främst AIK, som med en match mer spelad har lika många poäng som VSK. Således extremt viktiga matcher i slutet av serien för de grönvita, som förutom denna match har två ”fyrapoängsmatcher” mot Broberg och AIK.

Sirius, då? Det ungdomliga laget har teoretiskt sett kunnat hamna i vilket skikt som helst bland alla dessa streck, men efter fredagens resultat är topp-sex matematiskt omöjligt. Däremot är det hugget som stucket mellan Sirius och Motala i fråga om slutspel eller ingenting. Att hamna på kvalplats hade känts i princip uteslutet om bara Sandviken gjort sitt hemma mot Vänersborg, men nu skiljer det bara två poäng mellan lagen, som därtill möts i den sista omgången. Just nu har Blåsvart lyckligtvis även tolv plusmål på det krisstämplade IFK-laget, som nu dock även har blandat sig in kampen om den sista slutspelsplatsen. Med det konstaterat finns därmed en risk för att hamna i kval för IKS.

Hammarby har passerat Blåsvart efter en meriterande 9-7-seger mot Sandviken följt av en 10-3-kross mot seriens slagpåse och möter härnäst nästjumbon, vilket gör att de med största sannolikhet kan räknas in bland slutspelslagen. Räddningsplankan nu är snarare Motala, som förutom svåra bortamatcher i Bollnäs och Sandviken har kvar att möta AIK hemma. Det som ligger Sirius i fatet mot Motala är målskillnaden: Östgötarna har samma poäng, men sex måls bättre differens.

Sirius och Motala sitter i ungefär samma båt. Båda har 20 poäng och tuffa återstående matcher. Motala är underdogs i samtliga av sina återstående matcher, där största poängchansen bör vara hemma mot AIK, men det är knappast heller lätt mot ett sådant formstarkt kvalitetslag. Sirius är förstås underdogs i matcherna mot Västerås och Bollnäs, men kan kanske ses som knappa favoriter hemma mot Vänersborg. Om det vill sig illa kammar både Sirius och Motala noll här, och då kan det bli tre lag på 20 poäng.

Vänersborg ska absolut inte räknas bort efter den livsviktiga segern i Sandviken. Förutom avslutningsmatchen på Studenternas har de kvar att möta Vetlanda hemma, vilket på förhand är en helt öppen match. Västgötarna har inför sista två matcherna dock hela -25 i målskillnad, östgötarna i sin tur bara -7 och Blåsvart ligger just nu på -13.

Det kan alltså mycket väl bli så att det blir en målskillnadsaffär i slutändan. Därför är det viktigt att ha det i åtanke för Sirius räkning och något även konkurrenterna bör ha i beaktning. Även om matchen visar sig ha en uppförsbacke på ett par mål, är det viktigt att inte sluta spela och släppa in flera mål i slutet av matchen. Det gäller att tänka på målskillnaden om det går tungt, och farligt att tänka på att spara bränslet till återstående matcher. Varenda minut och mål är viktigt nu när allt ska ställas på sin spets.

Utfallet är svårsiat. Underknappad skulle uppskatta slutspelschanserna till 50 procent, ”ingenmansland” till 30 procent och kvalrisken till 20 procent. I omröstningen här på Sirius SvenskaFans-sida som pågått under säsongen har 666 röster erlagts, denna ger just nu en motsvarande glädjekalkyl på 69 procent, 28 procent på ”okval”, endast två procent på kval och en märklig procentenhet som trott (?) på ”jumboplats”.

Dagens match: IKS – VSK
En skrällpoäng eller -två här skulle förstås vara välkommet, då skulle slutspelschanserna öka rejält. Med tanke på att IKS slog VSK senast, så finns hoppet. Det unga blåsvarta laget har gjort sig kända för att blanda och ge – på gott och ont. Förhoppningsvis kan grabbarna ha en sådan där dag då allt går vägen, då har gänget också chans att hota mer eller mindre vilket lag som helst. Problemet är bara att spelet efter uppehållet visat på andra tendenser, men det är också det som är grejen med Sirius Bandy – för när man som minst anar det kan laget sprattla till och vinna av bara farten.

Ett fortsatt tungt avbräck i Sirius är skadade Markus Kumpuoja, som börjar se ljuset i mörkret, men som ännu riskerar att missa resten av säsongen. I övrigt har laget varit i stort sett förskonade från skador den här säsongen. Ett frågetecken inför matchen är Tuomas Liukkonen, som var sjuk och missade den senaste matchen. I målet senast var Erik Persson tillbaka med formbesked och Esa Määttä får i dialog med målvaktstränare Fredrik Lindkvist angenäma problem om målvaktspositionen, där Anton Andersson tidigare i sex raka matcher vaktat målen med den äran. Det krävs att Sirius målvakt vinner ”matchen-i-matchen” mot den förre Sirius-målvakten Henrik Kjellsson, numera landslagsmässig. Därtill krävs det flera mer eller mindre hundraprocentiga insatser för att rubba VSK.

Johannes Olanders2020-02-08 01:23:00
Author

Fler artiklar om Sirius