Krönika: Pandemin kommer tvinga bandyn till svåra val

Krönika: Pandemin kommer tvinga bandyn till svåra val

Mer och mer talar för att delar eller hela bandysäsongen kommer avgöras utan publik på läktarna. Det kommer tvinga Bandyförbundet och elitserieklubbarna att fatta en del svåra beslut för sportens bästa.

Idag 20/5 har Riksidrottsförbundet gått ut med uppmaningar till specialidrottsförbunden att förbereda sig för att det kommer gå att genomföra både bredd- och elitidrott under andra halvåret 2020. Det är de positiva nyheterna. De dåliga nyheterna är att de verkar utgå ifrån att det i så fall kommer ske utan publik. Beskeden är givetvis preliminära och kan förändras men mycket talar för att Folkhälsomyndigheten kommer vara skeptisk till att släppa in tusentals åskådare på små, trånga arenor för en överskådlig framtid så länge inget vaccin finns.

Ett stopp mot publik på arenorna hela hösten och vintern skulle vara ett dråpslag mot alla idrotter, men speciellt bandyn som redan innan har små marginaler, inget eget kapital och rätt tunga utgifter jämfört med många andra idrotter blir givetvis extra känslig för eventuella publikbortfall. Om inget drastiskt händer under sommarmånaderna så kommer bandyn behöva en plan för hur man ska hantera den kommande säsongen och jag hoppas att det arbetet redan är påbörjat.

Första steget måste i ett sånt scenario vara att fokusera på den inhemska bandyn. VM-turneringar, landslagsuppehåll, allt sånt måste komma i andra hand. Prio från Bandyförbundets sida måste vara att få ihop ett spelschema för sina inhemska serier. Mycket talar för att internationella matcher knappast kommer vara aktuellt i ett sånt scenario ändå, men trots det viktigt att påpeka.

Vidare måste Bandyförbundet och elitserieklubbarna vid ett sådan scenario komma fram till hur de ska hantera säsongen om det blir så att publik på läktarna förbjuds. Egentligen finns det tre alternativ:?

  1. Spela utan publik och hoppas att statligt stöd kompenserar uteblivna intäkter.
  2. Skjuta upp hela säsongens till dess att publik kan tillåtas och spela alla matcher inomhus.
  3. Genomföra serien som poolspel.
  4. Ställa in hela säsongen.
Alternativ 1 är såklart det mest troliga, att man helt enkelt förlitar sig på att publiken kommer streama matcher och ge intäkter den vägen och att staten kommer täcka upp förlusterna. Det förutsätter dock att man verkligen får täckning för sina intäktsbortfall, om man förlorar tre miljoner i publikintäkter hjälper det föga att få en miljon i stöd från staten.

Alternativt 2 innebär sannolikt att bandyförbundet med omedelbar verkan måste införa halltvång så att säsongen kan förlängas en bra bit in på vårkanten. I extremfallet skulle bandysäsongen kunna starta i mars-april 2021 och avslutas juli. Det skulle innebära logistiska utmaningar (som att få kommunerna att behålla is i hallarna längre tid) och att vissa lag måste spela sina hemmamatcher på annan ort, men det skulle vara genomförbart. Det finns sex utomhuslag i elitserien och inget av dem har mer än en dryg timme till närmaste bandyhall. Det är alternativet jag föredrar.

Ett tredje alternativ är att avgöra elitserien genom poolspel där man spelar 3-4 matcher per helg på neutral is där klubbarna delar på kostnader för att på så sätt minimera kostnader för planhyra, resekostnader och övernattningar. Detta skulle kunna vara ett alternativ även när publik är tillåtet igen ifall man behöver beta av säsongen snabbt. Inte optimalt men skulle åtminstone ge alla klubbar likvärdiga förutsättningar.

Om inget av alternativ 1-3 fungerar så återstår egentligen bara alternativ 4, att ställa in hela säsongen. Det vill givetvis alla undvika till varje pris, men skulle vi hamna i en situation där klubbarna riskerar konkurs pga uteblivna publikintäkter så kan man inte tvinga dem att resa land och rike runt för att spela inför tomma läktare och bränna miljontals kronor på busshyror, övernattningar, ersättningar för förlorad arbetstid, planhyra med mera. Då är kanske ett bättre alternativ att strypa kostnaderna så mycket som möjligt.

- - -

Låter det deppigt? Det är det också. Man vill ju gärna att allt bara ska lösa sig och det kanske det gör, men det finns också en överhängande risk att publik inte tillåts på arenorna under resten av året och då måste man bestämma hur man ska göra för att rädda klubbarna och det innefattar sannolikt att tänka utanför boxen och inte vara rädd för oortodoxa lösningar.

Vill vi ha en vanlig bandysäsong får vi nog hoppas att den här pandemin blåser över snabbt och inte blossar upp igen. För om det inte händer kommer väldigt mycket behöva göras väldigt annorlunda av såväl klubbar, förbund och supportrar kommande vinter för att säkerställa att vi har någon bandy kvar att titta på även efter säsongen 2020/2021.

 

Vänersborgsredaktionen2020-05-20 14:52:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg