2020-01-10 19:00

Sandviken - Sirius

Inför: Sandvikens AIK – IK Sirius
Sirius prestigenyförvärv från Sandviken, Ted Haraldsson, stod för en assist till bland annat Samuel Heeger i Sirius senaste 5-0-seger. Blir det några "high fives" i kväll med?

Inför: Sandvikens AIK – IK Sirius

Sirius bröt senast sin förlustsvit som sig bör mot Frillesås, men nu väntar en betydligt tuffare uppgift. Blåsvart har aldrig förr tagit poäng i Göransson Arena.

Det var många "förståsigpåare" där ute som förutspådde att "Stålmännen" skulle dala denna säsong. Varför? Tja, för att de hade tappat sin "starke man" till en viss annan allmän idrottsklubb och med det följde även tunga spelartapp så som Christoffer Edlund (Jenisej) och Daniel Mossberg (Bollnäs) samt Ted Haraldsson till Blåsvart. Men ändock har SAIK varit suveräna och är för tillfället serietvåa. Ekonomiskt "stålbad" till trots. Det är oerhört starkt gjort, fast å andra sidan har de fortfarande ett klart gediget spelarmaterial, så större under har hänt än att SAIK anno 2019-20 tillhör toppen av en bandytabell.

Sandviken inledde dock serien blygsamt med två förluster efter tre matcher, och på dessa hade laget endast gjort ett mål på 180 minuter. I omgång fyra var det dock dags att möta Frillesås och då producerades sex mål i en komfortabel SAIK-seger. Det blev även sex mål på Studenternas omgången senare, 6-3, i en match som dock stod 4-3 fram tills en straff i 87:e minuten. Vad kan sägas om Sandvikens sejour efter detta? De har ångat på som det topplag de har förankrat sig som. SAIK har tillhört topp-kvartetten hur länge som helst och gör det fortsatt säsongen 2019-20 trots en åtminstone uttalat mindre spelarbudget.

Hör och häpna nu, men gästrikarna har nu hela 14 raka matcher utan förlust. Inte en enda förlust har det blivit sedan 3-0-förlusten i omgång tre i Motala för över två månader sedan. Senaste poängtappet var för drygt en månad sedan efter att ha släppt in 4-4 mot Villa i matchens slutskede. I slutet av november kryssade SAIK även mot Broberg och Västerås. Annars har den svartvita lagmaskinen radat upp segrar för hela slanten.

När en viss skyttekung vid namn Edlund lämnar skutan kliver förstås en annan edlundsk skyttekung, född 1997, fram och tar nya greppet om Sandvikens interna skytteliga. Genombrottsspelaren är Hannes Edlund, dock ej besläktad med Christoffer, men vissa likheter finns annars när det kommer till spelregistret. Nuvarande Edlund gjorde förra säsongen måttliga 13 mål, vilket han redan nu har slagit, men det är långt kvar till hela fjolårets skyttekung Christoffer på 61 mål. I övrigt är det ingen mindre än Jan "Knappen" Berlins son, Daniel, som toppar lagets interna poängliga i år och passar fram till målen först och främst.

Det är alltså så klart SAIK som står som favoriter inför kvällens match. Blåsvart har dock gjort ett par hedersamma matcher där på senare år – åtminstone i fjol då det "bara" blev 5-2, men med 2-2 på tavlan efter drygt 2/3-delar av matchen. Om den nakna sanningen ska fram har det dock oftast blivit brakförluster. Eller vad sägs om sex förluster med tvåsiffrigt i baken? Sammanlagt är det för Sirius räkning elva elitserie-förluster i Göransson Arena. Det är tungt att vara Siriussupporter i Sandviken.

Johannes Olanders2020-01-10 08:25:00
Author

Fler artiklar om Sirius