Kartläggning - VSKs spelartrupp säsongen 2021/2022
Veteranen Tobias Holmberg kommer bli otroligt viktig för sitt VSK i vinter.

Kartläggning - VSKs spelartrupp säsongen 2021/2022

Sportklubben har premiärträningsmatchat för i år och gjort det med bravur. Man städade av Tellus på lördagseftermiddagen i en stapplig tillställning innan man fullständigt körde över stackars Hammarby på söndagen med hela 14 - 0. Laget gick på is samma vecka med många bekanta ansikten och en del nya. Här kommer en kartläggning av den grönvita truppen som ska göra jobbet säsongen 21/22.

Målvakter

Henrik Kjellson
Stod för en mycket stabil säsong förra året med få plumpar i protokollet. Det är ingen lätt uppgift att vara efterträdare i den grönvita buren till Andreas Bergwall, men på klassiskt klysch-manér har ”Kjelle” växt in i förstemålvaktsrollen ordentligt. Har varit uttagen i Mike C´s landslagstrupp vid flera tillfällen vilket vittnar om nivån han håller. Ska VSK nå längre än kvartsfinal i år krävs det att Kjellsson spikar igen där bak. Upp till bevis!

Benjamin Pizzoni Elfving
När Kjellson skulle vilas fick den unge ”Benji” chansen att elitseriedebutera hemma mot Tellus i vintras och som han gjorde det. Stod för en lysande insats och stängde igen butiken totalt. Har, för speltidens skull, sporadiskt lånats ut till farmarklubben Tillberga och gjort det bra där. Förhoppningsvis trivs Benjamin i rollen som ung andramålvakt och får göra några liknande inhopp i vinter för att sakta vaggas in i elitseriemålvaktsgungan.

Backar

Oscar Gröhn
Det känns som att Oscar Gröhn tar större kliv för varje säsong som går. MC19 valde att flytta ner den reslige ”Gruffe” på backen förra säsongen och som han imponerade. Han är inte den mest tekniska, inte den med bäst skott eller bäst passningsklubba, men att åka diagonalt från hörnflagga till hörnflagga match ut och match in och dra isär motståndare är han bäst på i hela Sverige. På backplatsen utnyttjar man hans fysik bättre och han får även tillfälle att agera ”modern back” genom att ta offensiva åkningar. I och med Edberg och Engströms exodus kommer Gröhn att få bilda försvarslås med Joneby och Sjöström där enbart den sistnämnde är en renodlad back i grunden. Det är en försvarstrio med en tjänstevikt på närmare 300kg och jag är övertygad om att de kommer lyckas sätta skräck i många lag i vinter.

Magnus Joneby
Är Mr. VSK inne på sin sista säsong eller kommer han fortsätta att ligga på i överstegen ytterligare ett par år? Jag är kluven. Lagkaptenen blandade och gav spelmässigt förra året men det går inte att blunda för hans otroliga betydelse för laget. Magnus Joneby är hjärtat som pumpar ut blod till hela truppen och det är få spelare som är så starkt förknippade med en klubb som Joneby. Han förkroppsligar ord som slitvarg, lojal och lagspelare och som han själv sagt i en intervju: ”Jag älskar att jaga efter den där bolljäveln”. Min förhoppning är att han fortsätter att älska just det där ett tag till och att han får kröna karriären med ännu ett SM-guld innan skylten ska plockas ner.

Rasmus Sjöström
Fysmonstret ”Ramme” är numera den självklara ryggraden i den grönvita backlinjen. 22-åringen täcker skott som om det vore geléhallon och offrar sig för laget jämt och ständigt. När ”Steken” nu har lämnat kommer Sjöström få ett ännu större ansvar och min gissning är att han tar det med glädje. Lyckas han radera sina sporadiska junis-missar dröjer det nog inte länge innan han knackar på Micke Carlssons landslagsdörr. Den dagen Joneby plockar ner karriär-skylten är han nog dessutom en het kandidat till kaptensbindeln.

