2018-04-08 15:00

Napoli - Chievo
2 - 1

Kungälv klara för slutspel

Mellan matchminut 64 och 70 exploderade Kungälv och vände 1-4-underläge till 4-4 mot Edsbyn. - Men jag tycker vi äger hela matchen, säger en mycket nöjd Mikael Lindberg, lagkapten i Kungälv

För ovanlighetens skull var det Kungälv som rivstartade den här matchen. Redan efter 33 sekunder tar Markus Kumpuoja ner en lyra och hittar sin finske landslagskollega Mikko Rytkönen som sprätter in matchens första mål. Men sedan vaskar Edsbyn fram en hörna som Daniel Välitalo pangar upp i Pertti Virtanens vänstra kryss, 1-1. Strax därefter slår Edsbyn en lyra som Kungälvsförsvaret inte får iväg, istället får Magnus Olsson två chanser och det står plötsligt 1-2 efter 14 spelade minuter. Därefter bjuder Kungälv Edsbyn på två väldigt enkla mål, det första är en slalomåkning längs vänsterkanten där ingen i Kungälv tar spelaren. Urk. Simon Jansson gör 1-3.
- Vi bjuder Edsbyn på tre mål i första halvlek. Vi skapar mycket chanser men får inte in bollen.
Tränare Tommy Österberg håller med sin lagkapten.
- Vi bjuder på två tre mål i första, men vi visar väldigt bra energi i det offensiva spelet. Vi tror hela tiden på det vi gör, säger en ändå ganska nöjd Tommy.
Edsbyns 1-4-mål får de till skänks efter en felpass i Kungälvsförsvaret och i halvtid är det tremålsunderläge, trots att laget ändå gjort en skaplig halvlek.

Halvtidsresultat: 1-4

I andra halvlek är det i stort sett bara ett lag på planen. Edsbyn backar hem med nästan hela laget och täcker upp ytorna på sin planhalva, de agerar följsamt och IFK får ingen utdelning på spelövertaget.
- Det kändes som att vi var starkare, säger Mikael Lindberg om andra halvlek.
Och plötsligt händer det. PANG! I den 64:e matchminuten exploderar Kungälv efter ett fantastiskt vackert anfall där hjärnan bakom är Mattias Johansson. Han får 4-5 spelare i Edsbynförsvaret att vända åt fel håll och Mattias slår en fantastisk passning till  Ted Skoglund som reducerar till 2-4. Knappt en minut senare stjäl Mikael Lindberg bollen på Edsbyns planhalva, tar några skär framåt och dunkar in 3-4.

Edsbyn tar time out, men det hjälper inte mycket. IFK Kungälv formligen sprudlar av energi och pressar ner Edsbyn rejält. Det blir en hörna där Kungälv kör en variant där Lindberg passar Rytkönen, han träffar stolpen. Så nära kvittering. Men bara en minut senare ringer det igen. Det är ingen mindre än Ted Skoglund som gör sitt andra mål för matchen och Kungälv har kommit ikapp Edsbyn på sex glödheta minuter! 4-4.
- Vi får bara mer och mer energi när vi gör dom målen. Det blir så mycket lättare, man blir inte trött, berättar kapten Lindberg.
Kungälv trummar på och har bud på fler mål, Edsbyn backar hem och kan bara hota med lyror och långa utkast. I slutet berättar kapten Lindberg om hur tankarna gick ute på isen.
- Med 3-4 minuter kvar snackade jag med gubbarna ute på isen, vi bestämde att hålla i bollen och säkra den poängen vi behövde för att garantera slutspelsplatsen.

Nu stundar IFK Kungälvs första slutspel sedan 1987. 25 år av väntan är över och det går inte att ta miste på glädjen hos tränare Tommy Österberg.
- Vi tar den så fantastiskt viktiga poängen som vi behövde. Den andra halvleken ger oss massor av energi inför slutspelet!
Kapten Lindberg är en av bara tre spelare i Kungälvs lag som har spelat slutspel innan, Daniel Gratjov och Jesper Larsson har också gjort det under tiden i Vänersborg. Men det är inget som oroar Lindberg.
- Vi kommer bara att ösa på. Vi har inget att förlora, det är bara att köra, säger en glad lagkapten.
På frågan om hur det går i slutspelet sammanfattar tränare Österberg det bra.
- Spelar vi med sådan energi som vi gjorde idag går inget lag säkert!