Krönika: Säsongen 2015/16 sammanfattas

Det är nu drygt fem veckor sedan som säsongen tog slut och efter att nu har fått lite perspektiv på säsongen, och framför allt det lite snöpliga allsvenska kvalet, så kommer här en sammanfattning av en säsong som trots allt får ses som väldigt lyckad. Vår målsättning var att vinna serien, vilket vi också gjorde. Vi visste att det allsvenska kvalet skulle bli tufft och tyvärr nådde vi inte hela vägen. Två tuffa förluster mot Derby/Linköping förstörde våra chanser och man insåg där och då vilka

Silly season
Det började i slutet på april förra året då vår nystartade sportgrupp lyckades värva Fredrik Rinaldo och Björn Einarsson. Två riktiga klassvärvningar och redan då kändes det som att det skulle bli en intressant säsong, framförallt att se vad Fredriks och Björns rutin skulle kunna tillföra till vårt relativt unga lag.

Fredrik Rinaldo och Björn Einarsson, två fina nyförvärv.

Kort därefter lyckades vi även knyta till oss Filip Fransson, senast i Skirö/Nävelsjö. Även Dennis Sjögren valde att komma tillbaka till moderklubben efter ett år i Skirö/Nävelsjö även han.
Ett sammarbetsavtal med VBK gjorde också att vi hade tillgång till Pontus Sjölund, Oskar Löfqvist, och Martin Lindqvist. Och dessutom gjorde Tobias Johansson comeback efter ett års uppehåll.
Tränarna, med Janne Stemberger i spetsen, hade nu en riktigt bra och bred trupp att tillgå och ute i bandysverige målades vi genast upp som stora favoriter att vinna serien.
Men det var inte bara vi som satsade utan många av våra seriekollegor värvade också bra och mycket. Så bra som divison 1 södra såg ut att bli denna vintern, det tror jag inte vi varit i närheten av tidigare.

Försäsongen

Säsongens första ispass i Växjö ishall.

Försäsongen drog sedan igång med barmark och så småningom ispass inne i Växjö ishall och ocskå i Sapa Arena. Den 2:e oktober var det så dags för första träningsmatchen.  Uppe i Nässjö mötte vi förra årets seriesegrare Malmbäcks IF. Vi vinner matchen med hela 10-0 efter att ha dominerat från start till slut. Våra nyförvärv Filip och Björn levererar direkt med 4 mål vardera och vi visar upp ett spel som lovar gott inför framtiden.
Helgen därpå var det dags för årets träningsläger, Detta år beläget i Isaberg. Helgen baserades mycket på att lära känna varandra och bli tightare som grupp. En lyckad helg med runt 25 deltagare.

Gänget som deltog på träningslägret.

Sista veckorna i oktober blev hektiska med hårt matchande. Bland annat så deltog vi i Kosa Cup där vi fick mäta våra krafter med allsvenska lag.  Första matchen mot Tranås är vi ganska bra med men förlorar till slut med 5-2. Andra matchen mot Gustavsberg från den norra allsvenkan  är ingen bra match från vår sida och vi förlorar med 9-5. Placeringsmatchen om 5/6 plats blev mot Otterbäcken och den vinner vi komfortabelt med 10-1.
Två dagar efter Kosa spelar vi mot Nässjö IF. Underläge 3-0 i paus och så långt hänger vi med bra. I andra blir vi trötta och Nässjö gör till slut 10-0 på oss.
Försäsongens höjdpunkt för vår del blev Stinsen Cup som spelades sista helgen i oktober. Vi har två matcher där vi tappar ledningen på övertid men lyckas trots det vinna vår grupp och gå till final.
I finalen möter vi Åtvidaberg och vinner med 7-2.  CUP SEGER! riktigt roligt.

Laget som vann Stinsen Cup 2015!

Genrepet inför seriepremiären spelade vi sedan i Sapa Arena mot Målilla i början på november, en tråkig och målsnål match som slutade oavgjort 1-1.
Ett rykte hade också  börjat att sprida sig denna kväll i bandysverige, Rinaldo, som inte spelat på ett tag då han blev skadad i Kosa Cup, sades ha skrivit på för Nässjö igen och brytit med oss. Det var tydligen många som hört detta  men var det kom ifrån visste ingen,  och det låg ju ingen som helst sanning i det heller. När djungeltrumman sätts igång i lilla bandy-Sverige sprider sig rykten fort :)

Serielunken
Det varma vädret ställde till det så  de två första matcherna fick skjutas upp. Den 20:e november var det så äntligen dags. BK Bore borta.
BK Bore som jag personligen inför säsongen såg lite som vårt största hot. Hade värvat bra och gjort en grym försäsong. Inte lustigt att jag var lite nervös där jag stod på läktaren i Arena Oskarshman denna fredagskväll. I paus leder vi med 2-1 och matchen är jämn. I andra visar sedan Fredrik Rinaldo upp sig och är den stora skillnaden på isen. Fredrik gör tre mål och vi vinner till slut med 6-2. Segersång i omklädningsrummet efter två sköna premiärpoäng.

Oskar Löfqvist räddar ett Bore-anfall i seriepremiären.

Hemmapremiären mot Målilla veckan efter blev en dålig bandymatch. Regn hela matchen gjorde att det var svårspelat. Typsikt att det skulle vara så dåligt väder när Smålandsposten sände matchen live på webben. Fasta situationer vinner oss matchen med 3-1. Två hörnmål gör vi och ett på frislag. Roligt att över 300 personer befann sig på läktarna denna kväll, trots vädret.

Hemmapremiär och mycket folk på läktarna, trots uselt väder.

Söndag den 6:e december väntade match på vår mardrömsarena, Råslätts IP. En arena som historiskt varit svårspelad för oss. Tack och lov blev det inte så denna dag. Efter 10 minuter hade vi redan gjort tre mål på Månsarp och vi vinner med hela 9-2.

Mycket vatten på isen mot Månsarp, men vi reder det också och vinner enkelt.

Den 18:e december var det dags för match nr 4. Motståndare på bortaplan var Malmbäcks IF som vi allstå slog med 10-0 på försäsongen. Nästan samma siffror denna kväll. 10-1 . Martin Lindqvist på riktigt spelhumör denna kväll, 3 mål och 2 framspelningar.

Tvåsiffrigt borta mot Malmbäck, 10-1 till oss.

Tvärr blev det ingen match för a-laget på annandagen då vi var spellediga. Nästa match var istället den 29 december när vi gästades av IF Stjärnan. Efter bland annat 7 poäng av Filip Fransson och 6 av Björn Einarsson tar vi femte raka segern, 11-1.

IF Stjärnan på besök och ny storseger.

Den 3:e januari var det dags för seriefinal. Åtvidaberg var på besök i Åby, Åtvid som precis som oss kom till matchen med bara segrar i bagaget. En viktig match med andra ord. Efter två sena mål i första halvlek kan vi gå till vila med en 3-0 ledning. Psykologiskt viktiga mål att få innan paus då det är stor skillnad på 1-0 och 3-0. Andra halvlek är även den jämn. till slut vinner vi med 4-1 i en riktigt bra och välspelad match. Återigen en publiksiffra på över 300. Kul!

Seger i seriefinalen mot Åtvidaberg i en mycket välspelad bandymatch.

Sista matchen innan serien skulle vända vara Tjust IF på bortaplan. Vi börjar matchen i ett rasande tempo och leder med 5-0 redan efter 14 minuter. 7-1 i paus blir till slut hela 11-1 efter många fina mål. bland annat sätter Filip Fransson 8-1 direkt på avslag i andra halvlek.

Tjust på bortaplan.

När serien vänder är det återigen BK Bore som står för motståndet. En ganska jämn match som vi vinner med 5-2.

Serien har nu vänt, Bore på hemmaplan och ny vinst trots att spelet inte värmer.

Veckan efter väntade sedan den tuffa bortamatchen mot Målilla GoIF. Med hjälp av en stor Åbyklack som tagit sig till Målilla vinner med 7-2 i en match som präglades av tufft spel och mycket utvisningar. totalt 170 minuter delades ut under matchen.

Mållila borta präglades av tufft spel och mycket utvisningar. Två härliga klackar på läktaren som förgyllde stämningen.

Två dagar senare var Tjust på besök i Åby. Återigen gör vi tvåsiffrigt på dem. 10-2 efter att firma Fransson/Einarsson återigen levererat.

Även hemma mot Tjust blev det tvåsiffrigt.

23 januari och ny seriefinal. Mot Åtvidaberg igen men denna gång på bortais. Vi obesegrade, Åtvid två poäng bakom oss. Vi startar matchen bra men det blir ett långt uppehåll pågrund av en spricka i isen. tyvärr tappar vi lite fokus efter detta men kan ändå gå upp i en 3-1 ledning som blir 3-2 innan paus. I andra kvitterar Åtvid till 3-3 efter 70 minuter men vi kan göra 4-3 omgående på straff. Tyvärr lyckas vi inte knyta åt säcken och någon minut innan full tid kvitterar hemmalaget till 4-4 som också blir slutresultatet. Första poängtappet för oss kändes givetvis surt när vi ledde så pass nära slutet. Men fortfarande två poängs ledning i tabellen över tvåan Åtvidaberg, och dessutom en bra mycket bättre målskillnad, så allt såg lovande ut inför de sista tre omgångarna.

Första poängtappet ett faktum efter 4-4 borta mot Åtvidaberg.

29 januari och hemmamatch mot Månsarp. Månsarp som kommit igång efter jul och kom till matchen med 3 raka segrar. Vi gör dock processen kort med dem och vinner med hela 15-2 efter att hela nio olika spelare i vårt lag nätat.

Månsarps försvar hade en del att göra denna match då vi långa stunder parkerade på deras planhalva.

Sista bortamatchen i serien blev även den den promenadseger. 12-3 mot IF Stjärnan på Arena Oskarshamn inför en liten  liten skara publik. Därmed säkrades också seriesegern.

Oskar räddar ett friläge i matchens sista sekunder.

sista seriematchen den 12 februari mot Malmbäck hemma i Åby. Ny vinst med tvåsiffrigt. 12-4. Efter matchen firade publiken av oss som seriesegrare och nu väntade  två veckors väntan innan kvalet till allsvenskan skulle dra igång.

Måljubel efter ett av de 12 målen vi gör på Malmbäck.

Kvalet
Örebro SK, från allsvenskan, Mölndal från den västra ettan och Derby/Linköping från den mellersta hamnade i vår kvalgrupp. Endast gruppettan spelar allsvenskt nästa år. Tufft.
Det som snurrade i huvudet nu var: Har det gått för lätt i serien? Hur bra står vi oss mot allsvenkt motstånd i form av Örebro? Hur bra har de andra divison 1 sereierna varit? Två veckor sedan senaste matchen, hur påverkar det oss när vi nu ska spela 6 matcher på 10 dagar?

Mölndal hemma var först ut. Fredagen den 26 februari. Över 400 i publiken och riktigt bra atmosfär. Matchen är jämn inledningvis. Vi tar ledningen med 1-0 efter dryga kvarten och Mölndal kvitterar efter en halvtimme. Precis innna paus frå vi straff som vi gör 2-1 på. Runt timmen spelad och det blir först 3-1 och kort därefter 3-2. I slutet av matchen gör vi två till fram till 5-2 som blir slutresultat. Bra start. Samtidigt slår Örebro Derby i Linköping med samma siffror, 5-2.

Björn Einarsson har precis satt spiken i kistan med sitt 5-2 mål.

Just Örebro var vår andra motståndare, i Behrn Arena.En ny bekantskap för mig, både laget och arenan. Alltid lika kul :) Matchen kunde dock börjat bättre. 1-0 till Örebro redan efter 18 sekunder och 2-0 efter 5 minuter. Men sen kommer vi igång, Reducerar och kvitterar innan paus. I andra är det sedan vi som är närmast segern men det blir inga mer mål. Starkt att få med sig en poäng även om två skulle suttit riktigt fint. I den andra matchen vinner Derby borta mot Mölndal med 3-1.

Fredrik Rinaldo sysslesätter hela Örebros försvar.

Nu väntade dubbelmöte mot Derby/Linköping, borta onsdag och hemma fredag. Detta visade sig bli de två matcher som grusade våra drömmar.  När vi kommer upp till Linköping på onsdagseftermiddagen så är det bra förhållanden och isen är perfekt på isuppvärmningen. Men lagom till matchstart börjar regnet ösa ner. Inte nog med det är vi inte alls på tårna i början. Derby får en hörna efter två minuter, tyvärr helt felaktig, och då blir det givetvis mål. Två minuter senare ny hörna för Derby och 2-0. Vi lyckas visserligen reducera efter 15 minuter och kommer in i matchen bättre. Har ett par lägen som vi missar. I paus känns det ändå bra och som vi är på väg att vända matchen. Men kallduschen kommer direkt och efter en markeringsmiss i försvaret gör Derby 3-1. Vi är sedan aldrig nära. Derby vinner alla första, andra, och tredjebollar. Mathen slutar med förlust 4-2. Tung bussresa hem den kvällen.

Bra läge för reducering men Derbys målvakt räddar.