Mittfältare/Anfallare

Tobias Holmberg
Flyttades ner på vänsterhalven förra säsongen när backlinjen stuvades om och gjorde det med bravur. ”Hompa” får numera ses som en veteran i den grönvita truppen med över tio säsonger och flera SM-guld på sitt CV. När VSK gör halvdana insatser känns det alltid som Holmberg ändå kliver fram och leder laget och de egenskaperna kommer vara otroligt värdefulla i vinter. Han noterades för 20st assist förra året vilket återspeglar kvaliteten på passningsklubban den mannen sitter på.

Jesper Hermansson
Min spaning är att Hermansson kommer hänga löst i Big Mikes startelva i vinter. Högerhalven blandade och gav hela förra säsongen och med värvningen av Viktor Spångberg tror jag dessvärre att ”Jeppe” kommer få kliva åt sidan. Å andra sidan kan det vändas till något positivt att ha tre ytterhalvor som konkurrerar om två platser då Tobias Holmberg flyttades ner på vänsterhalven förra säsongen och gjorde det riktigt bra. Hermansson har många fina kvaliteter med bland annat en riktigt bra passningsklubba, och kan han avlasta Spångberg och ”Hompa” på halven kan det bli riktigt bra.

Viktor Spångberg
Likt ”Hompa” noterades Spångberg för 20st målgörande passningar i fjol och bar stora delar av Motalas offensiv på sina axlar. Hela deras spel byggde på hans otroliga skridskoåkning, teknik och passningsklubba. Det här blir första gången någonsin som 25-åringen kommer spela i en annan klubb än Motala och jag tror och hoppas att han kommer blomma ut ännu mer när han har spelare av högre kvalitet runt sig. Välkommen Viktor!

Daniel Johansson
Var skadad stora delar av förra säsongen men noterades ändå för 16p. Är stundtals dominerande och majestätisk från sin mittfältsposition men kommer lite för ofta snett in i matcherna och blir osynlig. Johansson är otroligt kraftfull när han kommer i sina åkningar och besitter en fantastisk teknik tillika skott. När hans lekkamrat Landström nu har återvänt hoppas jag att han kan få ut ännu mer av sin potential och blomma ut som en poängkung.

Jesper Jonsson
Värvades till Sportklubben som poänggörare men fick en tuff start med mycket skadebekymmer. Förra säsongen var egentligen den första där han fick visa upp sig ordentligt och spela alla matcher men jag tycker ändå att Jonsson har mer att ta av. Likt Johansson kommer han ibland snett in i matcherna och försvinner ur matchbilden, ändå noterades han för 27p förra säsongen vilket säger en del om hans kvalitet. Fortsätter han hålla sig hel och frisk hoppas jag att han kommer göra ännu större avtryck i vinter.

Pontus Vilén
Den vindsnabbe Vilén återförenas nu med sina forna lagkamrater Landström och Johansson vilket ska bli ruskigt spännande att se. Som de flesta Vetlanda-fostrade spelare har han en riktigt fin teknik, bra skott och en imponerande speed. Precis som Spångberg är det första gången han representerar en klubb annan än moderklubben och förhoppningsvis acklimatiserar han sig bra nere på Rocklunda och kommer in i gänget. Välkommen Pontus!

Melker Westman
Son till f.d tränaren och spelaren Andreas Westman. Spelade 18 matcher förra året och skrev A-lagskontrakt. Gjorde några riktigt fina prestationer när han väl fick chansen och är definitivt ett framtidsnamn. Melker hade förra året ett utvecklingsavtal med Tillberga och spelade många matcher där och var dominerande med sin fina skridskoåkning och teknik. Konkurrensen om platser på mittfält/anfall i VSK är ännu hårdare i år och jag skulle tro att Westman kommer få en liknande säsong som förra. Han kommer användas som en avlastning i den grönvita elvan och det gäller att ta chansen när han väl får den.

