Nytt överläge för Villa
Sexmålsskytten Christoffer Edlund jublar.

Villa vann tredje semifinalen mot Västerås med 7-3.

På torsdagskvällen var det dags för Villa att försöka skaffa sig överläge i semifinalserien igen efter tisdagens lilla debacle uppe i Västerås. Man fick göra det utan Petter Björling som stannade hemma och gosade i TV-soffan eftersom det kommit in magsjuka i familjen. Hans medverkan i resten av semifinalerna får det väl därför sättas ett litet frågetecken för.

Ett felpass på mitten ledde till en omställning och 0-1 genom Tobias Holmberg nästan direkt. Kändes som en mardrömsstart men det bekom inte Villa det minsta vars första 25-30 minuter höll högsta klass. Tre bra lägen skapades innan Christoffer Edlund sopade in 1-1 på en vänsterhörna efter nio minuter.

Direkt på avslag gick Villa upp och pressade och Tim Persson stressade fram ett misstag i Västerås försvarslinje och Edlund kunde sätta 2-1. Jublet hann knappt lägga sig innan samme spelare skickade in en högerhörna till 3-1 och frambringade någon form av mental orgasm hos de 4021 åskådarna på plats.

Tre mål på 2,41 och Västerås tog en tidig timeout. Villa fortsatte ösa på efter detta och Alexander Härndahl var en ribbträff från 4-1. Fyran kom istället lite senare när Joel Broberg fick på en praktträff via ett skott utifrån och bollen satt som fastgjuten i krysset. Enligt egen utsago efteråt hans bästa träff någonsin.

Västerås reducerade på hörna genom Pontus Vilén innan Edlund var en ramträff från att näta igen. Istället 4-3 på en ny hörna via Magnus Joneby i en första halvlek som höll absolut toppklass. Ett par minuter innan paus gled en storspelande Joel fram och satte ett perfekt instick till Edlund som gjorde psykologiska 5-3.

I andra halvlek skapade Villa snabbt två bra lägen innan Edlund skyfflade in 6-3 efter en tung uppåkning av Felix Pherson. Efter detta så kontrollerade Villa matchen lite mer även om det inte var tal om någon spökbandy som i andra halvlek i semifinal 1 då det inte hände mycket. Här skapade ändå lagen en del chanser men två storspelande målvakter höll nere siffrorna. Jesper Thimfors fick göra flera fina parader när Västerås höll sig framme. Skönt för honom efter tisdagens match då han knappt fick göra en räddning.

Några minuter från slutet kunde Edlund göra sitt sjätte mål och fastställa slutresultatet 7-3. Att hänga in sex kassar i en semifinal är ju rätt så sjukt. Edlund har haft det lite tufft i de två första semifinalerna men nu fick han det att lossna rejält redan från början.

En annan som stod för en mäktig insats var Joel Broberg som dominerade både offensivt och defensivt. Kul också att Villas lagledning inte tvekade att ge valparna Alexander Härndahl, Alexander Karlgren och Melker Broberg massor med speltid. I en tuff semifinal kan det ofta bli att man låter de yngre sitta på bänken och istället slita hårt på de mer rutinerade spelarna. Men så var det inte här. De fick kanske också lite extra mycket speltid nu när Björling saknades.

Villa var skickliga i den här matchen på att variera sitt spel. Stundtals satte man hård press framåt och fick rejäl snurr på sitt anfallsspel och stundtals var man mer kontrollerande och vårdade bollen bra. I tisdags blev man ofta lite för fladdriga och oförsiktiga offensivt vilket ledde till farliga omställningar.

Det blev två semifinalsegrar under torsdagen för Villas del eftersom även damlaget vann sin semifinal borta mot Skutskär. Efter att matchen flyttats fram över en timme på grund av isproblem kunde till slut Villa vinna med 5-2. Lagkaptenen Agnes Ögren visade vägen med två mål.

På lördag kan både herr och damlag bli klara för final. Tyvärr kommer det inte gå att se båda matcherna live om man inte lyckas med konststycket att teleportera sig mellan Västerås och Lidköping. Herrarnas match i ABB Arena börjar 15:00 och damernas match i Arenan börjar 17:00. Hoppas ni väljer att se någon av dem på plats. Mig kommer ni förmodligen hitta bakom en av pelarna i ABB Arena.