Chans till revansch redan två dagar senare och vinst här och vi skulle fortfarande vara med. Vi börjar bra. Gör 1-0 tidigt och borde haft en straff också men domaren vågar inte blåsa. Vårt hörnrus som varit så bra i serien är nu helt bortblåst. Derby gör två hörnmål och det står 2-2 i paus. Direkt i början på andra gör Derby sitt tredje hörnmål och kort därefter också 2-4. Uppförsbacke igen alltså. Vi reducerar men Derby gör mål direkt efter igen. Till slut blir det uddamålsförlust med 6-5 och där rök våra chanser på förstaplatsen. Upp i Örebro har Mölndal gett upp innan matchen ens startat. 16-4 till Örebro.

Fasta situationer sänker hos hemma mot Derby/Linköping.

Örebro hemma den 6:e mars. Två matcher kvar och vi vill avsluta snyggt.  Smålandsposten sänder matchen live på webben. och då är det ju typiskt att det ska vräka ner snö. Örebro är bättre på det långa spelet än oss och leder i paus med 3-1. Att domarna inte väljer att spela 3x30 är en gåta med tanke på vädret. Timmen spelad och det står nu 5-1 till Örebro. Då börjar vi en upphämtning som nästan var värd en poäng men vi kommer inte närmare än 5-6. Kul att se våra unga spelare, Victor Birgersson i mål, två assist, och William Adamsson, tre mål, som tar för sig och och kämpar på. Den andra matchen i gruppen mellan Derby och Mölndal vinner Derby med 5-4 efter att ha vänt sista halvtimmen.

Snön vräkte ner mot Örebro hemma, svårt att spela bra bandy då.

Sista matchen, med bara äran att spela för var mot Mölndal borta  torsdagen den 10:e mars. Mölndals is hade gått upp i rök så matchen skulle spelas i Slättbergshallen i Trollhättan. Vi vinner med hela 12-3. Våra mål fördelas på sju olika målskyttar. Extra roligt att Victor Johansson gör hela tre mål. Victors första i a-laget. Ytterligare en talang med stor potential. I Örebro är det gruppfinal med en plats i allsvenskan i potten. Men det blir aldrig spännande då Örebro vinner enkelt med 10-5 och behåller sin allsvenska status.

Fredrik Rinaldo på väg igenom.

Summering
Surt slut, så nära men ändå så långt borta. Men med lite perspektiv på hela säsongen så ska vi ändå vara jäkligt nöjda. Målet var att vinna serien och det gjorde vi. I kvalet var vi ändå med och kämpade men räckte inte riktigt till. Det går att skylla på mycket men i grund och botten kommer vi inte riktigt upp i den  nivå som vi hade hoppats. I många matcher sätter vi oss i skiten genom att inte vara vakna första 5-10 minterna och då hamna i underläge och sen får kämpa i uppförsbacke. Sen har vi inte marginalerna på vår sida som vi ofta hade i serien.  Allt sånt brukar ju jämna ut sig brukar man säga och det gjorde det med råge.
Det känns också som många av seriematcherna gick för lätt vilket gjorde att vi inte riktigt var med när tuffare motstånd kom i kvalmatcherna, en erfarenhet som vi nu varit med om och förhoppningsvis kan dra nytta av vid liknande situationer i framtiden. Det ojmäna matchandet spelade också en stor roll.  I seriespelet spelade vi 14 matcher på 13 veckor. Uppehåll 2 veckor och sedan 6 matcher på 10 dagar, inte heller riktigt optimalt och en övergång som blev tuff för oss med. Även detta tar vi med och och tar lärdom utav.
Men vi gör trots allt en väldigt bra säsong  där vi framför allt har väldigt kul i och runt laget. Alla inblandade ska vara väldigt nöjda med vad vi presterar och nu är det bara att ladda inför nästa säsong, Tack för i år grabbar!

Lagfoto efter sista seriematchen.

Nästa säsong
Arbetet har så smått börjat inför nästa säsong. Föreningen och Sportgruppen har en del att stå i då det står klart att huvudtränare Janne Stemberger väljer att stiga åt sidan. Våra materialare Lennart Pettersson och Jerry Aronsson likaså. Tack för dessa åren och det enorma jobb ni gjort och för den tid ni lagt ner! Jag hoppas vi ses på läktaren i vinter :)

Jan Stemberger, Jerry Aronsson, och Lennart Pettersson. Tack för dessa år!

Utöver att få ihop en ledarstab så ska samtal med spelarna föras så att vi har en slagkraftig trupp även komande säsong.
Jag hoppas att vi kan komma med en del information inom kort på hemsidan om vad som händer. Målet är att vara med och slåss i toppen av serien även kommande vinter!