Max Mårtensson
Spelade inte en minut under förra årets upplaga av Elitserien då han drogs med skadeproblem. Tyvärr har just skador genomsyrat 23-åringens karriär som slog igenom redan 2014 med sin legendariska debutmatch där han stod för fyra mål hemma mot Bollnäs. Precis som Westman har Mårtensson spelat en del i Tillberga och övertygat. Förhoppningsvis kan han få bukt med sina skador och bygga upp karriären på nytt. Max är fortfarande ung och har många år på sig till att bevisa sig i högsta serien.

Robin Andersson
Det känns ibland som att "Storken" bränner frilägen på frilägen och ser rent av stapplig ut i skridskoåkningen. Ändå noterades han för 32st fullträffar i grundserien förra året. Det säger en del om målsinnet den här mannen besitter. Man skulle kunna kalla Robin för en "Poor mans Patrik Andebro" med de egenskaperna. I år kommer Storken att få ännu bättre passningar i de spelskickliga nyförvärven och jag hoppas han är på måltjuvshumör när säsongen drar i gång.

Martin Landström
Bollgeniet Landström är tillbaka i den grönvita dressen efter att ha hämtat hem ryss-degen och förhoppningsvis ryss-erfarenheten. Tillsammans med Simon Jansson tog han VSK till SM-final 2019 och hans frånvaro märktes av ordentligt förra året. Med Landström tillbaka får Grönvitt hem en gubbe som kan bryta mönstret när det behövs och avgöra matcher på egen hand. Efter ett år i Baikal Energy är förväntningarna skyhöga på 24-åringen och jag tvekar inte det minsta på att han kommer leva upp till dem.

Joel Engström
Gjorde sin bästa säsong i VSK-dressen förra året. Höll hög klass rakt igenom hela året och var en stor faktor till att VSK tog kvartsfinalserien mot AIK till fem matcher. Kommer ha ännu fler lekkamrater i år vilket bäddar för ännu mer show av denna herre. Joel besitter ett ruskigt fint skott och en skridskoåkning på landslagsnivå.

Kasper Sandgren
Supertalangen från Tillberga stod för några ruskigt fina insatser förra året och visade att han är ett framtidsnamn av rang. Sandgren har en speed som saknar motstycke och kan dra isär försvar på egen hand med sin teknik. Konkurrensen har dock tightat till ordentligt på de anfallande positionerna i år vilket gör att jag har svårt att se Kaspers namn i startelvan. Att ha honom som sparkapital på bänken att rotera med är en oerhörd lyx och inte minst en viktig morot i konkurrenssituationen.

------------------------------------------------------

Det råder inga tvivel om att VSK har en urstark offensiv att komma med i vinter. Det var längesedan en sådan bredd fanns att tillgå och man kommer kunna snurra på många gubbar men samtidigt inte tappa i kvalitet. Det enda frågetecknet är egentligen försvarsbiten. Joneby, Sjöström och Gröhn kommer absolut att utgöra ett av seriens tuffaste försvar, men har man tillräckligt med defensivt lagda mittfältare? Det finns ett överflöd av kreativitet och passningsskicklighet men man saknar en Geijbert-typ som bara åker runt och förstör för motståndarlaget. Den rollen kommer behöva fördelas ut på flera spelare som får göra det tillsammans, för löser man den biten kan VSK bli ruskigt tunga i vinter.

Närmast väntar Sirius borta i en träningsmatch i Recoverhallen den 5/9 innan laget ska spela träningscupen ”Fortaxa Cup” i Stockholm mot AIK och Villa L. Det blir spännande att se hur VSK står sig tidigt på säsongen mot dessa två storlag men jag ser framför mig två intressanta och spännande matcher. Därefter går Svenska Cupen av stapeln i början av oktober innan det är dags för seriepremiär hemma mot Bollnäs den 29/10.

Heja Sport!
 

Oskar Magnussonoskarrmagnusson2021-08-25 14:38:59
Author

Fler artiklar om Västerås SK

Spelarbetyg: SAIK - VSK